DEH

DEH

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

«Θαυματοποιός» εμφανίστηκε ο Χατζηδάκης με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

«Θαυματοποιός» εμφανίστηκε ο Χατζηδάκης με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Χαρά Τζαναβάρα

Μαγικό ραβδί φαίνεται πως διαθέτει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες κατάφερε να... αναστήσει τη ΔΕΗ, την οποία ως αντιπολίτευση αλλά και έως τις αρχές Σεπτεμβρίου παρουσίαζε ως χρεοκοπημένη.
Πάνω από δέκα μήνες, πηγές προσκείμενες στη Ν.Δ. έκαναν λόγο για ταμειακό έλλειμμα της τάξης των 750 εκατ. ευρώ, που ορισμένα μέσα ενημέρωσης εκτόξευαν ώς το ένα δισ. ευρώ. Στα «ψιλά» περνούσαν όλο αυτό το διάστημα οι διευκρινίσεις έμπειρων τεχνοκρατών, ανάμεσά τους και ο σημερινός επικεφαλής της ΔΕΗ, που σημείωναν ότι πρόκειται για εκτιμήσεις στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών σε βάθος 12-18 μηνών, με βάση τα δεδομένα του πρώτου τριμήνου του 2019 και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Με χθεσινές δηλώσεις του, ο Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε «θετική έκθεση» από τον ορκωτό λογιστή, η οποία θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη, λίγο μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου. Απέδωσε τη θετική εξέλιξη στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ, τα οποία ώς τώρα περιορίζονται στην αύξηση των τιμολογίων και τη μείωση κατά 50% της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές.
Ο δεύτερος σταθμός, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, αφορά τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., που αναμένεται να ολοκληρωθούν ώς τα μέσα Νοεμβρίου και περιλαμβάνουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες επιβλήθηκαν το 2013 από τους δανειστές και ήταν η «ποινή», γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε από το 2003 να πάρει μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Η υποχρέωση, που κόστισε πάνω από 600 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, λήγει στο τέλος του χρόνου και η τελευταία δημοπρασία θα γίνει στα μέσα Οκτωβρίου.
Στις χθεσινές δηλώσεις του προανήγγειλε τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για όλα τα θέματα του υπουργείου, την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ με το άμεσο κλείσιμο μονάδων (Αμύνταιο Ι και ΙΙ, Μεγαλόπολη ΙΙΙ) και τη στροφή της Επιχείρησης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να πουληθούν υδροηλεκτρικά.
Η κατάργηση των ΝΟΜΕ ήταν το μόνο θέμα στο οποίο υπήρξε συμφωνία κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Αδαμίδης, έκανε λόγο για εσπευσμένες και επιθετικές απολιγνιτοποιήσεις, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για το μέλλον της ΔΕΗ, η οποία ώς το 2025 θα διαθέτει μόνον τέσσερις λιγνιτικές μονάδες (Μελίτη, Πτολεμαΐδα V, Αγιος Δημήτριος V και Μεγαλόπολη IV). Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι διαφωνούν με την απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, με σκοπό την ιδιωτικοποίησή της.
*Η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για εθελούσια έξοδο εργαζομένων και προειδοποιεί ότι η απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ θα μειώσει το EΒITDA της ΔΕΗ κατά 400 εκατ. ευρώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: