DEH

DEH

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πρωταγωνιστές οι Κυκλάδες και άλλα έργα του ΑΔΜΗΕ στις συμβάσεις που υπογράφονται με ΕΤΕπ



Παρουσία του επικεφαλής της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, υπογράφονται την Πέμπτη σε πανηγυρική τελετή οι συμβάσεις για τη χρηματοδότηση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και άλλων έργων του ΑΔΜΗΕ, που συμπεριλαμβάνονται στο επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή για την περίοδο 2012-2015.
Όσον αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων αποτελεί μια επένδυση, ύψους 263 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΤΕπ ύψους 130 εκατ.
Υπενθυμίζεται ότι η διασύνδεση των Κυκλάδων -που
περιλαμβάνει τα νησιά Σύρο, Τήνο, Μύκονο και Πάρο- με την ηπειρωτική Ελλάδα θα γίνει μέσω υποβρύχιας καλωδιακής διασύνδεση 150 kV, συνολικού μήκους 108 χλμ. Ο βασικός σκοπός του έργου είναι να αντικατασταθεί η ενέργεια που παράγεται στα νησιά από τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου με λιγότερα ρυπογόνα και φθηνότερη ενέργεια. Το έργο υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη στα επιπλέον μονάδων ΑΠΕ (φ/β και αιολικά) νησιά.
Παράλληλα, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει ένα σημαντικό μέρος του επενδυτικού προγράμματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2012-2015, συμπεριλαμβανομένων: (1) της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Μεγαλόπολης, (2) τη διασύνδεση της Νέας Μάκρης με τον Πολυπόταμο στην Εύβοια και (3) τρία μικρότερα συστήματα μετάδοσης ενέργειας, καθώς και ένα νέο σύστημα διαχείρισης ενέργειας.
Με το έργο αυτό αναμένεται να καταστεί δυνατή, μεταξύ άλλων, η ένταξη στο υπάρχον δίκτυο νέων μορφών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ και να αυξηθεί η ικανότητα μεταφοράς ενέργειας του δικτύου.

Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 282 εκατ. ευρώ, με τα 140 εκατ. να προέρχονται από κονδύλια της ΕΤΕπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: