DEH

DEH

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ο εναερίτης που θέλει να τινάξει το κράτος στον αέρα

Για «πόλεμο» διαρκείας έκανε και πάλι λόγο ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, καλώντας τους εργαζομένους να απαντήσουν στα νέα μέτρα παραλύοντας τον κρατικό μηχανισμό

Ο εναερίτης που θέλει να τινάξει το κράτος στον αέρα
Η...κατάλυση του κράτους αποτελεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο, τη μοναδική «απάντηση» των εργαζομένων στα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση.
Ο... γνωστός συνδικαλιστής επανέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα στη σύσκεψη των συνδικαλιστικών στελεχών της ΓΣΕΕ τις προτάσεις του για... ηχηρές κινητοποιήσεις, για «πόλεμο» διαρκείας. Μεταξύ αυτών είναι η κατάληψη όλων των βασικών υπουργείων, των οργανισμών, των τραπεζών, των εφοριών, του αεροδρομίου και των λιμανιών, αρχής γενομένης από αύριο. Ακόμη πρότεινε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και καθημερινές συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα.
Παράλληλα, η τελευταία του ομιλία περιείχε σαφείς αιχμές κατά της σημερινής ηγεσίας της ΓΣΕΕ κατηγορώντας την πως, παρότι έχει εκατομμύρια εργαζομένους να «στρατολογήσει», εντούτοις δεν μπορεί να τους «εμπνεύσει» να δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις και τις πορείες.
Αιχμές

Ο εναερίτης που θέλει να τινάξει το κράτος στον αέρα
Εστειλε δε το «μήνυμα» στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο ότι «στρατηγοί από το τηλέφωνο και από μακριά, δεν γίνεται. Οι στρατηγοί πρώτοι πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, πρώτοι πρέπει να βγαίνουν στο ξέφωτο, καθώς έτσι εμψυχώνουν κι έτσι δείχνουν τον δρόμο», ενώ συνέχισε στο ίδιο
μοτίβο: «Πώς να μας ακολουθήσει ο κόσμος, πώς να τον εμπνεύσουμε, όταν η στάση μας απέναντι στα μνημόνια και τους τοκογλύφους που γδέρνουν τον λαό μας, πέρα από φραστικές κορώνες και κάποια κείμενα, είναι χλιαρή; Πώς να τον εμπνεύσουμε όταν δεν συγκρουόμαστε σκληρά με τα media που κάνουν τη μαύρη προπαγάνδα, την πλύση εγκεφάλου και τη... λοβοτομή στον λαό μας;».

Πρόκειται ουσιαστικά για το... τέλος μιας μακροχρόνιας συνδικαλιστικής σχέσης που είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν κάλυπτε συνδικαλιστικά κινητοποιήσεις της ΓΕΝΟΠ, ενώ από την πλευρά του ο κ. Φωτόπουλος διαφωνούσε με χειρισμούς του κ. Παναγόπουλου σε γενικότερα θέματα κινητοποιήσεων.
Σημειώνεται ότι ο κ. Φωτόπουλος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει τις κινήσεις του κατά τη διάρκεια της γενικής απεργίας στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν είχε διαφοροποιηθεί από τη στάση της ΓΣΕΕ τονίζοντας: «Οταν έρχεται καταπάνω σου η μπουλντόζα της τρόικας δεν τη σταματάς με παρακάλια και γαρίφαλα αλλά με ρουκέτες στις ερπύστριες», ενώ υπογράμμισε με έμφαση: «Το σύστημα, η κυβέρνηση, η τρόικα, η αστική τάξη εκατό 24ωρες απεργίες να κάνεις, μπορεί να τις αντέξει.
Εκείνο που δεν μπορεί να αντέξει είναι τη συντονισμένη, συνεχόμενη επί μέρες πίεση. Εάν νεκρώσεις τον κρατικό μηχανισμό επί μερικές ημέρες, θα λυγίσει. Ο χρόνος, η διάρκεια που θα ασκηθεί η πίεση, το συνεχές σφυροκοπήματα σε έναν αγώνα έχει ιδιαίτερη άξια. Η συνεχόμενη πίεση, η διάρκεια της πίεσης είναι που λυγίζει τον αντίπαλο. Εάν τα κτυπήματά σου είναι σκόρπια και ασυντόνιστα, ποτέ δεν θα νικήσεις. Εάν η πίεσή σου είναι περιορισμένης διάρκειας, ο αντίπαλος αντέχει. Εάν η πίεσή σου σταματά την ώρα που ο αντίπαλος πάει να πέσει, αυτό δεν είναι αγώνας».
Σύμφωνα με τον «πράσινο» συνδικαλιστή (ο οποίος παραμένει στην ΠΑΣΚΕ, μολονότι παραδέχθηκε ότι στις τελευταίες εκλογές δεν ψήφισε το ΠΑΣΟΚ), εάν θέλει κανείς να δώσει αγώνα, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να φτιάξει (εάν δεν έχει) «στρατό», το δεύτερο να διατάξει τον στρατό του κατάλληλα (να έχει δηλαδή σχέδιο μάχης) και το τρίτο να ξέρει τι στόχο βάζει (το οποίο θεωρεί και καθοριστικής σημασίας). Εκτιμά ότι, για να φτιάξεις «στρατό», πρέπει να αποκρούσεις ιδεολογικά-προγραμματικά τη μαύρη προπαγάνδα τού «όλοι μαζί τα φάγαμε», τού «δεν γινόταν αλλιώς», τού «αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος».
Οι συνδικαλιστικες και πολιτικες φιλοδοξιες
Με το βλέμμα στη ΓΣΕΕ αλλά και στη Βουλή
Συνδικαλιστικές και στο βάθος πολιτικές φιλοδοξίες καταλογίζουν στον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο κυβερνητικά στελέχη, ορισμένοι εκπρόσωποι άλλων φορέων εργαζομένων αλλά και... συνάδελφοί του στη ΔΕΗ.
Και συγκεκριμένα «δείχνουν» τη θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ και αργότερα ίσως τη διεκδίκηση θέσης βουλευτή (με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως υπογραμμίζουν), μολονότι ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρουν οι... καρέκλες. Αποπειράται, υποστηρίζουν, να συσπειρώσει γύρω του συνδικαλιστές, στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ που ενοχλούνται ή και «ξεβολεύονται» από την κυβερνητική πολιτική της τελευταίας τριετίας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, λένε οι «εχθροί» του, ότι οι σχέσεις του 50χρονου πρώην τροτσκιστή, και με πλούσια για την ηλικία του συνδικαλιστική δράση, με τον σημερινό πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, μολονότι ο τελευταίος τον στήριξε στη συνδικαλιστική του πορεία.
Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι «σπλάχνο» της ΔΕΗ. Το 1987 μπήκε στην επιχείρηση και το 1988 φοίτησε στις σχολές της εκπαιδευόμενος στα εναέρια και υπόγεια δίκτυα και στους υποσταθμούς. Από το 1978 ήταν μέλος της μαθητικής νεολαίας του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΜΚ) και είχε εκλεγεί γραμματέας στην Τοπική Οργάνωση της Νέας Ζωής του Περιστερίου. Το 1979 εντάχθηκε στην αριστερή τάση του κόμματος και συγκεκριμένα στην τροτσκιστική οργάνωση «Ξεκίνημα», η οποία με τη μέθοδο του εισοδισμού στόχευε στο να μη γίνει το ΠΑΣΟΚ ρεφορμιστικό κόμμα.
Παρέμεινε ενεργόςΤο 1985 το «Ξεκίνημα» διασπάστηκε, αλλά ο Νίκος Φωτόπουλος παρέμεινε στο κόμμα. Ο εναερίτης και σημερινός πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ στις σχολές της ΔΕΗ δεν παρέμεινε συνδικαλιστικά και πολιτικά ανενεργός, ακολούθησε τις προτροπές των τότε συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, του Δημήτρη Πιπεργιά και του Αλέξη Τσιόλη, καλώντας τους μαθητές της σχολής και τους εργαζομένους της επιχείρησης να γίνουν μέλη της Ομοσπονδίας. Μάλιστα ο Δημήτρης Πιπεργιάς είχε προβλέψει ότι ο Νίκος Φωτόπουλος θα βρισκόταν κάποια στιγμή στη θέση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ.
Από το 1990 έως το 1992 εκλεγόταν και γραμματέας του τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ, ενώ πριν από 5,5 χρόνια εκλέχτηκε πρόεδρος στη ΓΕΝΟΠ. Ο Νίκος Φωτόπουλος ήλθε σε μία εποχή όπου η εργαζόμενοι ήταν πλήρως απογοητευμένοι από σημαντική μερίδα της συνδικαλιστικής ηγεσίας και είχαν απομακρυνθεί από τη ΓΕΝΟΠ.
Ηταν κοινό μυστικό ότι κάποιους τους χαρακτήριζαν βολεμένους και συμβιβασμένους σε μία εποχή μάλιστα όπου η αγορά ενέργειας έκανε τα πρώτα βήματα της απελευθέρωσης. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ επεδίωξε και πέτυχε να ανεβάσει τα ποσοστά της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Ηταν τα χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ, με την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της ΔΕΗ Τάκη Αθανασόπουλο να θέλουν να προχωρήσουν ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση μονάδων της επιχείρησης, αλλά και να αλλάξουν το ασφαλιστικό των εργαζομένων της ΔΕΗ. Δεκαεπτά μέρες απεργίας την άνοιξη του 2008 με 18 μονάδες σβηστές, ακτιβιστικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλεπάλληλα συλλαλητήρια, «πύρινος» λόγος με αναφορές περί «ταξικού αγώνα» και πολλά, πολλά SMS στα κινητά δημοσιογράφων, βουλευτών και εργαζομένων ήταν μερικά μόνο από τα «όπλα» που χρησιμοποίησε ο Νίκος Φωτόπουλος.
Ο ίδιος ισχυριζόταν ότι οι κινητοποιήσεις δεν έγιναν για προνόμια ή μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων της επιχείρησης. Είχαν στόχο, λέει, την προάσπιση των συμφερόντων του καταναλωτή και του Δημοσίου.
ΜΕ ΤΟΝ «ΣΠΑΡΤΑΚΟ»
Η κόντρα για τις συλλογικές
Ο κ. Φωτόπουλος πάντως, δεν έχει καταφέρει να ενώσει ούτε καν τους συναδέλφους του στη ΔΕΗ. Με αφορμή το περιεχόμενο των συλλογικών συμβάσεων, οι σχέσεις της ΓΕΝΟΠ με τον «Σπάρτακο» (το μεγαλύτερο σωματείο της ΔΕΗ) έφτασαν στα άκρα. Τον Ιούνιο, η Ομοσπονδία προσέθεσε τον «Σπάρτακο» «στη λίστα των όσων επιτίθενται στη ΓΕΝΟΠ για τον ταξικό και αντιμνημονιακό της αγώνα».
Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ, εκείνοι που της επιτίθενται είναι «όσοι θέλουν να ξεδιπλώσουν τις βρωμοδουλειές τους σε βάρος της ΔΕΗ». Κατηγορεί τον «Σπάρτακο» για «υπονόμευση, αμφισβήτηση, φθορά και οικονομικό στραγγαλισμό της ΓΕΝΟΠ». Από την πλευρά του, το Σωματείο εγκαλούσε τη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ για αντισυναδελφικές μεθοδεύσεις, εν όψει της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: