DEH

DEH

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Νέα Πρόταση Απέστειλε στους Θεσμούς η Κυβέρνηση – Απορρίπτει ΦΠΑ 23% στον Ηλεκτρισμό

Αυξημένους ελαφρώς συντελεστές ΦΠΑ (π.χ. από 11% σε 12%) περιλαμβάνει η νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων η οποία απεστάλη σήμερα στους θεσμούς, με στόχο να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια, όπως, άλλωστε την καλεί και η σχετική ανοικτή επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ εκ μέρους της ενεργοβόρου βιομηχανίας (βλ. εδώ).
Την πληροφορία για την αποστολή της νέας ελληνικής πρότασης, έκτασης επτά σελίδων, που μετέδωσαν ξένα ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν πηγές της Κομισιόν. Εκτός από αντιπροτάσεις σχετικά με μέτρα, η ελληνικής πλευρά επιδιώκει μία συμφωνία που θα ρυθμίζει το χρέος, ενώ θα προβλέπει και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.
 «Λάβαμε νέα ελληνική πρόταση μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, την οποία εξετάζουμε», ανέφερε πηγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αντιπρόταση στους θεσμούς, οι οποίοι την μελετούν», δήλωσε άλλη ευρωπαϊκή πηγή στις Βρυξέλλες.
Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.
Ωστόσο, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI η ελληνική πρόταση είναι σχεδόν όμοια με την προηγούμενη, καθώς εμπεριέχει μόνο μικρές αλλαγές. Το Bloomberg, επικαλείται αξιωματούχους που είδαν την ελληνική πρόταση και δήλωσαν πως αυτή δεν είναι «αξιόπιστη», αλλά «ασαφής».
Σημειώνεται πως οι εκπρόσωποι των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήταν ήδη από χθες σε αναμονή στις Βρυξέλλες, καθώς πληροφορίες ήθελαν την ελληνική κυβέρνηση να στέλνει έως αργά το βράδυ της Δευτέρας τις νέες προτάσεις της.
Οι ίδιες πληροφορίες έφεραν το Brussels Group να συνέρχεται σήμερα Τρίτη, ώστε να αποτιμήσει τις νέες ελληνικές θέσεις.
Η νέα ελληνική πρόταση έχει αναθεωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, προς τα πάνω τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου(από 0,6% του ΑΕΠ για φέτος και 1,5% του ΑΕΠ το 2016). Σύμφωνα με πληροφορίες οι προτάσεις στα δημοσιονομικά αναπτύσσονται σε τρεις σελίδες και οι υπόλοιπες τέσσερις σελίδες αφορούν σε πρόταση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων μηνών.
Ως προς τον ΦΠΑ προτείνονται ρυθμίσεις για την αύξηση της απόδοσής του (π.χ. να αυξηθεί ο συντελεστής από το 11% στο 12%). Πέρα από την απόρριψη της πρότασης των δανειστών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια, η κυβέρνηση, όσον αφορά το ασφαλιστικό, εξετάζει μόνο την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Ακόμη η κυβέρνηση δεν αποδέχεται κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο, πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές. Επίσης, η αναθεωρημένη πρόταση έχει ενσωματώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διοικητικού χαρακτήρα μέτρα τα οποία περιείχε η πρόταση των δανειστών.
Σχετικά με την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων της EKT του Ιουλίου και Αυγούστου. Το τελευταίο αποτελεί προϋπόθεση για να δεχθεί η Αθήνα παράταση του προγράμματος. Η ελληνική πρόταση δεν προβλέπει χρήματα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες θα υπάρξει το απόγευμα νέα συνάντηση του ελληνικού κλιμακίου με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Εν συνεχεία αναμένεται επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη.
Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, την πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: