DEH

DEH

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Θα Διερευνήσει «Λάθη και Παραλείψεις» στην Υπόθεση Energa-Hellas Power το Νέο Προεδρείο της ΡΑΕ

Την πρόθεση της να επαναφέρει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την υπόθεση της Energa και της Hellas Power γνωστοποίησε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Κατά τη διάρκεια της ακρόασης του νέου προεδρείου της ΡΑΕ είπε ότι «επειδή η υπόθεση είχε απασχολήσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από αίτημα του συναδέλφου, του κ. Αθανασίου Πετράκου, όταν και ένας συνάδελφός δικηγόρος, ο οποίος είχε υποστεί δολοφονική επίθεση, κατήγγειλε αρμοδίως και στη ΡΑΕ συγκεκριμένους ηθικούς αυτουργούς, καλό είναι, αν η Επιτροπή θεωρεί ότι έχει ενδιαφέρον, και προσωπικά ως πρόεδρος θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το σκάνδαλο της E nerga, μπορούμε να το προγραμματίσουμε για να το συζητήσουμε». Η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε, επίσης, «γι' αυτό το σκάνδαλο υπήρξαν παραπομπές σε βαθμό κακουργήματος, με ημερομηνία αρχικής εκδίκασης 16 Ιανουαρίου 2015, όπως επίσης είναι γνωστό ότι παραμονές αυτής της δίκης, με πρωτοβουλία του νυν αντιπροέδρου της επιτροπής και τότε υπουργού δικαιοσύνης, πέρασε ένας νόμος, τον οποίο μπορούσαν να αξιοποιήσουν οι κατηγορούμενοι γι’ αυτή την υπόθεση».
Ερωτηθείς για το θέμα αυτό ο προτεινόμενος πρόεδρος κ. Νίκος Μπουλαξής επισήμανε ότι «έχουν γίνει κάποιες παραλείψεις και κάποια λάθη συνολικά, που η δικαιοσύνη τα ερευνά, αλλά ένα σκάνδαλο δεν μπορεί να γίνει έτσι από μόνο του. Κάτι παρέλειψαν και κάτι δεν έκαναν καλά. Κάτι μας ξέφυγε». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρωταρχικός στόχος της ΡΑΕ είναι «η προστασία της αγοράς, μέσω του θεσμικού πλαισίου από την παρείσφρηση τέτοιων φαινομένων».
Για το ίδιο θέμα ο υποψήφιος α΄ αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Μανωλκίδης εξέφρασε την άποψη ότι «οφείλει η νέα διοίκηση της ΡΑΕ να διερευνήσει τι είχε συμβεί εκείνη την περίοδο. Η ΡΑΕ, ως Ανεξάρτητη Αρχή που εποπτεύει και οφείλει να παρακολουθεί την αγορά ενέργειας, δεν επιτέλεσε εκ του αποτελέσματος το έργο της. Διότι, δεν κατάφερε να αποτρέψει την καταδολίευση των καταναλωτών από αυτές τις δύο εταιρείες». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το αν ενεπλάκη στη διαδικασία για την τροποποίηση της άδειας προμήθειας της Aegean Power, στις 2/11/2011, απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι «η κατανομή του έργου ανάμεσα στα στελέχη-δικηγόρους της νομικής ομάδας της ΡΑΕ γινόταν από την προϊστάμενη, τότε, της νομικής ομάδας, την κυρία Αλεξία Τροκούδη, η οποία σε όλα τα κρίσιμα θέματα προσπαθούσε να μην έχουν εμπλοκή δικηγόροι, οι οποίοι «δεν συμπαθούσαν» την τότε διοίκηση. Άρα, δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: