DEH

DEH

Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς ο Χατζηδάκης «διαφημίζει» την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ

Σταύρος Κ. Χαρίτος
 
Κατ’ αρχήν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΔΕΗ είναι του α' εξαμήνου. Δηλαδή, «άλλος» είχε την ευθύνη για την οικονομική πορεία της εταιρείας στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκης, με προϊστάμενο υπουργό τον κ. Γ. Σταθάκη.
Στην επίμαχη αυτή περίοδο που έσπευσε να «καρπωθεί» ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, οι ζημιές της ΔΕΗ περιορίστηκαν σχεδόν στο μισό δηλαδή στα 274,8 εκατ. ευρώ, έναντι 533,9 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρσι. Επίσης, οι βασικοί παραγωγικοί δείκτες της Επιχείρησης που ο κ. Χατζηδάκης φάνηκε να καρπούται, λες και η ΔΕΗ υπάρχει τους δύο τελευταίους μήνες που ο ίδιος τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας, δείχνουν ανάκαμψη:
Ο κύκλος εργασιών, παρά τον μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 921 GWh (ή 4,6%) λόγω απώλειας μεριδίου αγοράς, αυξήθηκε το α’ εξάμηνο 2019 κατά 94 εκατ. ευρώ ή 4,3%, λόγω:
– αύξησης της εγχώριας ζήτησης κατά 3,8% (1.032 GWh) συμβάλλοντας σε αυξημένες πωλήσεις στο υφιστάμενο πελατολόγιο.
– μερικής ανάκτησης των δαπανών CO2 από τα τιμολόγια Μέσης και Υψηλής Τάσης,
– μείωσης της έκπτωσης συνέπειας από 15% σε 10% επί της συνολικής αξίας χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, με ισχύ από 1.4.2019.
Επίσης, τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) του α΄ εξαμήνου του 2019 για το σύνολο του Ομίλου ενισχύθηκαν από την επιστροφή 99,3 εκατ. ευρώ έναντι του πλεονάσματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Χωρίς την επιστροφή αυτή το EBITDA διαμορφώνεται σε 9,3 εκατ. ευρώ.
Το «στρίψιμο από τον κάβο», όπως είπε ξεκάθαρα χθες στη δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης, θα φανεί από το business plan που εκπόνησε μαζί με τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Μάλιστα ο ορκωτός που τόσο πολύ διαφήμιζε η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας μάλλον, συμφωνεί με την προηγούμενη διοίκηση που υπεραμυνόταν της άποψης ότι οι ταμειακές ροές της επιχείρησης θα είναι σημαντικές. Αφού, όπως λέει, «ο Όμιλος και η Μητρική Εταιρεία έχουν διασφαλίσει τη διατήρησή τους ως συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Ειδικότερα, οι ενοποιημένες και ατομικές τους οικονομικές καταστάσεις καταρτίστηκαν βάσει της αρχής της συνεχιζόμενης δραστηριότητας.
Συνεπώς, η Διοίκηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η βάση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας είναι η ορθή αφού έλαβε υπόψη έναν ευρύ κύκλο παραγόντων και ότι έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο την 31.12.2018».
Είπαμε, τα αποτελέσματα είναι του α΄εξαμήνου, όταν στο τιμόνι βρισκόταν η προηγούμενη διοίκηση…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: