DEH

DEH

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής προτείνει η ΔΕΗ πριν την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς

ΤΙΣ «ανοιχτές» δημοπρασίες λιγνιτικής παραγωγής προτείνει η ΔΕΗ ως μεταβατικό μηχανισμό για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, επιδιώκοντας μετά και την πρόσφατη ευνοϊκή για εκείνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να θέσει τους όρους της στη διαδικασία ανοίγματος της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες.
 
Η ΔΕΗ, έχοντας στη διάθεσή της την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου που απομακρύνει τον κίνδυνο υποχρεωτικής πώλησης λιγνιτικών μονάδων, με την πρότασή της στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρισμού κάνει μια κίνηση τακτικής δηλώνοντας ότι είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει λιγνιτική παραγωγή σε ιδιώτες, υπό δύο σημαντικές προϋποθέσεις: Πρώτον, ότι η παραγωγή αυτή θα κατευθυνθεί στους τελικούς καταναλωτές και μάλιστα με αυστηρές ρήτρες προορισμού. Δεύτερον, ότι η λιγνιτική παραγωγή θα πωλείται σε ιδιώτες με ανοιχτές δημοπρασίες, δηλαδή χωρίς καμία παρέμβαση ως προς το ύψος της τιμής. Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόταση της ΔΕΗ, η εφαρμογή αυτού του μηχανισμού έχει το πλεονέκτημα ότι αποκαλύπτει μέσα από τη δημοπρασία-διαπραγμάτευση την πραγματική αξία της προς πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ τονίζεται ότι το γαλλικό μοντέλο ΝΟΜΕ που υποστηρίζουν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί λειτουργεί με ρυθμιζόμενη τιμή ενέργειας και δεν πρέπει να εφαρμοστεί παρά μόνο ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο.
 
Με την πρότασή της αυτή η ΔΕΗ επιδιώκει να καταρρίψει τα επιχειρήματα περί της πρόθεσής της να διατηρήσει τη μονοπωλιακή της θέση, βάζοντας εμπόδια στον ανταγωνισμό, να απομακρύνει τον κίνδυνο νέας βίαιης παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να αποτρέψει τη διαμόρφωση μηχανισμών που θα επιτρέπουν τη μετακύλιση του επιπλέον κόστους σε κάποια από τις δραστηριότητές της (παραγωγή, προμήθεια). Έτσι, τάσσεται υπέρ της πλήρους απελευθέρωσης της λιανικής τιμής του ρεύματος ζητώντας μάλιστα να γίνει έως τον Ιούνιο του 2013, όπως επιβάλλει η τρόικα.
 
Γνωρίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση, δεδομένης της δυσμενέστατης οικονομικής συγκυρίας, θα επιδιώξει να αποφύγει νέες δραματικές αυξήσεις των τιμών του ρεύματος (εξέλιξη που θεωρείται βέβαιη με την πλήρη απελευθέρωση των λιανικών τιμών) προτείνει για το μεταβατικό στάδιο προς την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς τα εξής:
 
· Παραχώρηση ισχύος/ενέργειας μονάδων της σε τρίτους προμηθευτές, μέσα από διαφανείς «μηχανισμούς αγοράς», όπως π.χ. είναι οι δημοπρασίες «εικονικών σταθμών παραγωγής» (VPPs). Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι για την εφαρμογή των μηχανισμών αυτών υπάρχει συσσωρευμένη μακροχρόνια εμπειρία στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.
 
· 'Αμεση τροποποίηση των κανόνων υποβολής προσφοράς έγχυσης από τις μονάδες παραγωγής, ώστε να περιορισθεί η κατάχρηση του δικαιώματος υποβολής προσφοράς, στην οποία το πρώτο βήμα αντιστοιχεί στο 30% της μέγιστης διαθέσιμης ισχύος της μονάδας. Το δικαίωμα αυτό θα μπορεί να αξιοποιείται μόνο από την οριακή μονάδα, ώστε να αποφεύγονται οι πολλαπλές κρατήσεις και επανεκκινήσεις των μονάδων αυτών κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.
 
· 'Αμεση και πλήρης κατάργηση της προσαύξησης που καταβάλλεται πλέον του μεταβλητού κόστους στο Μηχανισμό Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους.
 
Σημειώνει δε ότι σήμερα ο μηχανισμός υποβολής των προσφορών έγχυσης επιτρέπει σε μονάδες με ακριβό εισαγόμενο καύσιμο (φυσικό αέριο) να παραμένουν σε λειτουργία όταν δεν είναι απαραίτητες για την οικονομική κάλυψη των αναγκών του συστήματος, υποκαθιστώντας μονάδες με φθηνό εγχώριο καύσιμο (λιγνίτη), ενώ ταυτόχρονα αμείβονται σε τιμή που καλύπτει πλήρως το μεταβλητό τους κόστος και τους αφήνει επιπλέον περιθώριο 10%. Και καταλήγει τονίζοντας ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα οι περισσότεροι τρίτοι προμηθευτές να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους μέσα στο έτος, ενώ η ΔΕΗ (ως de facto μοναδικός προμηθευτής) αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και ραγδαία κλιμακούμενη δυσχέρεια στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς τρίτους, με αποτέλεσμα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να οδηγείται σε κατάρρευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: