DEH

DEH

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Energy papers: Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην χονδρική αγορά ενέργειας

Το τέταρτο κείμενο στη σειρά energy papers που έχει καθιερώσει το energypress σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Έδρα Jean Monnet στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς είναι της κας Μαρίας Σχοινά, Διευθύντριας Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ και αναλύει τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην χονδρική αγορά ενέργειας.
Ένας από τους βασικούς στόχους των διατάξεων της 3ης ενεργειακής δέσμης μέτρων που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2009, είναι η ενίσχυση της ακεραιότητας και διαφάνειας της χονδρικής ενεργειακής αγοράς (ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου), καθώς αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την τόνωση της εμπιστοσύνης των συμμετεχόντων στην αγορά, που με τη σειρά της συνεπάγεται αύξηση δραστηριοποίησης και άρα δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού, προς όφελος του τελικού καταναλωτή.
Η συνεχώς αυξανόμενη διασύνδεση των ενεργειακών αγορών στην Ευρώπη έχει ως αποτέλεσμα τυχόν καταχρηστικές συμπεριφορές σε ένα κράτος-μέλος να έχουν άμεση επίδραση στις τιμές ενεργειακών προϊόντων άλλου κράτους-μέλους. Με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την ακεραιότητα και τη διαφάνεια στην χονδρική αγορά ενέργειας (ΕΚ 1227/2011 ή REMIT) που τέθηκε σε ισχύ στις 28/12/2011 επιδιώκεται, σε ενωσιακό επίπεδο, η προστασία της ακεραιότητας της ενεργειακής αγοράς από πράξεις χειραγώγησης και εκμετάλλευσης εμπιστευτικών πληροφοριών, κατά τα πρότυπα των ρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δεδομένου ότι ο Κανονισμός επιδιώκει τη σύγκλιση των ρυθμίσεων των ενεργειακών αγορών με αυτές των χρηματοπιστωτικών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι διαμορφώνεται ένα νομοθετικό πλαίσιο για τις αγορές ενέργειας, συνθέτοντας πλέον ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ποινικών και διοικητικών κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασης των διατάξεων ενίσχυσης της διαφάνειας στην αγορά χρηματοπιστωτικών μέσων.
Η συγγραφέας
Η Μαρία Σχοινά απεφοίτησε από το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μίου Πατρών το 1993 και από τότε έως σήμερα απασχολείται στη ΔΕΠΑ Α.Ε. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχει απασχοληθεί στους βασικότερους τομείς της επιχείρησης, ξεκινώντας από την κατασκευή της υποδομής (κεντρικός αγωγός αερίου και δίκτυα διανομής) και συνεχίζοντας με την εμπορία του αερίου μέσω της τεχνικής υποστήριξης των πωλήσεων, της διαχείρισης των συμβάσεων πώλησης και της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου ποσοτήτων της εταιρίας. Από το 2010 έως σήμερα κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΔΕΠΑ, με παράλληλη άσκηση από το 2012 και εντεύθεν των καθηκόντων της Υπεύθυνης Συμμόρφωσης της εταιρίας με τους κανόνες του Δικαίου του Ανταγωνισμού.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ http://www.energypress.gr/news/Energy-papers:-Eyrwpaikos-Kanonismos-gia-thn-akeraiothta-kai-th-diafaneia-sthn-hondrikh-agora-energeias

Δεν υπάρχουν σχόλια: