DEH

DEH

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Την ώρα που οι «Έλληνες» λένε ναι, η ΔΕΗ θέλει διεθνές πρόσημο στις συμπράξεις

Παρότι στην τελευταία εκδοχή του νέου μνημονίου που διέρρευσε στη δημοσιότητα, δεν περιλαμβανόταν καμία αναφορά στην προοπτική των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες παίκτες, ωστόσο το πλάνο επανήλθε στη δημοσιότητα, ιδιαίτερα μετά και τις δηλώσεις του Ε. Μυτιληναίου, που δήλωσε παρών στις διεργασίες για λογαριασμό του ομίλου. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμπράξεις πάντως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από όλους τους παίκτες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, έστω και εάν δεν έχουν γίνει επίσημες τοποθετήσεις ή δηλώσεις, παρά μόνο κάποιες διαρροές στον τύπο. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα πρέπει να βρεθεί η φόρμουλα ώστε η διαδικασία να γίνει με το σωστό τρόπο, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις απαραίτητες εγκρίσεις των Βρυξελλών, κυρίως σε ό,τι αφορά θέματα ανταγωνισμού, αφού είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα η υπόθεση του μονοπωλίου στους λιγνίτες ενώ η ελληνική αγορά θεωρείται «κλειστή».
Με αυτά τα δεδομένα πάντως, ένα ερώτημα αφορά στο πως βλέπει τις εξελίξεις η ίδια η ΔΕΗ, η οποία άλλωστε έχει συμβάλλει στην πρόταση να υιοθετηθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, που υποκαθιστά την πώληση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Υπό μία έννοια, η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει ήδη δοθεί από τον επικεφαλής της εταιρείας Μ. Παναγιωτάκη, μέσω των αναφορών του στις συμπράξεις στις επίσημες δηλώσεις και ομιλίες του. Τι έχει διαμηνύσει λοιπόν ο κ. Παναγιωτάκης; Ότι η ΔΕΗ βλέπει τις συμπράξεις ως πιθανό όχημα συνεργασίας που θα ανοίξει το δρόμο ώστε η εταιρεία να πετύχει το διαχρονικό στόχο της διεθνοποίησης της παρουσίας της, η οποία θα βοηθήσει ώστε τα μερίδια που θα χαθούν εντός Ελλάδος να υποκατασταθούν με επέκταση στο εξωτερικό.
Κάποιες πηγές επιμένουν ότι στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε πολύ σύντομα εξελίξεις ή ακόμη και εκπλήξεις.
Βεβαίως το γεγονός ότι έχει ήδη καταγραφεί ενδιαφέρον από τουλάχιστον δύο παίκτες που ήδη δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά, δημιουργεί ένα συγκεκριμένο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί η ΔΕΗ. Όπως σημείωνε χθες το Energypress καθοριστικός παράγοντας για τις εξελίξεις θα είναι η στάση της Κομισιόν, η οποία άλλωστε έχει παρέμβει για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην αγορά λιγνίτη και άρα θα έχει σαφή λόγο στη διαδικασία συμμόρφωσης της Ελλάδας και της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι υπάρχει πάντα η δαμόκλειος σπάθη της απόφασης του ευρωδικαστηρίου.
Πάντως πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις συζητήσεις που γίνονται σε εθνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Κομισιόν, τονίζουν ότι οι συμπράξεις «εάν γίνουν με τον τρόπο που πρέπει, θα εξασφαλίσουν το πράσινο φως των Βρυξελλών» υπονοώντας σαφώς ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι ανοιχτοί, διαφανείς και ισότιμοι όροι απέναντι σε όλους τους παίκτες.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον και στο τελικό κείμενο της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, λείπει κάθε αναφορά στο θέμα των συμπράξεων, αυτό δείχνει ότι ακόμη η υπόθεση είναι ανοιχτή και ρευστή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το γενικότερο θέμα της ΔΕΗ και του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Κάποιες πληροφορίες επιμένουν άλλωστε ότι ακόμη και σήμερα – χωρίς ακόμη  να έχει κλείσει οριστικά – η ΔΕΗ πιθανόν να περιλαμβάνεται στο πακέτο των υπό αποκρατικοποίηση assets του νέου μνημονίου…

Δεν υπάρχουν σχόλια: