DEH

DEH

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Προστασία από στρατηγικούς κακοπληρωτές για τη ΔΕΗ

ΔΕΗ: Πιστοποιήθηκε με ISO το λιγνιτικό κέντρο Μεγαλόπολης
Φρένο στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» που φέσωσαν τη ΔΕΗ και στη συνέχεια άλλαξαν προμηθευτή ηλεκτρικού, προσπαθεί να βάλει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία τροποποιούνται συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τη νέα διάταξη του Κώδικα, οι πελάτες εταιρείας που προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να αλλάξουν προμηθευτή, είτε θα πρέπει να εξοφλήσουν ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους είτε θα πρέπει να προχωρήσουν σε διακανονισμό.
Ωστόσο στην περίπτωση που ο πελάτης παρά τον διακανονισμό των οφειλών (καταβολή σε δόσεις) δεν τηρήσει τους όρους του, τότε ο παλαιός προμηθευτής θα έχει το δικαίωμα να υποβάλλει στο νέο προμηθευτή εντολή απενεργοποίησης της παροχής.
Επιπλέον, για τους καταναλωτές που εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων πελατών θα ισχύσουν τα εξής: «Εφόσον, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του έτους, ο προμηθευτής, προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ή ο παλαιός Προμηθευτής υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη τήρησης, από πλευράς του πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο ευάλωτος οικιακός πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ' οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του.».
Αυτό σημαίνει ότι θα ηλεκτροδοτείται με ειδικό καθεστώς από την εταιρεία που έχει αναλάβει το ρόλο αυτό.
Σε ό,τι αφορά στους όρους αλλαγής προμηθευτή, η απόφαση του υπουργού ΠΕΝ, προβλέπει τα εξής: «το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β' 832/09.04.2013) αντικαθίσταται ως εξής: «Ο Πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος.
Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή.».
Σημειώνεται ότι "θύμα" των στρατηγικών κακοπληρωτών είναι η ΔΕΗ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την οποία αγγίζουν τα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ πάνω από τα μισά θεωρείται ότι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα αφορούν σε επαγγελματικές καταναλώσεις, ακόμη και μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: