DEH

DEH

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΗ: Κατεβάζει διακόπτες για χρέη σε κτίρια γραφείων και επιχειρήσεις

dei-katebazei-diakoptes-gia-xrei-se-ktiria-grafeiwn-kai-epixeiriseis
Το 1,37 δισεκατομμύρια έχουν φτάσει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ, που κόβει το ρεύμα σε μικρές επιχειρήσεις και κτίρια γραφείων, αλλά όχι στους μεγαλοοφειλέτες.
Τα στοιχεία που δίνουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι ενδεικτικά μιας κατάστασης που έχει ξεφύγει. Την ώρα που οι μεγαλοοφειλέτες απολαμβάνουν τα οφέλη του ηλεκτρισμού, κάνοντας διακανονισμούς με πολλές δόσεις, που πολλές φορές δεν πληρώνουν, μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είχαν την ατυχία να βρεθούν σε κτίρια με ενιαίο μετρητή, πληρώνουν τα σπασμένα των κακοπληρωτών και, κάποιες φορές, μένουν χωρίς ρεύμα, αν και πληρώνουν κανονικά το δικό τους μερίδιο. 
Όπως λέει στο TheTOC ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς, σε πολλά κτιριακά συγκροτήματα υπάρχει καθεστώς ενιαίου κοινόχρηστου ρεύματος, που οι ιδιοκτήτες είχαν επιλέξει για να έχουν προνομιακό καθεστώς στις χρεώσεις.Τον τελευταίο καιρό, όμως, πολλοί από τους ενοικιαστές ή και ιδιοκτήτες των γραφείων αδυνατούν να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο, με αποτέλεσμα ο διαχειριστής να δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην εξόφληση των λογαριασμών και η ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε όλους, αφού υπάρχει μόνο ένα ρολόι για ολόκληρο το κτίριο. Έτσι, μαζί με τους ασυνεπείς ή αδυνατούντες την πληρώνουν και οι καλοπληρωτές, που δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν.
Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει ανά όροφο. Δηλαδή, τα γραφεία του κάθε ορόφου έχουν ένα ρολόι και πληρώνουν από κοινού τον λογαριασμό, με ανάλογα παρατράγουδα, σε περίπτωση αδυναμίας κάποιων να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο. Όπως αποκαλύπτει ο κ. Παραδιάς, σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και μία ακόμη αδικία, που αφορά στις εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ, καθώς εάν κάποια από τα γραφεία είναι ξενοίκιαστα οι ιδιοκτήτες τους δεν μπορούν να τα έχουν χωρίς ηλεκτροδότηση και να εντάσσονται στο καθεστώς των εκπτώσεων του νέου φόρου ακινήτων. 
Στις πολυκατοικίες, τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν να κάνουν με τη μείωση μισθών και συντάξεων που οδηγούν πολλές οικογένειες να βάζουν προτεραιότητες στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, αφήνοντας τελευταία την εξόφληση των κοινοχρήστων. Έτσι, ο διαχειριστής αναλώνεται σε διακανονισμούς επί διακανονισμών και απαιτεί αύξηση του αποθεματικού για να μπορέσει να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα οι καλοπληρωτές να πληρώνουν εμμέσως και τις οφειλές των υπολοίπων. 
Χρέη μαμούθ προς τη ΔΕΗ
Η κατάσταση με τα χρέη προς της ΔΕΗ δείχνει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Κώστα Κουτσοδήμα, αυτή τη στιγμή οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την επιχείρηση ηλεκτρισμού φτάνουν το 1 δισ. 370 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ αυτών, σχεδόν 500 εκατομμύρια αφορούν σε επισφαλείς πελάτες, είναι δηλαδή χρήματα που η ΔΕΗ, μάλλον δεν θα εισπράξει ποτέ. Είναι πολλές οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε υπαγωγή στο άρθρο 99 και δεν θα εξοφλήσουν ποτέ τις οφειλές τους, όπως κεραμοποιία στο Αγρίνιο, που χρωστά 200 χιλιάδες ευρώ. 
Ανάμεσα στους μεγαλοοφειλέτες, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κουτσοδήμα, είναι το ΟΑΚΑ που χρωστά 7 εκατομμύρια, η ιδιοκτήτρια εταιρεία των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σύρου (3,5 εκατομμύρια), αλλά και συνολικά το Δημόσιο που, μετά από συμψηφισμούς, κατέβασε τις οφειλές του από 160 εκατομμύρια που ήταν πριν ενάμιση χρόνο, στα 104 εκατομμύρια, σήμερα. 
Μεταξύ των "μπαταχτσήδων" είναι και οι Ο.Τ.Α., με περιφέρειες και δήμους να αδιαφορούν, πολλές φορές, ή και να αρνούνται να προχωρήσουν σε συμψηφισμούς, ειδικά όταν πρόκειται για επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας (ύδρευση, άρδευση), που γνωρίζουν ότι η ΔΕΗ δεν έχει από τον νόμο τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος. 
Όπως καταγγέλλει ο κ. Κουτσοδήμας, και η Περιφέρεια Αττικής οφείλει χρήματα στη ΔΕΗ για τον δημόσιο φωτισμό, αλλά και, γενικά πολλές από τις Περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, που χρωστούν στη ΔΕΗ, συνολικά, 400 εκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: