DEH

DEH

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η Μείωση του Όγκου στις Δημοπρασίες Ωθεί Υψηλότερα τις Τιμές των Δικαιωμάτων CO2

Σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να κινηθούν μέχρι τα τέλη του μήνα οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 στην ευρωπαϊκή αγορά (EU ETS), λόγω του μικρότερου όγκου των δικαιωμάτων που θα δημοπρατηθούν σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

Χθες, η τιμή του συμβολαίου αναφοράς (λήξεως Δεκεμβρίου 2016) στο χρηματιστήριο ICE ενισχύθηκε κατά 4,4% στα 6,11 ευρώ/τόνος, σε μία συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών (7,6 εκατ. δικαιώματα) λόγω αργίας.

Αυτή την εβδομάδα, τα δικαιώματα που θα δημοπρατηθούν θα ανέλθουν σε 13,83 εκατομμύρια, έναντι 13,77 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα. Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα παραμείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα.

Συνολικά, μέσα στο Μάιο ο όγκος των δημοπρατούμενων δικαιωμάτων θα διαμορφωθεί σε 56 εκατομμύρια περίπου, από 69 εκατομμύρια τον προηγούμενο μήνα

Το επίπεδο των 6 ευρώ/τόνος είναι κρίσιμο για την ψυχολογία της αγοράς. Εάν οι τιμές διασπάσουν το επίπεδο των 6,18 ευρώ, τότε θα κινηθούν αρκετά υψηλότερα στη συνέχεια, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Μία σημαντική εξέλιξη αυτή την εβδομάδα που θα παρακολουθήσει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αγορά είναι η δημοσιοποίηση, την ερχόμενη Παρασκευή, των προτεινόμενων τροποποιήσεων της επιτροπής υπό τον ευρωβουλευτή Ίαν Ντάνκαν σχετικά με τις προτάσεις της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας εκπομπών για την περίοδο μετά το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: