DEH

DEH

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Η ΔΕΗ ζητάει Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής

Να θεσμοθετηθεί και να λειτουργεί ένα Εθνικό Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς και η επιχειρηματική κοινότητα, το οποίο θα μελετά επιστημονικά όλα τα ενεργειακά θέματα και θα διαμορφώνει την Εθνική Ενεργειακή Πολιτική, προτείνοντας παράλληλα τις δράσεις υλοποίησής της ζητάει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Περιβάλλοντος.


 Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της κάνει ένα σύντομο απολογισμό για τη συμβολή της στην προστασία του περιβάλλοντος και τις καινοτόμες δράσεις της ενώ δεσμεύεται ότι θα εντείνει τις δράσεις της, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει πρότυπο χώρας στην αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενέργειας «έστω και εάν αυτή θα επιφέρει μείωση των πωλήσεών της. Αυτό το επισημαίνουμε γιατί διαπιστώνουμε μεγάλη σπατάλη ενέργειας, που θα είναι σε βάρος των επομένων γενεών» σημειώνεται χαρακτηριστικά. Αναλυτικά αναφέρεται σε ότι στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Στρατηγικής της ΔΕΗ γίνονται τα εξής: 

- Αποσύρονται παλαιές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και αντικαθίστανται με νέες, υπερσύγχρονες και πιο φιλικές προς το Περιβάλλον!
- Η ΔΕΗ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη μεγάλων και μικρών υδροηλεκτρικών έργων, συνεχίζει να αξιοποιεί τα νερά της χώρας παράγοντας «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» με νέα έργα, όπως είναι:
- Ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός (ΥΗΣ) Ιλαρίωνα, ο οποίος ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία, και 
- οι ΥΗΣ Μετσοβίτικου και Μεσοχώρας. 

Υπογραμμίζεται ότι, οι τεχνητές λίμνες της ΔΕΗ και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί - πέραν του ότι παράγουν «καθαρή Ηλεκτρική Ενέργεια» - είναι έργα πολλαπλού σκοπού και κοινωφελούς χαρακτήρα, αφού: 
• εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος από καταστρεπτικές πλημμύρες, 
• νερά για αρδεύσεις αγροτικών εκτάσεων και ύδρευση αστικών περιοχών, κλπ.

 - Προωθείται η υλοποίηση σημαντικών περιβαλλοντικών επενδύσεων στις υφιστάμενες μονάδες για την προσαρμογή τους στις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του θείου, σωματιδίων και οξειδίων του αζώτου. - Η ΔΕΗ πρώτη στην Ευρώπη αξιοποίησε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τη δημιουργία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 των πρώτων Αιολικών και Φωτοβολταϊκών Πάρκων σε Κύθνο και Αγία Ρούμελη στην Κρήτη. Στρατηγική της ΔΕΗ είναι, μέσω της θυγατρικής ΔΕΗ Ανανεώσιμες, να προχωρήσει στη δυναμική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σε όλες τις μορφές τους (ηλιακή, αιολική, μικρά υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ). Στόχος της ΔΕΗ μέσω της ταχείας επέκτασης στις ΑΠΕ είναι η αξιοποίηση διαρκώς ανανεώσιμων εγχώριων ενεργειακών πόρων και όχι το υπερβολικό κέρδος, με τα πολύ υψηλά τέλη που επιβάλλονται υποχρεωτικά στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

 Η Περιβαλλοντική Διαχείριση αποτελεί «ακρογωνιαίο λίθο» για ΔΕΗ, η οποία αναπτύσσεται με μια σειρά από δράσεις για τη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής στρατηγικής της. Έτσι, ενδεικτικά αναφέρονται οι ακόλουθες περιβαλλοντικές δράσεις: - Πιστοποίηση Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ) κατά ISO 14001:2004 για: • όλες τις εν λειτουργία θερμικές μονάδες του Διασυνδεδεμένου Συστήματος (ηπειρωτική χώρα),
• τους σταθμούς (ΑΗΣ) Χανίων και Αθερινόλακου στην Κρήτη και 
• σχεδόν για όλους τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς του διασυνδεδεμένου συστήματος. 
Επίσης, εντός του 2015 θα λάβουν σχετική πιστοποίηση όλοι οι εναπομένοντες μεγάλοι και μικροί σταθμοί των μη διασυνδεδεμένων νησιών. - Τα δύο Λιγνιτικά Κέντρα της ΔΕΗ (Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης) εφαρμόζουν άμεσα περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτικές αποκατάστασης των εδαφών που έχουν ήδη αξιοποιηθεί, μέσα από αναδασώσεις, κλπ, ενώ εφαρμόζουν πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2004. Σε ότι αφορά τις αποκαταστάσεις εδαφών ειδικότερα τα δύο λιγνιτικά κέντρα έχουν αποκαταστήσει κοντά στα 50.000 στρέμματα δημιουργώντας: 
• φυτείες με δασικά είδη, που αποτελούν οικοσυστήματα ιδιαίτερης ομορφιάς και όπου ενδημεί ποικιλία πανίδας
• μεγάλες εκτάσεις με γεωργικές καλλιέργειες που έχουν αποδοθεί σε αγρότες,
• τεχνητές λίμνες, 
• τεχνητοί υδροβιότοποι με τη διαμόρφωση τεχνητών λιμνών, από τις οποίες μερικές έχουν εμπλουτιστεί με ψάρια, 
• πίστες Motocross, 
• εκτροφείο μικρών πτηνών και ζώων, τα οποία, όταν μεγαλώσουν, απελευθερώνονται από μαθητές σχολείων κλπ…. 
Ο όμιλος ΔΕΗ συνεχίζει να πραγματοποιεί μεγάλες επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές και δίκτυα, πλήρως προσαρμοσμένες προς τις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, όπως: 

- Μέσω των δικτύων της ΔΕΗ εξασφαλίσθηκε η απορρόφηση σημαντικών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, που είναι οι πλέον «καθαρές μορφές ενέργειας», παρά την άναρχη ανάπτυξή τους και τις αρχικά περιορισμένες δυνατότητες των δικτύων.

 - Με την ανάπτυξη των υποβρυχίων διασυνδέσεων των νησιών του Αργοσαρωνικού και της Επτανήσου αναβαθμίσθηκε το περιβάλλον σε αυτά με το κλείσιμο μικρών και παλαιών ηλεκτροπαραγωγικών Μονάδων. Νέες μεγάλες επενδύσεις για υποβρύχιες διασυνδέσεις της ηπειρωτικής χώρας υλοποιούνται για τα νησιά των Κυκλάδων ή σχεδιάζονται για την Κρήτη. Ενστερνιζόμενοι πλήρως το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος για ορθολογική χρήση φυσικών πόρων («Consume with Care»), η ΔΕΗ έχει ταχθεί υπέρ της εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, έστω και εάν αυτή θα επιφέρει μείωση των πωλήσεών της: 

- Δυστυχώς η χώρα μας χαρακτηρίζεται από τη σπατάλη ενέργειας και αυτό πρέπει να αλλάξει! 
Η Ελλάδα πρέπει να γίνει «πρότυπο χώρας» στον τομέα Εξοικονόμησης Ενέργειας. 

- Η Εξοικονόμηση Ενέργειας είναι η πολυτιμότερη και πιο σημαντική πηγή ενέργειας. Γιατί: 
• μειώνει την ανάγκη για νέες Μονάδες Παραγωγής, 
• εξασφαλίζει αύξηση των θέσεων απασχόλησης, ενισχύει την Εθνική Ανταγωνιστικότητα, 
• βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και ειδικότερα των λαϊκών στρωμάτων, κλπ.

 Βεβαίως, σε έναν κόσμο που αλλάζει ταχύτατα και επιδιώκει την πιο αποτελεσματική διαχείριση των φυσικών πόρων, της ηλεκτρικής ενέργειας κλπ, σε όφελος του περιβάλλοντος ο Όμιλος ΔΕΗ θα μελετήσει και θα πραγματοποιήσει επενδύσεις και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι «έξυπνοι μετρητές», τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κλπ που βελτιώνουν συνολικά τις περιβαλλοντικές επιδόσεις μιας χώρας και τις υπηρεσίες προς τους καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: