DEH

DEH

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Μπαίνει στην ελληνική αγορά η σλοβενική εταιρεία που «βασανίζει» την EDS της ΔΕΗ

Γιάννα Παπαδημητρίου
 
Η χορήγηση άδειας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στη σλοβενική Petrol d.d. από τη ΡΑΕ πέρασε μάλλον στα ψιλά τις προηγούμενες ημέρες. Για τους «ψαγμένους» της ενεργειακής αγοράς, όμως, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 
Κι αυτό γιατί η σλοβενική εταιρεία αποτέλεσε -χωρίς να φέρει η ίδια ευθύνη- αφορμή για να σηκωθεί αρκετός ντόρος στη χώρα μας, έστω κι αν το όνομα της δεν ακούστηκε.
Ακούστηκε, όμως, σηκώνοντας μάλιστα και πολλές αντιδράσεις, το όνομα της EDS, της εταιρείας από τη Β. Μακεδονία που εξαγόρασε πέρυσι η ΔΕΗ.
Στην τελευταία του συνεδρίαση υπό το Μ. Παναγιωτάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, τον εταιρικό μετασχηματισμό της EDS και την καταβολή ποσού 1,8 εκ. ευρώ στο αρχικό κεφάλαιο της Α.Ε. με σκοπό να καλυφθεί η αρνητική καθαρή θέση της. Προτού λάβει τις σχετικές αποφάσεις, όπως αποκάλυψε τότε το energypress, η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε μελέτη διαχείρισης κινδύνων, η οποία οδήγησε στην κατάρτιση Πλαισίου Ανάληψης Κινδύνων και Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης της EDS.
Στο έντονα πολωμένο προεκλογικό κλίμα της περιόδου τότε, όλες οι ειδήσεις σχετικά με τη ΔΕΗ κατέληγαν σε οξυμένη αντιπαράθεση. Έτσι και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ΔΕΗ χρειάστηκε να παρέμβει επισήμως, διαψεύδοντας δημοσιεύματα περί καταβολής εγγυήσεων 25 εκατ. ευρώ στην EDS.
Να, όμως, που η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται ξανά μπροστά μας και μάλιστα από την ίδια τη ΔΕΗ, μέσα από την εξαμηνιαία οικονομική έκθεσή της για το α’ εξάμηνο του 2019.
Εκεί λοιπόν, μεταξύ άλλων, η ΔΕΗ σημειώνει: «Κατά την 30.06.2019 υφίσταται εγγύηση της Μητρικής Εταιρείας για πιστωτικές γραμμές της EDS Doo (EDS) με τις Εταιρείες προμήθειας Η/Ε, Grand Energy Distribution EOOD και Petrol D.D. ύψους έως Ευρώ 5 εκατ.».
Με δυο λόγια, δηλαδή, μια από τις εταιρείες για τις πιστωτικές γραμμές της EDS με τις οποίες υφίσταται εγγύηση, δεν είναι άλλη από τη σλοβενική εταιρεία, που αποτελεί το νεο παίκτη στην ελληνική αγορά εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: