DEH

DEH

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

ΔΕΗ α.ε –Βίαιη απολιγνιτοποίηση με τοπική κοινωνία απούσα από τις εξελίξεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Γιάννης Στρατάκης

Γράφει ο Γιάννης Στρατάκης
 
Μικρή ΔΕΗ στην αρχή ,θυγατρικές μετά προς πώληση και τελικά οδεύουμε σε βίαια απολιγνιτοποίηση με το χειρότερο για τα συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής σενάριο. Η πλειοψηφία της Δ.Μακεδονίας παρακολουθεί άφωνη  και οι θεσμικοί μας εκπρόσωποι χωρίς θέσεις- πρωτοβουλίες για τα επερχόμενα , περιοριζόμενοι στο τι δεν πρέπει να γίνει.
Τελικά ίσως ακόμη να μην ωρίμασαν πλήρως τα συμπεράσματα ,αλλά η λύση της Μικρής ΔΕΗ φαντάζει πλέον πως ήταν αυτή με τις λιγότερες συνέπειες για την περιοχή.
Αυτή την χρονική στιγμή διαμορφώνεται, μετά το ναυάγιο της πώλησης που προώθησε η προηγούμενη κυβέρνηση (κοινώς πετώντας την μπάλα στην εξέδρα), μία νέα ενεργειακή πραγματικότητα  και ένα σχέδιο από τη νέα κυβέρνηση, με άλλοθι κυρίως τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που βιώνει η ΔΕΗ σήμερα. Μέχρι στιγμής  βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που χειρότερες δεν θα μπορούσε να φανταστεί και ο πλέον απαισιόδοξος.
Επικρατούσα άποψη  ενάντια σε κάθε λογική αλλαγής του επιχειρησιακού μοντέλου, αν και όλοι βλέπαμε τις επερχόμενες εξελίξεις και τους σχεδιασμούς των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Μάλιστα τοποθετήσεις αντίθετες δογματικά ενώ οι εξαιρέσεις πνίγηκαν μέσα σένα κλίμα ιδιότυπης  τρομοκρατίας  ,όπου δυστυχώς την άλλη άποψη χρειαζόταν ιδιαίτερη γενναιότητα για να την εκφράσει κάποιος.
Η σημερινή κυβέρνηση  προχωρά σε επιλογές που οδηγούν στην βίαιη απολιγνιτοποίηση, δείχνοντας ιδιαίτερη σπουδή συμμόρφωσης προς τις οδηγίες των όχι πλέον στην πράξη ισότιμων εταίρων μας στην Ε.Ε..
Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή έχουν μπει και θεωρούνται ως δεδομένα:
-Η συρρίκνωση συλλήβδην της λιγνιτικής δραστηριότητας στη Δ.Μακεδονία.
-Η επιτάχυνση απενεργοποίησης των παλιών Μονάδων χωρίς να τίθεται με σοβαρότητα το πρόβλημα του μέλλοντος των τηλεθερμάνσεων Πτολεμαϊδας ,Δ.Αμυνταίου.
-Η βίαιη μετάβαση χωρίς να αναφέρεται το μέλλον του προς πώληση μέχρι πρόσφατα ΑΗΣ Μελίτης και της υπό εξέλιξη τηλεθέρμανση της  Φλώρινας.
Και όλα αυτά χωρίς να γίνεται καμία συγκεκριμένη αναφορά στις επιπτώσεις επί των τοπικών κοινωνιών. Ούτε κουβέντα, εκτός αόριστων –γενικόλογων καλών προθέσεων δια στόματος Πρωθυπουργού. Ενώ για την επαναδιαπραγμάτευση του Εθνικού Ενεργειακού σχεδιασμού με τους εταίρους μας στην ΕΥΡ. ΕΝΩΣΗ ,μέσα στα νέα πλαίσια που έχουν διαμορφωθεί πλέον, ούτε λόγος.
Η τοπική κοινωνία διακατεχόμενη από ένα συνεχές επικίνδυνο μούδιασμα παρακολουθεί σχεδόν αδιάφορα, με τους θεσμικούς μας εκπροσώπους μουδιασμένους κι’ αυτούς από το πολιτικό κόστος που διαπερνά όλο το πολιτικό προσωπικό ,αφού πλέον όλοι δοκιμάστηκαν από κυβερνητικές θέσεις και έδωσαν τις εξετάσεις τους, με αντίκτυπο και στα συνδικάτα, που δεν έπαψαν να είναι οι προεκτάσεις των πολιτικών χώρων στους χώρους εργασίας.
Και ως επιβεβαίωση των διαπιστωμένων αργών αντανακλαστικών της κοινωνίας συνολικά, καμία ουσιαστική αντίδραση  στην ανακοίνωση μείωσης της έκπτωσης  των τιμολογίων προσωπικού ΔΕΗ, που μπορεί να αναφέρεται σε μία ομάδα συμπολιτών μας (στοχευμένων βέβαια  προ πολλού και από την τοπική μας κοινωνία) ,όμως οι επιπτώσεις είναι ευρύτερες γιατί δείχνει και το πνεύμα των κυβερνητικών προθέσεων, σε μία περιοχή που υφίσταται ισχυρό πλήγμα παρακμής , το οποίο δεν φαίνεται να το λαμβάνει υπόψη, αντίθετα λειτουργεί οριζόντια,  υποκύπτοντας στη εύκολη ατραπό  του λαϊκισμού. Δεν είναι το ίδιο 30% έκπτωση π.χ σε  Αθήνα ή σε θερμότερες περιοχές, με την έκπτωση 30% στην Δυτική Μακεδονία! Και όλα αυτά αντί  διακριτής- ιδιαίτερης λόγω κλιματικών συνθηκών αντιμετώπισης, και επί πλέον διατήρησης της παροχής ειδικού τιμολογίου σε ύψος που θα στηρίζει ουσιαστικά , όλους τους κατοίκους της περιοχής αυτής.
Αντί λοιπόν να θεωρούμε ως δεδομένες τις αρνητικές εξελίξεις και την αποδοχή τους ως μοιραίο γεγονός ,ας συντονιστούμε και ας διεκδικήσουμε στεκόμενοι στο ύψος των περιστάσεων.
ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ ΔΕΝ ΒΡΈΘΗΚΕ Η ΠΕΡΙΟΧΉ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΘΈΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ.
 
 
Υ.Γ: Τώρα που τελείωσαν οι αχρείαστες και χωρίς κανένα περιεχόμενο εντυπωσιακές μεν ανούσιες δε  «παράτες» των ορκωμοσιών των νέων Αυτοδιοικητικών Αρχών, έφτασε η ώρα της αλήθειας και της κρίσης για όλες κ όλους μας! ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ! 
 
Γιάννης Στρατάκης       
Περιφ. Συμβούλου –Συν. ΕΛΠΙΔΑ           
                                                                                                  
κ Πρώην Νομάρχη Ν. Φλώρινας     

Δεν υπάρχουν σχόλια: