DEH

DEH

Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Πιέσεις ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Ασφυκτικές πιέσεις ασκεί η τρόικα στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στο ΥΠΕΚΑ για την επιτάχυνση των παρεμβάσεων αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου καθώς και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση και για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού αμοιβής των μονάδων παραγωγής ρεύματος, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης ι
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση και για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού αμοιβής των μονάδων παραγωγής ρεύματος, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης ισχύος καθώς και για να καλύπτονται τα αναγκαία κόστη
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται από προχθές την Πέμπτη χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συναντήσεις με στελέχη του ΥΠΕΚΑ, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και της ΔΕΗ.
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται οι δράσεις που απαιτείται να έχει υλοποιήσει η ελληνική πλευρά για την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα, τα κλιμάκια της τρόικας διαπιστώνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τεχνικές δυσκολίες στην εφαρμογή του συστήματος διενέργειας δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, προκειμένου οι ιδιώτες προμηθευτές να αγοράζουν φθηνή ενέργεια και στη συνέχεια να την πουλάνε σε καταναλωτές, δημιουργώντας έτσι συνθήκες ανταγωνισμού. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, σύμφωνα με πληροφορίες, επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν επί του κειμένου της ΡΑΕ που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση, και η οποία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα.
Οι δημοπρασίες
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη η τρόικα θα πάρει από τη ΡΑΕ και τη μελέτη για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών.
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ζήτησαν ενημέρωση και για τη δημιουργία του νέου μηχανισμού αμοιβής (ΑΔΙ) των μονάδων παραγωγής ρεύματος, προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα της ανά πάσα στιγμή διαθέσιμης ισχύος καθώς και για να καλύπτονται τα αναγκαία κόστη. Διαπιστώνουν κι εδώ πως η ολοκλήρωση του μηχανισμού πάει χρονικά πίσω, μια και ο ΑΔΜΗΕ, για παράδειγμα, δεν έχει προλάβει να δώσει την απαραίτητη μελέτη επάρκειας ισχύος.
Στην αγορά φυσικού αερίου επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου από το ΥΠΕΚΑ που θα ανοίγει τη λιανική, δίνοντας το δικαίωμα συμμετοχής και σε άλλες επιχειρήσεις πέραν των υπαρχόντων παικτών ΔΕΠΑ, Shell και Eni. Στην περίπτωση αυτή οι εταιρείες χάνουν το αποκλειστικό δικαίωμα διάθεσης και διαχείρισης των δικτύων που είχαν. Πηγές αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπαγεωργίου ξεπεράστηκαν εμπόδια και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.
Υπό εξέταση βρίσκεται και το θέμα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, όπου τα βήματα γίνονται με αργούς ρυθμούς λόγω και της δυσκολίας του εγχειρήματος. Το χρονοδιάγραμμα που μιλούσε για ολοκλήρωση της απόσχισης της «μικρής ΔΕΗ» και της πώλησής της, φαίνεται ότι δεν θα τηρηθεί. Αυτό ήταν για τον ερχόμενο Μάρτιο. Αναμένονται πολιτικές διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματα. Πάντως, οι καθυστερήσεις στην απελευθέρωση του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα και η διατήρηση της ολιγοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στην αγορά ήταν και το αντικείμενο σχολιασμού του απερχόμενου Επιτρόπου για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια.
Απολογισμός
Επισήμανε, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του απολογισμού του, πως «για τη μείωση των τιμολογίων είναι απαραίτητη η είσοδος νέων παιχτών στην αγορά, που αυτή τη στιγμή απουσιάζουν, καθώς δεν υπάρχουν επιχειρηματικές ευκαιρίες, γεγονός που ευελπιστεί να αλλάξει με την ανάκαμψη της οικονομίας κι άρα μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού».
Ο κ. Αλμούνια όμως δεν αρκέστηκε σε μία γενική τοποθέτηση, αλλά πήγε ένα βήμα παραπέρα, επισημαίνοντας ότι «στην Ελλάδα υπάρχει Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και πρέπει να κάνει καλά τη δουλειά της. Ο ρόλος των Ρυθμιστικών Αρχών στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντικός ως προς την επίβλεψη των εθνικών αγορών», προσέθεσε, ενώ κατέληξε, υπενθυμίζοντας πως «πρόσφατα υπήρξε μία πολύ σημαντική απόφαση της δικαιοσύνης για την Ελλάδα σε σχέση με τους λιγνίτες και τη ΔΕΗ, όπου κρίθηκε ότι τα αποκλειστικά δικαιώματα πρόσβασης μίας μόνο εταιρείας δεν είναι συμβατά με τους κανόνες του ανταγωνισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: