DEH

DEH

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΗ: Άνω κάτω σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη από το σχεδιαζόμενο λουκέτο των εργοστασίων

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης της ηλεκτροπαραγωγής με την απολιγνιτοποίηση – Αναβρασμός και ανασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες
Ως βόμβα μεγατόνων πέφτει στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας η απόφαση της κυβέρνησης να σφραγίσει τα εργοστάσια άνθρακα έως το 2028 όπως εξήγγειλε αιφνιδιαστικά από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός.
Με βάση το σχεδιασμό 14 λιγνιτικές μονάδες θα σβηστούν από το χάρτη την επόμενη οκταετία δίνοντας την θέση τους στις ΑΠΕ και τις μονάδες φυσικού αερίου.
Με το σχέδιο Μητσοτάκη, συνολικά η ΔΕΗ και οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί καλούνται να αντικαταστήσουν 3.904 MW καθαρής ισχύος συν τα 615 MW της ολοκαίνουριας Πτολεμαίδας 5 που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να λειτουργεί και για την οποία η ΔΕΗ φαίνεται να εξετάζει και να διερευνά και εναλλακτικά σχέδια όπως η μετάπτωσή της σε μονάδα φυσικού αερίου.
Ανοίγει έτσι με τον πλέον επίσημο τρόπο η αυλαία της απολιγνιτοποίησης που δειλά είχε περιγράψει στην καρδιά του καλοκαιριού ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κάνοντας αναφορές για σταδιακή απόσυρση μονάδων από το 2020 (Αμύνταιο 1 και 2, Μεγαλόπολη 3).
Τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει αφού η απόσυρση του λιγνίτη εμφανίζεται ως κεντρική πολιτική κατεύθυνση με ρηξικέλευθα μέτρα που θα εξειδικευτούν στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ως το τέλος του χρόνου (ΕΣΕΚ). Προκαλεί όμως πολλά ερωτήματα για την τύχη πάνω από 4.0000 θέσεων εργασίας, για το μείγμα του καυσίμου με το οποίο θα πορευτεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια χωρίς να κινδυνεύει η επάρκεια ασφάλειας του συστήματος αλλά και για το μέλλον των περιοχών που ο λιγνίτης διαπερνά ιστορικά το DNA τους, αποτελώντας σχεδόν αποκλειστική οικονομική δραστηριότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: