Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αποκατέστησε το μύθευμα περί ύπαρξης έκθεσης ορκωτού λογιστή για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ που ο κύριος Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ως φανταστικό κίνδυνο για να δικαιολογήσει τις αναίτιες αυξήσεις των τιμολογίων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελατόλα.
Ξεκαθάρισε ότι, ο ορκωτός λογιστής δεν επιβεβαίωσε τη "σωτηρία" της ΔΕΗ, όπως προσπαθεί να μας πείσει ο κύριος Χατζηδάκης, καθώς η εν λόγω έκθεση δεν αφορούσε έκφραση γνώμης για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης. Στο έγγραφο των ελεγκτών αναφέρεται συγκεκριμένα, ότι δεν εκφράζουν γνώμη ελέγχου αλλά, διαπιστώνουν αν τηρήθηκαν τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα (ΔΛΠ) 34 στην κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων.
"Ο κύριος Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ψευδώς, μία τάχατες επαπειλούμενη έκθεση ορκωτού λογιστή που δεν ήρθε ποτέ, διότι αυτά που δημοσιοποίησε εχθές είναι τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, και η Διοίκησή της δηλώνει ότι έχει αρθεί η αβεβαιότητα και όχι κάποια έκθεση του ορκωτού λογιστή", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Συνέχισε λέγοντας: "Ο κύριος Χατζηδάκης παραδέχτηκε, νωρίτερα στο σταθμό σας, ότι στόχος του είναι να καταστήσει τη ΔΕΗ "ελκυστική" ώστε στη συνέχεια, να την πουλήσει. Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γίνει ελκυστική για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη, αλλά για να αποδίδει στην ελληνική κοινωνία. Υπενθυμίζω ότι η ΔΕΗ την περίοδο 2015-2019, μείωσε το δανεισμό της κατά 1,2 δισ. ευρώ, ενώ μείωσε την τιμή του ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμικά. Αυτό δεν είναι απόδοση και όφελος για την κοινωνία; Από την άλλη, την περίοδο 2010-2015, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε κατά 60% και η ΔΕΗ αύξησε το δανεισμό της".
Ο Σ. Φάμελλος αναγνώρισε ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη ρευστότητας τάξης 300 εκατ. ευρώ, και όχι 900 εκατ. ευρώ, όπως διατείνεται ο κύριος Χατζηδάκης, ποσό που αφορά λογιστικές και όχι πραγματικές ζημίες. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από τα μέτρα που είχαν ήδη προγραμματιστεί και εκκινήσει από την προηγούμενη Διοίκηση, όπως είναι η τιτλοποίηση οφειλών, η νομική διεκδίκηση οφειλών και οι διακανονισμοί.
Έθεσε επιπλέον, τα εξής ερωτήματα: "Αν δεχτούμε ότι όλοι στηρίζουμε τη ΔΕΗ και θέλουμε την ενίσχυσή της, θα θέλαμε να ρωτήσουμε τον κύριο Χατζηδάκη για ποιο ακριβώς λόγο ακυρώθηκε η καμπάνια της ΔΕΗ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) για την εμπορία φυσικού αερίου, μία δραστηριότητα που μπορεί να αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητα της εταιρείας; Γιατί λοιπόν ακυρώθηκε η καμπάνια και η έναρξη αυτής της δράσης, ενώ ακόμη και οι υπηρεσίες αλλά και τα έντυπα ήταν έτοιμα; Γιατί ο κύριος Χατζηδάκης αφήνει τη ΔΕΗ απ' έξω από μία κερδοφόρα δραστηριότητα που επιπλέον θα ενίσχυε της ανταγωνιστικότητα της εταιρείας;".
" Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο η τιτλοποίηση οφειλών, καθώς ακούγεται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβρη, ενώ είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο;".
Τόνισε ότι μέλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι να σώσει τη ΔΕΗ αλλά, να πουλήσει σε χαμηλό κόστος και γρήγορα όλες τις ενεργειακές εταιρείες, τον ΑΔΜΗΕ, το ΔΕΔΔΗΕ, τα ΕΛΠΕ. Η πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνάει τα όρια της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας στις ιδιωτικοποιήσεις. Πρόκειται πλέον, για ξεκάθαρη επιλογή εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων και επιχειρήσεων.
Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, με την εκφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει το ποσοστό του δημοσίου στα ΕΛΠΕ, μία ιδιαιτέρως κερδοφόρα εταιρεία, εις βάρους του ελληνικού δημοσίου.
Ο Σ. Φάμελλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση σε σχέση με την πώληση των ΕΛΠΕ. Πρόκειται για ένα δημοσιονομικό μέτρο, 500 εκατ. ευρώ, που αφορούσε την περίοδο μέχρι το 2014, όταν τα ΕΛΠΕ παρουσίαζαν ζημίες 375 εκατ. ευρώ. Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει άρδην. Την περίοδο 2015-2018, τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν ρεκόρ κερδοφορίας και απέδωσαν κέρδη EBITDA 750 εκατ. ευρώ, οπότε το χρέος μπορεί να καλυφθεί από τα κέρδη.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η οποία προέβλεπε την πώληση ολόκληρου του ποσοστού που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση, κατάφερε το δημόσιο να διατηρήσει ισχυρό ποσοστό στα ΕΛΠΕ καθώς και ο ιδιώτης να συμμετάσχει σε ενδεχόμενη πώληση. Διασφαλίστηκαν επιπλέον, προς όφελος του ελληνικού δημοσίου, η μη αποεπένδυση στα διυλιστήρια, τα εθνικά αποθέματα, η προμήθεια αργού και κυρίως η πλειοψηφική παρουσία του δημοσίου στην εταιρεία holding υδρογονανθράκων.
" Είναι γνωστό πως ο διαγωνισμός απέτυχε και τώρα ακούμε ότι ο ιδιώτης αποσύρει το ποσοστό του, από την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή, και ο όμιλος διατηρεί υψηλό ποσοστό. Ποιος λοιπόν τώρα, θα πάρει την απόφαση να πουλήσει τα δικαιώματα του δημοσίου στον όμιλο και στην έρευνα και αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων;" αναρωτήθηκε.
Κλείνοντας, τοποθετήθηκε για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής για την κύρωση τεσσάρων συμβάσεων δικαιωμάτων υδρογονανθράκων δηλώνοντας: "Τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν σε όλες τις συμβάσεις που βρίσκονται σε διαδικασία κύρωσης στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το θέμα, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ωρίμασε τις εν λόγω συμβάσεις, αποφάσισε να τηρήσει στάση επιφύλαξης, καθότι τα δεδομένα σε σχέση με τα ΕΛΠΕ έχουν αλλάξει δραματικά και η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι δεν θα τα ξεπουλήσει. Εχθές, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, εμείς καταγγείλαμε την απουσία του αρμόδιου Υπουργού, του κυρίου Χατζηδάκη, από τη συζήτηση στην Επιτροπή για τις συμβάσεις υδρογοναθράκων και ζητήσαμε να έρθει στη Βουλή και μας ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει με τα ΕΛΠΕ. Αναμένουμε την απάντησή του".
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου