Θοδωρής Παναγούλης
Κλίμα που επιτρέπει να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία φαίνεται ότι βρήκε στις Βρυξελλες η ελληνική αντιπροσωπεία (στην οποία πέραν του υφυπουργού κ. Θωμά και της γενικής γραμματέως κ. Σδούκου συμμετείχε η κ. Λοϊζου από το γραφείο του πρωθυπουργού) που έκανε τις προηγούμενες δύο ημέρες τις πρώτες επαφές για τα ενεργειακά θέματα.
Οι συναντήσεις του κυβερνητικού κλιμακίου ήταν πολλές, σε όλα τα επίπεδα (επίτροπος Κανιέτε, Γενική Διευθύντρια της DG Energy, γραφείο της νέας προέδρου της Κομισιόν κ.λπ.). Βασικός στόχος ήταν να εμπεδωθεί στα στελέχη της Κομισιόν η πεποίθηση ότι το πρόβλημα της ΔΕΗ αποτελεί πράγματι συστημικό κίνδυνο, ότι τα δεδομένα στην ελληνική ηλεκτρική αγορά επιβάλλουν νέες συνολικές λύσεις και ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το όλο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του ελληνικού σχεδίου, που περιλαμβάνουν την κατάργηση των δημοπρασιών NOME, την ορθολογικοποίηση των δεσμευτικών στόχων όσον αφορά τα μερίδια της ΔΕΗ, την σταδιακή απολιγνιτοποίηση του ενεργειακού ισοζυγίου, την έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την έγκαιρη εφαρμογή του target model.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κυβερνητικοί επιτελείς, προς ώρας τουλάχιστον, δεν εισέπραξαν αρνήσεις από τους συνομιλητές τους. Αντίθετα φαίνεται ότι δημιουργείται θετική αφετηρία που ενισχύεται από τη συμβατότητα που έχουν οι εξαγγελίες Χατζηδάκη (απόσυρση λιγνιτικών μονάδων, έμφαση στις ΑΠΕ κ.λπ.) με τις κεντρικές ευρωπαϊκές γραμμές και κατευθύνσεις.
Ρόλο για τη θετική αυτή αφετηρία φαίνεται ότι παίζει ακόμα και η «πράσινη ατζέντα» με την οποία εμφανίστηκε στις πρόσφατες ευρωπαϊκές επαφές του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί τώρα, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι να εξειδικευθεί κατά τον επόμενο μήνα η κυβερνητική πρόταση και να τεθούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, αλλά και με τους επικεφαλής των θεσμών, θα συνεχιστούν στην Αθήνα κατά τη διαδικασία της μεταμνημονιακής αξιολόγησης που, με βάση τις ενδείξεις, θα τραβήξουν και πέραν του τέλους Οκτωβρίου, δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε περίοδο «αλλαγής φρουράς» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ότι αφορά την τελευταία δημοπρασία NOME που είναι προγραμματισμένη για τις 16 Οκτωβρίου, κύκλοι του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι οι σχετικές συζητήσεις με τους θεσμούς, ειδικά για το θέμα αυτό, θα έχουν τελειώσει νωρίτερα και συνεπώς θα επιτρέψουν στον κ. Χατζηδάκη να την ακυρώσει, όπως έχει ήδη δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου