DEH

DEH

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΠΩΛΗΣΗ ΑΔΜΗΕ: Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

του AΝΤ.. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Γ΄ ΑΝ/ΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ –Γ.Γ  ΠΤ.ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Ως γνωστό, η προηγούμενη  συγκυβέρνηση( ΝΔ-ΠΑΣΟΚ)  είχε προγραμματίσει, ότι το πρώτο στάδιο της επιβαλλόμενης μνημονιακής <<απελευθέρωσης>> ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι η πώληση του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ σε ποσοστό 66% σε ιδιώτη και 34% στο Ελληνικό Δημοσίου.
Παρά το γεγονός ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι απόλυτα συμβατός με τα επιβαλλόμενα μοντέλα της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αλλά και από πλευράς της ανεξάρτητης λειτουργίας του έχει πιστοποιηθεί, η τότε συγκυβέρνηση νομοθέτησε και προχώρησε για την πώληση του.  
Η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ,  αντιστεκόμενη στο σχέδιο ,δίπλα στους εργαζόμενους,  ουδέποτε είχε τοποθετηθεί σε αλλαγή του υπάρχοντος νομικού..
πλαισίου του ΑΔΜΗΕ.
Τώρα ως  νέα συγκυβέρνηση( ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) εξήγγειλε το νέο  σχέδιο, που ισχυρίζεται ότι είναι συνεπές με τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Σε αυτό το Ελληνικό Δημοσίου θα πουλήσει το  20% σε έναν επενδυτή, το 29% θα το εισάγει στο χρηματιστήριο και θα  παρακρατήσει το 51% .
Η "επικοινωνιακή" επιτυχία της κυβέρνησης, με το επιχείρημα ότι τον απόλυτο έλεγχο του στρατηγικού τομέα του δικτύου θα έχει το Δημόσιο, ουσιαστικά οδηγεί   στο ίδιο εάν όχι σε χειρότερο αποτέλεσμα με το πρώτο σχέδιο για τον Όμιλο ΔΕΗ.
Εάν το εξετάσουμε από την πλευρά του οφέλους  για τον Όμιλο ΔΕΗ, είναι χειρότερο. Και με τα δύο σχέδια αποκόπτεται εντελώς ο ΑΔΜΗΕ από τον Όμιλο, με τεράστια μείωση ετήσιων εσόδων και απώλεια τεράστιων περιουσιακών στοιχείων.  Τα έσοδα όμως  από την πώληση θα  είναι μειωμένα για τον Όμιλο ΔΕΗ συγκρίνοντας τα , με το δεδομένο ότι και στις δύο περιπτώσεις το αντίτιμο του ποσοστού για την συμμετοχή του Δημοσίου θα δοθεί στην ΔΕΗ στο μέλλον, αν όχι με ανταλλάγματα.
Αλλά και η κατοχή του πλειοψηφικού ποσοστού   από το Δημόσιο είναι σίγουρο ότι πολύ γρήγορα θα ανατραπεί και θα περάσει στον ιδιώτη όπως και το προηγούμενο σχέδιο, αφού ταυτόχρονα η κυβέρνηση θέτει ως απόλυτη αναγκαιότητα την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών έργων (διασύνδεση Κρήτης).
 Η αδυναμία του μετόχου ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ να μην μπορεί να συμμετάσχει, λόγω έλλειψης χρημάτων, στην αναγκαία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα οδηγήσει στην ανατροπή της μετοχικής σύνθεσης και στον πλήρη έλεγχο του ΑΔΜΗΕ από τον ιδιώτη.
Δηλαδή και δίνουμε τον ΑΔΜΗΕ στο ιδιώτη και παραμυθιάζουμε τον λαό και ταυτόχρονα απομυζούμε τον Όμιλο ΔΕΗ.
 Για να εκτιμήσουμε τις αγαθές προθέσεις  της Κυβέρνησης, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και  την μη έκδοση απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή κατά της πώλησης του ΑΔΜΗΕ, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών και την συνδρομή άλλων πρωτοβάθμιων  Σωματείων. Η, όπως από την εξέλιξη  της  δίκης εκτιμήθηκε,  θετική απόφαση θα μπλόκαρε οποιαδήποτε πώληση – αποκοπή περιουσιακού στοιχείου του Ομίλου  ΔΕΗ ( Μικρή ΔΕΗ ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: