DEH

DEH

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Που βρίσκονται σήμερα οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής;

Σε κατάσταση οριακής βιωσιμότητας συνεχίζουν να βρίσκονται οι επτά ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, συνολικής ισχύος 2594,7MW, όπως υποστηρίζουν οι ανεξάρτητοι παίκτες της αγοράς. Τους ισχυρισμούς τους ενισχύουν και τα στοιχεία για τον προγραμματισμό της ημερήσιας αγοράς του διαχειριστή ΛΑΓΗΕ, καθώς οι ιδιωτικές μονάδες καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του συστήματος σε ένα περιβάλλον αγοράς με χαμηλή ζήτηση και μέσης οριακής τιμής του
συστήματος στα 60 με 62 ευρώ ενώ οι τιμές ανάλογα με την ώρα ξεκινούν από τα 33 ευρώ και φτάνουν στις ώρες αιχμής οριακά πάνω από τα 80 ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΑΗ, τα έσοδα από τον ΗΕΠ και τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για τις ιδιωτικές Μονάδες με καύσιμο φ.α. αντιστοιχούν στα λειτουργικά έξοδα και την εξυπηρέτηση των δανείων. Στην πραγματικότητα χωρίς τους μηχανισμούς, οι Μονάδες έχουν αρνητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων γιατί η ενέργεια τους πωλείται 7% κάτω του πλήρους κόστους.
Πως συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΑΗ, η ΟΤΣ (ex-ante) στην ελληνική αγορά δεν αντικατοπτρίζει, λόγω στρεβλώσεων και χειραγώγησης, το κόστος της ακριβότερης (οριακής) Μονάδας που λειτουργεί για την κάλυψη της ζήτησης. Αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό τις ώρες χαμηλής ζήτησης: εάν πχ λάβουμε υπόψη τα σημερινά στοιχεία του ΛΑΓΗΕ στις πρώτες ώρες της ημέρας βρίσκονταν σε λειτουργία πέντε ιδιωτικές μονάδες φα (Ήρων CC, Elpedison Θεσσαλονίκη, Αλουμίνιο, Protergia, Κόρινθος Power) σε φορτία από 130MW έως 278MW. Το διάστημα λοιπόν εκείνο η ΟΤΣ βρισκόταν μεταξύ 33,8 και 37,6 ευρώ /MWh. Αξίζει να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΕΣΑΦΗ το μεταβλητό κόστος των μονάδων φα κυμαίνεται κοντά στα 93€/MWh.
Ποια θα έπρεπε όμως να είναι η πραγματική τιμή της αγοράς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΣΑΗ, η πραγματική ΟΤΣ, θα έπρεπε να είναι κοντά στα επίπεδα της ΟΤΑ (ex-post), η οποία υπολογίζεται με πραγματικά δεδομένα, δηλαδή κοντά 18 €/MWh υψηλότερη για το πρώτο επτάμηνο 2012.
Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2010 που ξεκίνησε να ισχύει η λεγόμενη Πέμπτη ημέρα αναφορά, η διαφορά μεταξύ των τιμών ex post και ex ante διευρύνθηκε σημαντικά από οριακά πάνω από τα 5 ευρώ, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πάνω από τα 25 €/MWh. Θυμίζουμε ότι ο ΕΣΑΗ έχει «κατηγορήσει» για τη μεγάλη αυτή απόκλιση τις υπερεκτιμήσεις που γίνονται – όπως υποστηρίζει – από τη ΔΕΗ των λιγνιτικών της μονάδων στη διάρκεια του ΗΕΠ. Έτσι καθώς οι μονάδες αυτές είναι παλιές σε συνδυασμό με τα προβλήματα καυσίμου, υπάρχει αδυναμία να παραχθούν οι ποσότητες που είχαν δηλωθεί στον ΗΕΠ από τις λιγνιτικές μονάδες (η διαφορά αυτή σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ φτάνει στο 5% της συνολικής ζήτησης ή περίπου 213.000MWh).
Σημειώνεται τέλος ότι στο εξάμηνο του 2012, η παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων φα, έφτασε τις 5TWh ενώ η ετήσια παραγωγή εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κοντά στις 11TWh καλύπτοντας πάνω από το 21% της συνολικής ζήτησης στην αγορά

Δεν υπάρχουν σχόλια: