DEH

DEH

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ευ. Δοντάς: Υψηλότερο, έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας, το ελληνικό ενεργειακό κόστος

Την άποψή του για την ελληνική οικονομία και τα μέτρα αναδιάρθρωσης της εγχώριας οικονομίας κατέθεσε σε ρεπορτάζ του Euro2day, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ευριπίδης Δοντάς.
Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «όλοι υποστηρίζουν πως η ανάπτυξη θα έρθει από τις εξαγωγές, αλλά την ίδια ώρα το κόστος παραγωγής διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Για παράδειγμα, το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα επιβαρύνεται υπέρμετρα από τα ακριβά κοστολόγια της ΔΕΗ, αλλά και από φόρους που επιβάλλει το κράτος στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να είναι πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανταγωνιστών μας στο εξωτερικό.
Ειπώθηκαν πολλά για τη μείωσή του, αλλά τελικά έγιναν λίγα.

Επίσης, παρά την κάποια μείωση των εισφορών, το μη μισθολογικό κόστος παραμένει περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
Βεβαίως πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα είναι και επιτόκια χορηγήσεων, αλλά δεν ξέρω αν μπορεί η κυβέρνηση να κάνει κάτι άμεσο προς αυτή την κατεύθυνση.
Το πολιτικό ρίσκο επηρεάζει κυρίως τις νέες επενδύσεις και όχι τις υπάρχουσες.
Αυτό που φοβάμαι είναι ότι όλες οι κυβερνήσεις -οι προηγούμενες, αυτή και οι επόμενες- δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική για την ανάπτυξη και γι αυτό δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές».

Δεν υπάρχουν σχόλια: