DEH

DEH

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

20% έκπτωση τέλος για την Υψηλή Τάση. «Ναι» από κυβέρνηση στην απαίτηση των δανειστών

Υποχώρησε η ελληνική κυβέρνηση στις απαιτήσεις των θεσμών για κατάργηση των μειωμένων τιμολογίων στους πελάτες της υψηλής τάσης, δηλ. της βαριάς ελληνικής βιομηχανίας που περιλαμβάνει τσιμεντοβιομηχανίες, χαλυβουργίες, βιομηχανίες αλουμινίου, χαρτοποιίες, κεραμουργίες κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 20% στα τιμολόγια των εν λόγω πελατών, θεσπίστηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ, στις αρχές του 2014.
Οι μειώσεις αυτές, αν και δεν είχαν φέρει το κόστος ενέργειας σε επίπεδα ανταγωνιστικά σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και δει σε σχέση με το κόστος ρεύματος σε χώρες που διαθέτουν ανταγωνιστική προς την ελληνική βιομηχανία, ωστόσο είχαν δώσει ανάσα σε αρκετούς κλάδους.
Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της ΔΕΗ, η οποία επιμένει να εμφανίζει υψηλά κόστη παραγωγής, με αποτέλεσμα εάν σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα λεγόμενα «κοστοστρεφή» τιμολόγια με βάση τα κόστη που επικαλείται η Επιχείρηση, να έρχεται νέο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια της βιομηχανίας.
Η νέα αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την αδράνεια και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στο μέτωπο των άλλων μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για νέο κύμα λουκέτων στη βιομηχανία.
Επισημαίνεται ότι, στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει η αναφορά για τα κοστοστρεφή τιμολόγια, που σημαίνει ότι ανάλογα με τα κόστη που θα επικαλεστεί η ΔΕΗ, θα διαμορφωθεί το σύνολο των τιμολογίων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
Υπό αυτό το πρίσμα, με αυξημένο κόστος ενέργειας κινδυνεύουν να επιβαρυνθεί και ο αγροτικός κόσμος, ο οποίος απολαμβάνει σήμερα ειδικά τιμολόγια για ευνόητους λόγους στήριξης της παραγωγής.
Θεωρητικά για τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών δεν υπάρχει ανάλογος κίνδυνος για αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα κόστη αυτά ελέγχονται από τη ΡΑΕ, για την οποία επίσης υπάρχει αναφορά στο κείμενο της ελληνικής πρότασης, ότι θα ενισχυθεί η λειτουργική και οικονομική της ανεξαρτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: