DEH

DEH

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Μπρα ντε φερ με δανειστές για "μικρή ΔΕΗ" και ΑΔΜΗΕ

Εκτός της λίστας των αποκρατικοποιήσεων που κατέθεσε η
κυβέρνηση στους δανειστές  βρίσκονται όλες οι πωλήσεις κρατικών μεριδίων στις ενεργειακές ΔΕΚΟ, με την ελληνική πλευρά να περιορίζεται σε δεσμεύσεις που αφορούν στο άνοιγμα των αγορών.
Οι ελληνικές δεσμεύσεις - σύμφωνα με το κείμενο των προτάσεων που αποκαλύπτει η "Καθημερινή" -  είναι ρητές για την αγορά του φυσικού αερίου όπου τονίζεται ότι θα υπάρξει αναμόρφωση της

αγοράς και υιοθέτηση συγκεκριμένου οδικού χάρτη που θα εφαρμοστεί στην πράξη. Για την αγορά του ηλεκτρισμού αναλαμβάνεται υποχρέωση για την αναμόρφωση του συστήματος πληρωμής ισχύος (ΑΔΙ) που βρίσκεται σε εκκρεμότητα, προβλέπεται αναθεώρηση των τιμολογίων της ΔΕΗ βάσει κόστους και υιοθέτηση των δημοπρασιών ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τρίτους ιδιώτες προμηθευτές σε τιμή κόστους όπως συμβαίνει και στη Γαλλία (τύπου ΝΟΜΕ).
Επίσης το ελληνικό πακέτο προτάσεων για τον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνει την εφαρμογή του οδικού χάρτη για το λεγόμενο "target model" στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ευθυγράμμιση με τους κανόνες της ΕΕ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς. Επίσης προβλέπονται αλλαγές στο πλαίσιο ενισχύσεων των ΑΠΕ και αναθεώρηση της ενεργειακής φορολογίας. Θα αποπληρωθούν οι οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ και θα ενισχυθεί η οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας.
Τέλος προβλέπεται ότι οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ και εφαρμογής της οδηγίας για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Θα επικυρωθεί η νομοθεσία για την ενεργειακή αποδοτικότητα και θα εισαχθεί καινούριο πλάνο για την αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρισμού για την καλύτερη απόδοση, τη μείωση των διακοπών και τη μείωση του κόστους για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Πίσω από τις γραμμές
Πίσω από τις γραμμές της ελληνικής πρότασης διακρίνεται η σαφής προσπάθεια της κυβέρνησης να δώσει πειστικές απαντήσεις στα θέματα που άπτονται της "καυτής" για πολλούς λόγους αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ και του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ. Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά υιοθετώντας τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ επιχειρεί να απαντήσει στο ζητούμενο του πραγματικού ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρισμού στη λιανική, όπου η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει μερίδιο 98%. Θυμίζουμε ότι για το θέμα αυτό δηλαδή το άνοιγμα της αγοράς και την πρόσβαση τρίτων στο φθηνό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ (λιγνίτες, υδροηλεκτρικά) είχε υιοθετηθεί το μοντέλο της πώλησης της "μικρής ΔΕΗ".
Επίσης η ρητή αναφορά στην εφαρμογή της οδηγίας για το διαχωρισμό (unbundling) αλλά και η δέσμευση για την υλοποίηση επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρισμού με στόχο τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί την απάντηση σε σχέση με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Με βάση την κυριολεκτική ερμηνεία της αναφοράς της κυβέρνησης δεν πρέπει να αποκλειστεί ο ΑΔΜΗΕ να φύγει από 100% θυγατρική της ΔΕΗ και ένα ποσοστό του να περάσει στην απευθείας ιδιοκτησία του Δημοσίου (μοντέλο του παλιού ΔΕΣΜΗΕ).
Θα περάσει;
Ερωτηματικό βεβαίως παραμένει εάν οι συγκεκριμένες προτάσεις θα θεωρηθούν ως ικανοποιητικά βήματα για την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και το άνοιγμα των ενεργειακών αγορών, που αποτελεί βασικό ζητούμενο πρωτίστως για την ΕΕ. Μια τέτοια εξέλιξη καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη, με δεδομένη τη στάση που έχει τηρήσει τους μήνες που βρίσκεται στην εξουσία η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός ΠΑΠΕΝ Π. Λαφαζάνης, ο οποίος ακόμη και στα συμβούλια υπουργών ενέργειας αμφισβητεί συνολικά την πολιτική και το εγχείρημα της Ενεργειακής Ένωσης. Πέρα όμως από τη σκληρή γραμμή Λαφαζάνη, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν καταστήσει σαφές ότι θεωρούν ως τη βέλτιστη λύση που διασφαλίζει το ισότιμο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας ιδιαίτερα στο κομμάτι του ηλεκτρισμού, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και την πώληση της "μικρής ΔΕΗ". Για το θέμα άλλωστε βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, η οποία έχει "παγώσει" μετά την ψήφιση από τη βουλή του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ.
Εκεί που φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία, είναι στην αγορά αερίου αλλά και στην εφαρμογή του οδικού χάρτη για το μοντέλο στόχος της Ε.Ε. για την ενέργεια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια "αντίφαση" αφού η πλήρης εφαρμογή της νομοθεσίας και των οδηγιών της ΕΕ για την ενέργεια καθιστά εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, την αδειοδότηση του αγωγού Greek Stream, τουλάχιστον με τον τρόπο που αυτός περιγράφεται στο πρόσφατο μνημόνιο που υπεγράφη στην Αγία Πετρούπολη.


(Χ. Φλουδόπουλος, capital.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: