DEH

DEH

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ανοικτή Επιστολή ΕΒΙΚΕΝ: Να Μην Επιμείνουν οι Θεσμοί σε Προτάσεις για Αλλαγές στα Τιμολόγια Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ανοικτή Επιστολή απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ προς την Κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς σχετικά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και το ανταγωνιστικό κόστος για τη βιομηχανία. Με την επιστολή τους οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας, ζητούν από τους μεν Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να μην επιμείνουν στις προτάσεις τους, αλλά και από την Ελληνική Κυβέρνηση να μη δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως τονίζουν οι προτεινόμενες αλλαγές θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.
Αναλυτικά η επιστολή Ανοικτή Επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ προς την Κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς έχει ως εξής:
 «Στο πλαίσιο των προτάσεων των Θεσμών για τη σύναψη συμφωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση, περιλαμβάνονται και ρυθμίσεις που αφορούν θέματα αγορών ενέργειας.
Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με δημοσιεύματα, περιλαμβάνονται και προτάσεις για την αντικατάσταση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας που ισχύουν από το 2014 και που αφορούν άμεσα τις ελληνικές βιομηχανίες. Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν λαμβάνεται πρόνοια για την διεθνή ανταγωνιστικότητα των νέων τιμολογίων σε σχέση ιδίως με εκείνα των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας.
Υπενθυμίζουμε ότι τα τιμολόγια που ίσχυσαν το 2014 κατέληγαν σε τελικό κόστος 30% υψηλότερο (σύμφωνα με μελέτη του εξειδικευμένου διεθνούς οίκου συμβούλων ROLAND BERGER) από εκείνο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών μας, ενώ με τη σημαντική πτώση των τιμών του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, οι χονδρεμπορικές τιμές έχουν μειωθεί σημαντικά στην Ευρώπη, αλλά όχι στην Ελλάδα αυξάνοντας έτσι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Δεν θα πρέπει επομένως οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί να επιμείνουν στις προτάσεις τους και η Ελληνική Κυβέρνηση να δεχθεί να εφαρμόσει αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, τη διατήρηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και εμποδίζουν την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: