DEH

DEH

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το Επενδυτικό Ενδιαφέρον Κεντρίζουν οι Αλλαγές στην Χονδρεμπορική Αγορά Ηλεκτρισμού

Οι εν εξελίξει αλλαγές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού φαίνεται να προκαλούν επενδυτικό ενδιαφέρον για την κατασκευή ευέλικτων μονάδων παραγωγής. Υπό αυτό το πρίσμα αναθερμαίνεται η παρουσία της ελβετικής AXPO στην εγχώρια αγορά, που περιορίζεται σήμερα μόνον στο trading. Η εταιρία δρομολογεί την κατασκευή μονάδας συνδυασμένου κύκλου στην Τιθορέα του νομού Φθιώτιδας, ισχύος 153 MWe, για την οποία εξασφάλισε ήδη την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης.
Η αναμόρφωση των ΑΔΙ, για την οποία η δημόσια διαβούλευση
λήγει αύριο, θέτει στον πυρήνα των νέων ρυθμίσεων την ευελιξία των θερμικών μονάδων, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα. Καθώς οι ΑΠΕ προβλέπεται να εξακολουθήσουν να ενισχύουν στο μέλλον το μερίδιο συμμετοχής τους στο ηλεκτρικό σύστημα προκύπτει ένα ζήτημα κάλυψης της ζήτησης, στην περίπτωση που υπάρξει μη ελεγχόμενη αύξηση, με θερμικές μονάδες οι οποίες μπορούν να «ανάβουν» ανά πάσα στιγμή. Η έννοια της ευελιξίας των θερμικών μονάδων αποκτά έτσι μια διαρκώς διογκούμενη σημασία για τα επόμενα χρόνια.
Η μονάδα της Τιθορέας έχει σχεδιασθεί εξαρχής ώστε να λειτουργεί ως ευέλικτη μονάδα για την κάλυψη ενδιάμεσων φορτίων και η υλοποίηση της συνδυάζεται άμεσα με την ολοκλήρωση των αλλαγών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού. Η αδειοδότηση της μονάδος, που θα λειτουργεί με φυσικό αέριο, ξεκίνησε το 2010. Στις 2 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η περιβαλλοντική μελέτη του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου υπολογίζεται σε 120 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από την AXPO Generation Hellas, θυγατρική 100% της AXPO. Στα επόμενα βήματα περιλαμβάνονται η επενδυτική απόφαση και στη συνέχεια η έναρξη των διαδικασιών για την απόκτηση και άδειας εγκατάστασης. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia. gr, καθώς η μονάδα αυτή έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, η προώθηση και ολοκλήρωση της κατασκευής της θα εξαρτηθούν από την υιοθέτηση των νέων ρυθμίσεων για τη χονδρεμπορική αγορά, συνεπώς, η λειτουργία της παραπέμπεται για μετά από δύο χρόνια.
Η AXPO έχει δεκαετή παρουσία στην ελληνική αγορά, ως EGL αρχικά. Σήμερα διαθέτει δύο άδειες εμπορίας, ως AXPO Hellas και ως AXPO Romania. Με τη δεύτερη άδεια ουσιαστικά πραγματοποιεί εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια από την έδρα της εταιρίας στην Ελβετία. Η AXPO είναι μία από τις δύο μεγάλες εταιρίες ηλεκτρισμού της Ελβετίας και συμμετέχει με 5% στον αγωγό TAP.

Δεν υπάρχουν σχόλια: