DEH

DEH

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Παραμένει δημόσια η ΔΕΗ - Παραχωρούνται 14 αεροδρόμια

Την παραχώρηση 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015 προβλέπει η ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, σύμφωνα με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που εμπεριέχει, χωρίς να διευκρινίζεται η μορφή της σύμπραξης με τον δημόσιο τομέα που έχει εξαγγελθεί. Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ, προβλέπει 3,2 δισ. ευρώ στη διετία, ακόμη 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και 10,8 δισ ευρώ μετά το 2020. Στην ελληνική
πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από το μερίδιο που θα παραμένει στο Δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αναπτυξιακής τράπεζας που θα ιδρυθεί.

ΟΛΠ, ΔΕΣΦΑ, Αστέρας και Ελληνικό

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί τα 500 εκατ. ευρώ από την πώληση μέρους του μετοχικού πακέτου του ΟΛΠ, καθώς και έσοδα από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ (50 εκατ. ευρώ), αλλά και 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμένα Αθηνών).

Ακόμη προβλέπεται το ΤΑΙΠΕΔ να εισπράξει το μερίδιο που του αναλογεί (95 εκατ. ευρώ) από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης το 2016, υπόθεση που δεν έχει κλείσει μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο.

Το ίδιο ισχύει και για την πώληση του ΔΕΣΦΑ, από την οποία προβλέπεται πως θα εισπραχθούν τα 188 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο Δημόσιο, αν κλείσει η συμφωνία με την αζέρικη Socar. Εσοδα περί τα 50 εκατ. ευρώ θα έχει το 2016 το ΤΑΙΠΕΔ από την Εγνατία Οδό.

Από τον πίνακα που περιλαμβάνεται στο κείμενο της ελληνικής πρότασης καθίσταται, πάντως, σαφές πως δεν προβλέπεται προώθηση του διαγωνισμού για τον ΟΛΘ, ενώ 14 εκατ. ευρώ φέτος και 15 εκατ. ευρώ του χρόνου είναι οι προβλέψεις εσόδων από τα υπόλοιπα περιφερειακά λιμάνια. Σημαντικά έσοδα (300 εκατ. ευρώ το 2016 και 500 εκατ. ετησίως από το 2017 μέχρι το 2022) προβλέπονται, όμως, από την παραχώρηση ακινήτων.

Στον πίνακα περιλαμβάνεται και το Ελληνικό (με αστερίσκο για τον οποίο δεν υπάρχει επεξήγηση), χωρίς να προβλέπονται συγκεριμένα έσοδα μέχρι το 2022.

Ισχυρή δημόσια ΔΕΗ                             

Καμία υπαναχώρηση στη διατήρηση της δημόσιας, ενιαίας ΔΕΗ δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο της ελληνικής πρότασης προς τους πιστωτές, παρά τις φερόμενες πιέσεις τους για "σπάσιμο" και ιδιωτικοποίηση με τα γνωστά μοντέλα της "μικρής ΔΕΗ" και του ΑΔΜΗΕ, αλλά αντίθετα προβλέπονται μέτρα για την αναβάθμιση της επιχείρησης, καθώς και για τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας υπέρ όλων των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα της ενέργειας, θα εκπονηθεί ένα νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων, προκειμένου να βελτιωθεί η απόδοση, να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα και να μειωθούν τα κόστη για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, με αιχμή έξυπνους μετρητές και πιλοτικά ενεργειακά συστήματα στα νησιά για μεγαλύτερη διείσδυση ΑΠΕ με πολυμετοχικά σχήματα, συνεισφέροντας στη μείωση του ηλεκτρικού κόστους στα νησιά.

Πάντως, προβλέπεται επανεξέταση και επανασχεδιασμός της ισχύουσας νομοθεσίας για την προμήθεια στην αγορά ηλεκτρισμού. Οι προβλέψεις - προτάσεις για το μοντέλο ΝΟΜΕ (δημοπρασίες λιγνίτη - υδροηλεκτρικών) της ΡΑΕ θα ληφθούν υπόψη και το νέο σχήμα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός εννέα μηνών από την επικύρωση της Συμφωνίας Παροχής Υπηρεσιών (SLA).

Έως το τέλος του 2015 επιλύεται το ζήτημα των οφειλών από συσσωρευμένους λογαριασμούς γενικής κυβέρνησης - τοπικών αρχών, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον προβλέπονται:

* Νομοθεσία για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου που θα παρουσιαστεί στη Βουλή έως τον Οκτώβριο του 2015.
* Προσωρινό σχήμα για πληρωμές διαθεσιμότητας ισχύος που θα καλύπτει την περίοδο Μάιος - Οκτώβριος 2015, ύψους 112 εκατ.
* Νέο ρυθμιστικό σχέδιο για το τέλος ΕΤΜΕΑΡ εντός τριμήνου από την επικύρωση του SLA.
* Ενίσχυση ρυθμιστικού πλαισίου για ανεξάρτητη λειτουργία - οικονομική ανεξαρτησία της ΡΑΕ.

* Σχήμα ανάπτυξης έργων ΑΠΕ από ΥΠΑΠΕΝ - Γερμανό σύμβουλο GIZ εφαρμόζεται τον Ιανουάριο 2016, ενώ σχέδιο για την ενεργειακή αποδοτικότητα εφαρμόζεται το 2016 κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: