DEH

DEH

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΔΕΗ Μια άλλη εταιρεία μετά το μνημόνιο. Σε μία εταιρία, τελείως διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε θα μετατραπεί η ΔΕΗ στα αμέσως επόμενα χρόνια, μόλις υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου.

Αποτέλεσμα εικόνας για μοντερνα δεη

της Μανταλένας Πίου

Σε μία εταιρία, τελείως διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε θα μετατραπεί η ΔΕΗ στα αμέσως επόμενα χρόνια, μόλις υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του μνημονίου. Το μονοπώλιο θα σπάσει, κάποιες μονάδες θα περάσουν σε τρίτες εταιρίες, στις οποίες με μειοψηφικό μερίδιο θα συμμετέχει και η ίδια η  ΔΕΗ - αν και εφόσον ευοδωθούν τα σημερινά της σχέδια. Το ιδιόκτητο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού, ο σημερινός ΑΔΜΗΕ, θα ανήκει και αυτό στο παρελθόν.
Στόχος είναι ως το 2020 το μερίδιό της στη λιανική και τη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να πέσει κάτω από το 50% και για το 2017 να μειωθεί κατά 20%. 
Για να μην συρρικνωθεί και χάσει πολύ περισσότερο, καλό είναι οι σχεδιασμοί που κάνει σήμερα  να στηρίζονται σε γερές βάσεις και να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.
Αν από την προηγούμενη δεκαετία, η ΔΕΗ είχε πράξει με βάση τις κατευθύνσεις των Βρυξελλών για την απελευθέρωση και δεν προσπαθούσε κάθε φορά να ξεγλιστρήσει, παραπλανώντας και μεταθέτοντας για το μέλλον τις δύσκολες αποφάσεις, τώρα θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση. Σχέδια και προτάσεις για καλύτερες και οικονομικά αποδοτικότερες λύσεις υπήρξαν αρκετές, τις έχασε όμως όλες.
Σήμερα παίζει το τελευταίο της χαρτί, κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες. Με μία αγορά ηλεκτρισμού σε καθίζηση,  υπό την  ασφυκτική πίεση των δανειστών. Αν επιχειρήσει και πάλι να “κρυφτεί” πίσω από ημίμετρα και μισές λύσεις, τότε κινδυνεύει να χάσει πολύ περισσότερα και να γίνει κυριολεκτικά η σκιά του εαυτού της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: