DEH

DEH

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Για ένα Συνέδριο Διεκδικητικού και Αγωνιστικού προσανατολισμού

Στις 21 - 23 Οκτωβρίου 2012 πραγματοποιείται το 35ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η σε μια νέα φάση συνέχισης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και σε μία κρίσιμη περίοδο για την προοπτική της Επιχείρησης. Το Συνέδριό αυτό δεν είναι όπως τα προηγούμενα.

Η χώρα βρίσκεται υπό οικονομική κατοχή και ο λαός μας είναι υποτελής ενός χρέους που δεν δύναται να εξοφληθεί ή να εξυπηρετηθεί. Όλα τα «μέτρα σωτηρίας» που πάρθηκαν αποδείχτηκαν καταστροφικά για εργαζόμενους και μικρομεσαίους. Μόνοι ωφελημένοι οι τράπεζες και οι μεγαλοβιομήχανοι ενώ η χώρα βουλιάζει και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Οι διεθνείς τοκογλύφοι και οι διεθνείς οργανισμοί της «παγκοσμιοποίησης» απαιτούν την εκποίηση της χώρας. Δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος, έδαφος και υπέδαφος, βουνά και θάλασσες ετοιμάζονται να πωληθούν και να παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση με διαδικασίες fast track.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει απόφαση του «ελληνικού κράτους» που να μπορεί να ισχύσει χωρίς την έγκριση των δυνάμεων κατοχής! Και η κατάσταση θα χειροτερεύσει αν περάσουν τα μέτρα που σχεδιάζουν.

Υπάρχει προοπτική! Όλοι μαζί μπορούμε!

Η λύση βρίσκεται στη μεταξύ μας αλληλεγγύη και στην κοινή αντίσταση ενάντια σε όσους μας κλέβουν τη ζωή και την ελπίδα. Ενάντια σε αυτούς που παραδίδουν τη χώρα και τις στρατηγικές της υποδομές, το δημόσιο πλούτο, τη ΔΕΗ, τους μισθούς και την περιουσία μας σε κάθε είδους συμφέροντα εγχώρια και ξένα. Που μας οδηγούν στην εξαθλίωση, που απαξιώνουν τη ζωή μας και καταργούν τα δικαιώματά μας.

Η ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

Οι διεθνείς τοκογλύφοι, η τρόικα και η «ελληνική» κυβέρνηση αποφάσισαν ανάμεσα στα άλλα, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα όλου του ενεργειακού δυναμικού της χώρας, μαζί και τη μεγαλύτερη Ελληνική Επιχείρηση, τη ΔΕΗ. Λιγνίτες και λιγνιτωρυχεία, νερά και υδροηλεκτρικά, γραμμές και δίκτυα, εργοστάσια και εμπορία. Μετά την παραχώρηση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ στο ΤΑΙΠΕΔ ήδη στο νέο μνημόνιο τη σειρά παίρνει και η παραχώρηση του 51% του ΑΔΜΗΕ.

Τα πάντα ξεπουλιούνται για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου. Αρνούμαστε να πουλήσουμε το ενεργειακό μας δυναμικό. Η ΔΕΗ, η ναυαρχίδα της βαριάς μας βιομηχανίας, μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί σαν βασικός μοχλός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.

Άμεσο και κεντρικό καθήκον μας είναι να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις μαζί με το λαό για να αποτραπεί το περαιτέρω ξεπούλημα της Επιχείρησης του ελληνικού λαού.

Η διεκδίκηση της ηλεκτρικής ενέργειας ως κοινωνικού αγαθού δεν περιορίζεται στον αγώνα κατά των χαρατσιών, αλλά προϋποθέτει την απόρριψη της ευρωενωσιακής πολιτικής των «απελευθερώσεων των αγορών» και ταυτίζεται με την επανάκτηση υπό Δημόσιο έλεγχο του ηλεκτρενεργειακού τομέα, μια ΔΕΗ Ενιαία και Καθετοποιημένη, 100% Δημόσια με Αποκλειστικότητα σε Παραγωγή - Μεταφορά - Διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και την ανάπτυξη της χώρας. Μόνο μια τέτοια ΔΕΗ μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα.

Αυτή είναι η ιδιαίτερη συμβολή του αγώνα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, στον αγώνα όλων των εργαζόμενων της Ελλάδας για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια, την συγκυβέρνηση και την τρόικα, για να κατοχυρώσουμε μια πραγματική δημοκρατία και αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα μας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, το συνδ. κίνημα στην Δ.Ε.Η πρέπει να αντισταθεί υπερασπιζόμενο τα συμφέροντα των εργαζομένων της Επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Τα προηγούμενα χρόνια η ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η με την στάση της δεν συνέβαλλε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στην ανάδειξη και διεκδίκηση των προβλημάτων της Επιχείρησης.

Είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να οικοδομηθεί ένα μέτωπο από τις δυνάμεις εκείνες που θα αλλάζουν τους συσχετισμούς στην ΓΕΝ.Ο.Π/ Δ.Ε.Η, θα προσανατολίσει σε πορεία αγωνιστικής διεκδίκησης. Είναι ώρα η Ομοσπονδία να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της με τους εργαζόμενους.

                             Να αλλάξουμε την κατάσταση στην ΓΕΝ.Ο.Π/Δ.Ε.Η  

Το ξεκίνημα μίας πορείας ενίσχυσης της αυτονομίας της από τα κόμματα και την εργοδοσία, με βαθιά ανανέωση προσώπων, με ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των οργάνων της, την τεκμηρίωση και στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης (συγκρότηση κλαδικού ΙΝ.Ε, συγκρότηση Ε.Υ.Α.Ε, κ.λ.π), πλήρους διαφάνειας στο εσωτερικό της (κατάργηση αμαρτωλού ρόλου Ο.Κ.Δ.Ε, κ.λ.π). Την μετατροπή της σε ισχυρό εκφραστή των εργατικών συμφερόντων της ΔΕΗ, του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και της ανάπτυξης της χώρας μας.

Στο 35ο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ όσοι συγκροτήσαμε το ψηφοδέλτιο «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΗ» προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Ο καθένας έχει τη δική του πορεία στο συνδικαλιστικό κίνημα, τις δικές του ιδεολογικές προτιμήσεις και αναφορές.

Έχοντας συναίσθηση όλων αυτών, αποφασίσαμε να κάνουμε πέρα τις διαφορές μας, να συγκροτήσουμε Μέτωπο συνδικαλιστικών Κινήσεων και προσώπων για να σηματοδοτήσουμε το κύριο και να διεκδικήσουμε το αναγκαίο: Την οριστική ρήξη με το σημερινό πολιτικό σύστημα και πριν απ’ όλα με αυτούς που έχουν την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάντια, το μαύρο μέτωπο της εγκάθετης κυβέρνησης και των πολιτικών-συνδικαλιστικών στηριγμάτων της από τη ΓΣΕΕ ως το τελευταίο Σωματείο. Για να ανατραπεί η τρόικα, οι εγχώριοι συνεργάτες της και η πολιτική τους. Για να ανοίξει ο δρόμος, να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του. Για να αποκτήσουμε μια Δημοκρατία άξια της ιστορίας, των αγώνων και των θυσιών του λαού μας.

Γι’ αυτό ενώσαμε τις δυνάμεις μας κι απευθυνόμαστε σ’ όλους τους συναδέλφους, σε συνδικαλιστικές κινήσεις και σχήματα που θεωρούν ότι υπάρχει άλλος δρόμος και προοπτική.

Η Ενωτική μας αυτή προσπάθεια αποτελεί επιλογή μακράς πνοής για την παρέμβαση μας στο σ.κ της ΔΕΗ. Θεωρούμε ότι αποτελεί τη μόνη απάντηση στην σημερινή συγκυρία και φιλοδοξεί να συμβάλει στην αναζωογόνηση των Συνδικάτων και να αποτελέσει ισχυρή «ασπίδα προστασίας» απέναντι σε συνδικαλιστικές πρακτικές που απαξίωσαν και εξέθεσαν στην συνείδηση των εργαζομένων και της κοινωνίας τις πιο αγωνιστικές παραδόσεις, του ισχυρότερου Συνδικάτου της χώρας μας, της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ.


                                                       ΑΛΕΞΑΝΔΡΗΣ  Σαράντος

Μέλος του Δ.Σ του Σωματείου Ορυχείων - Σταθμών Δ.Ε.Η  Μεγ/λης

Υποψήφιος με το Ψηφοδέλτιο της «ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: