DEH

DEH

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Παντελής Καραλευθέρης για ΔΕΗ: «Είναι η ώρα να δράσουμε και όχι να αντιδράσουμε»

«Η ΔΕΗ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΖΩΝΗ»
  • Το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ σχολιάζει τη δήλωση Μητσοτάκη για κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων μέχρι το ‘28
Η επόμενη ημέρα της δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη πως η «Ελληνική Κυβέρνηση σχεδιάζει να υιοθετήσει μία νέα, φιλόδοξη Εθνική Στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα πριν το τέλος του έτους. Στόχος μας είναι να κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 μολονότι είμαστε μεγάλος παραγωγός λιγνίτη», έφερε ποικίλα σχόλια και προβληματισμό στην περιοχή, με το ζητούμενο για την επόμενη μέρα για την περιοχή να παραμένει σήμερα επίκαιρο όσο ποτέ.
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα, το μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΗ και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Παντελής Καραλευθέρης, στάθηκε στο λόγο για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταθέσει σήμερα στον πολιτικό διάλογο την πρόταση για την ενέργεια, σημειώνοντας επίσης ότι όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συνενωθεί, προσθέτοντας με νόημα ότι: «Είναι η ώρα να δράσουμε και όχι να αντιδράσουμε».
Αναλυτικότερα, ο κ. Καραλευθέρης δήλωσε τα εξής:  «Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον σχεδιασμό της ΔΕΗ δεν διαφέρουν καθόλου από τις ανάλογες δηλώσεις που έκαναν παλαιότερα οι διοικούντες στη ΔΕΗ που έχουν παρουσιαστεί σε ημερίδες στην περιοχή, για τη μείωση του ποσοστού του λιγνίτη και  για το κλείσιμο των εργοστασίων που είναι αντιοικονομική η λειτουργία τους. Ερώτημα είναι γιατί ο πρωθυπουργός της χώρας θέλει σήμερα να καταθέσει τον πολιτικό διάλογο και στα διεθνή, μια πρόταση για την ενέργεια, η οποία θα υλοποιηθεί έως το 2028. Συνήθως οι πολιτικοί αποφεύγουν να πάρουν μελλοντικό ρίσκο στο καθημερινό πολιτικό διάλογο.  Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει να το κάνει τώρα; Όσοι πραγματικά ανησυχούμε για τη λιγνιτική προοπτική θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτία αυτής της επιλογής του πρωθυπουργού».
Σχολιάζοντας την ανάγκη να σκύψει σοβαρά πάνω από το πρόβλημα το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, ο κ. Καραλευθέρης είπε ότι: «Πιστεύω ότι το πολιτικό προσωπικό της περιοχής θα βρει τον τρόπο να συνενωθεί σε ένα ενιαίο ιδεολογικό κριτήριο, ερμηνεύοντας τις προτάσεις, αφού ενημερωθεί από αυτούς. Θα πρέπει όλοι να ομονοήσουμε σε μια ενιαία πολιτική δράση για το μέλλον της περιοχής και όχι σε μια ενιαία μαζική αντίδραση. Είναι η ώρα να δράσουμε και όχι να αντιδράσουμε», τόνισε σχετικά.
Μάλιστα δεν παρέλειψε να σχολιάσει πως σε καλή κατεύθυνση κινείται η συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη μεταξύ των τοπικών βουλευτών με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη. «Να ομονοήσουν για το καλό της περιοχής και όχι να προχωρήσουμε σε μια ενιαία αντίδραση, που δεν είναι βέβαιο ότι θα μας βοηθήσει», κατέληξε.
«Η ΔΕΗ βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη»
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση του ορκωτού λογιστή και να τοποθετηθεί στην εκτίμηση ότι τα μέτρα που πάρθηκαν αίρουν την αβεβαιότητα, ο κ. Καραλευθέρης απάντησε ότι: «Η έκθεση του  ορκωτού λογιστή δείχνει ότι έγινε τεράστια προσπάθεια την τελευταία περίοδο ώστε η ΔΕΗ να βγει από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας. Αυτό έγινε με την προσπάθεια της διοίκησης και των στελεχών της επιχείρησης, και  τη στήριξη της κυβέρνησης. Η ΔΕΗ βγαίνει από την επικίνδυνη ζώνη». Βέβαια, όπως προσέθεσε ο ίδιος, θα πρέπει να στοχευθούν σωστά εκείνες οι δράσεις της εταιρείας που δημιουργούν οικονομικά προβλήματα στη ΔΕΗ και αυτές είναι αρκετές. Κατέληξε, λέγοντας, πως «σίγουρα δεν είναι το μόνο πρόβλημα οι λιγνιτικές μονάδες…».

https://e-ptolemeos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: