DEH

DEH

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Καταργήθηκε η Απαλλαγή από τον ΕΦΚ για το Φυσικό Αέριο ως Πρώτη Ύλη στη Βιομηχανία

Στην κατάργηση της τροπολογίας που είχε εγκριθεί τον περασμένο Απρίλιο και η οποία προέβλεπε την απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης επί του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία, προχώρησε η κυβέρνηση με διάταξη που συμπεριελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία, την οποία είχαν καταθέσει τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά αφορούσε κατά κύριο λόγο την εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE (και τη μονάδα των Βιομηχανικών Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα), είχε ψηφισθεί από τη Βουλή στις αρχές Απριλίου. Σε σχέση με αναφορές στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες ΕΛΠΕ και Motor Oil είχαν επίσης όφελος από την απαλλαγή, ας σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθ’ ότι ο Ν. 4379/2016 ρητά εξαιρεί τις ενεργειακές εταιρείες.

Η ELFE παράγει νιτρική αμμωνία για την οποία χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως πρώτη ύλη. Η ετήσια επιβάρυνση από τον ΕΦΚ υπολογίζεται στα 9 εκατ. ευρώ περίπου.

Η απαλλαγή είχε αναδρομική ισχύ από 1/1/2016. Οι όροι, οι προϋποθέσεις, διαδικασία και ο τρόπος ελέγχου για την απαλλαγή από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου, θα καθοριζόντουσαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η δυνατότητα για τη χορήγηση της απαλλαγής προβλέπεται σε κοινοτική οδηγία(2003/96) και εφαρμόζεται ήδη σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως το ντίζελ, η κηροζίνη και το ελαφρύ πετρέλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: