DEH

DEH

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου και ώρα 10.30 πμ, στον ΑΗΣ Αγ. Γεωργίου (Κερατσίνι) θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις μνήμης της επετείου της «Μάχης της Ηλεκτρικής».

 
 
Η μάχη έγινε στις 13 Οκτωβρίου 1944 με σκοπό τη διάσωση του εργοστάσιου ηλεκτροπαραγωγής από τα στρατεύματα κατοχής που είχαν προγραμματίσει την ανατίναξή του για να σταματήσει η παραγωγή ρεύματος, με τεράστιες αρνητικές συνέπειες για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Μετά από πολύωρη μάχη και με αρκετά θύματα από τις δύο πλευρές απέτυχαν τα σχέδια των κατακτητών και εξασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη λειτουργία του Σταθμού, συνεχίζοντας να ηλεκτροδοτεί τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Το εργοστάσιο της «Ηλεκτρικής» ήταν μια πολύ σημαντική ενεργειακή μονάδα της χώρας για την εποχή εκείνη και αποτέλεσε βασικό μοχλό για τη γρήγορη εκβιομηχάνιση και βελτίωση του επιπέδου ευημερίας των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Τη συγκεκριμένη Μονάδα εξαγόρασε η ΔΕΗ το 1961 από την αγγλικών συμφερόντων ΗΕΑΠ και η εξαγορά χαρακτηρίσθηκε ως «μέγα γεγονός της εθνικής οικονομίας», για να αποτελέσει βασικό πυλώνα της ταχείας ανάπτυξης της ΔΕΗ, που έγινε η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας.Δείτε περισσότερα


Δεν υπάρχουν σχόλια: