DEH

DEH

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

«Πρόσω Ολοταχώς» για την Πτολεμαΐδα 5

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει πλέον η κατασκευή του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V. Μετά την έγκριση της οικοδομικής άδειας από το Δήμο Εορδαίας, «ξεκλειδώνει» η προκαταβολή προς τους αναδόχους, που θα επιτρέψει και την ουσιαστική έναρξη της υλοποίησης του project της ΔΕΗ.
Η οικοδομική άδεια έχει ημερομηνία έγκρισης 17/6/2015, πράγμα που σημαίνει ότι στις επόμενες δέκα ημέρες, με βάση τους όρους της σύμβασης, η ΔΕΗ θα εκταμιεύσει προς την ανάδοχο κοινοπραξία 200 εκατ. ευρώ, που είναι η προκαταβολή, δηλαδή, ως τις 27 Ιουνίου. Το έργο έχει κατακυρωθεί στη μειοδότρια κοινοπραξία της Τέρνα, με υπεργολάβο τη Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe. Πάντα με βάση τη σύμβαση, η κατασκευή και η εμπορική λειτουργία του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα V θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί στους επόμενους 50 μήνες από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, με άλλα λόγια, ως το 2019.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, που θα καίει ως καύσιμο λιγνίτη, θα διαθέτει μονάδα ισχύος 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια, για τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Θα ανεγερθεί στο εξαντλημένο ορυχείου Κομάνου, του λιγνιτικού πεδίου Πτολεμαΐδας, που ανήκει στο δήμο Εορδαίας. Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το τίμημα του έργου σε 1,320 δισ. ευρώ, η μειοδότρια κοινοπραξία προσέφερε 1,395 δισ. ευρώ και το τελικό συμβατικό τίμημα συμφωνήθηκε στο 1,389 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση μέρους του project η ΔΕΗ έχει εξασφαλίσει από το γερμανικό οργανισμό ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων Euler-Hermes κοινοπρακτικό δάνειο 739 εκατ. ευρώ.
Στα τέλη Μαΐου ο υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Λαφαζάνης είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Mitsubishi Hitachi Power Systems Europe, στους οποίους έθεσε το αίτημα για τη μείωση του τιμήματος κατασκευής της μονάδας. Από το ΥΠΑΠΕΝ ζητήθηκε, συγκεκριμένα, «ουσιαστική μείωση», ως «χειρονομία καλής θέλησης προς τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά αυτές τις ώρες από μια βαθιά οικονομική κρίση». Μέχρι στιγμής, δεν είναι γνωστό ποια είναι η απάντηση των κατασκευαστών στο επίσημο αίτημα του υπουργείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: