DEH

DEH

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Κ.Χατζηδάκης: Επί ίσοις όροις εφεξής ο ανταγωνισμός της ΔΕΗ με τους υπόλοιπους προμηθευτές ρεύματος

Κ.Χατζηδάκης: Επί ίσοις όροις εφεξής ο ανταγωνισμός της ΔΕΗ με τους υπόλοιπους προμηθευτές ρεύματος
Μετά την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ, θα εναπόκειται στην εμπορική πολιτική της επιχείρησης πώς θα διαμορφώνει τα τιμολόγια, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας σε χθεσινή του συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό.
Μετά την επίλυση των προβλημάτων ρευστότητας, τη σκυτάλη θα πάρει η υλοποίηση των ήδη προγραμματισμένων διαρθρωτικών μέτρων για τη ΔΕΗ, όπως ανέφερε σε χθεσινή του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Χατζηδάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η οικονομική ανάταξη της επιχείρησης θα ανοίξει τον δρόμο ώστε από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν και η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες με ίσους όρους ανταγωνισμού και θα εναπόκειται πια στην εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας πώς θα διαμορφώνουν τα τιμολόγια.
Όπως πρόσθεσε, με τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις, ταυτοχρόνως να διαμορφωθούν δίκαιοι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά, για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής και από τον καταναλωτή.
«Δεν είναι ο Χατζηδάκης που θα ανεβοκατεβάζει τα τιμολόγια, θα είναι η αγορά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Γ.Ευγ.: Είναι μαζί μας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, καλημέρα κ. υπουργέ.

Δ.Κ.: Καλημέρα κ. υπουργέ.

Μ.Μπ.: Καλώς ήρθατε.

Κ.Χ.: Καλώς σας βρήκα.

Δ.Κ.: Ξέρετε πόσος κόσμος ασχολείται με τη ΔΕΗ; Πάρα πολύς! Όλοι ρωτάνε για τη ΔΕΗ.

Κ.Χ.: Ορθώς ρωτάνε, γιατί αφορά όλους όσοι μας βλέπουν. Η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πάρα πολύ άσχημη. Έλειπαν τελικά πάνω από 900 εκατ. ευρώ από το ταμείο της ΔΕΗ για να βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Την είχε αφήσει τελείως η προηγούμενη κυβέρνηση, γι’ αυτό είχε πέσει και η μετοχή της από τα 7,2 ευρώ, που την παρέλαβαν το ‘15, στο 1,2 ευρώ. Αυτούς τους δύο μήνες δεν εξηγήσαμε μόνο το πρόβλημα, μπήκε καινούργια διοίκηση, ικανοί άνθρωποι, τρέξαμε γρήγορα να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Την Τρίτη (24/9) βγαίνει η καινούργια έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος λειτουργεί βάσει των προβλέψεων της κεφαλαιαγοράς. Η προηγούμενη έκθεση, που είχε βγει την άνοιξη, έλεγε ότι η επιχείρηση έχει ορατό πρόβλημα βιωσιμότητας. Όλα τα μέτρα που πήραμε, τα πήραμε ακριβώς για να φύγουμε από αυτή τη μαύρη ζώνη και να περάσουμε σε μια πιο αισιόδοξη εποχή. Περιμένω κι εγώ την Τρίτη. Θέλω λοιπόν να πιστεύω- διότι είναι άλλη δουλειά η δικιά μου και άλλη των ορκωτών ελεγκτών- ότι το πράγμα θα πάει καλά, έτσι ώστε αν μη τι άλλο να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ρευστότητας, να μην έχουμε όλη αυτή την απειλή, το σύννεφο αμφιβολίας πάνω από τη ΔΕΗ και αμέσως μετά να ξεκινήσουμε να ασχολούμαστε με τα ήδη προγραμματισμένα διαρθρωτικά μέτρα γύρω από τη ΔΕΗ.

Γ.Ευγ.: Η αντιπολίτευση πάντως σας κατηγορεί ότι με τα μέτρα, τα οποία παίρνετε για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης, ουσιαστικά ξανα-χαρατσώνετε τον κόσμο, ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε κοινωνική πολιτική και προστάτευε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, έρχεστε εσείς και τα επιβαρύνετε, προκειμένου στο τέλος να εκποιήσετε τη ΔΕΗ, να την δώσετε στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Κ.Χ.: Πρώτα από όλα να μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΗ κατά 51% ανήκει στους Έλληνες πολίτες. Έτσι είναι η μετοχική της σύνθεση. Όταν πέφτει η μετοχή από το 7 στο 1 ευρώ, είναι περιουσία του ελληνικού λαού, ενώ με εμάς, που υποτίθεται την απαξιώνουμε, τον Μάιο που κερδίσαμε τις Ευρωεκλογές μέχρι και σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Γιατί παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, η αγορά καταλαβαίνει ότι υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για την επιχείρηση. Από εκεί και πέρα, τα επιχειρήματα όπως «ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε τα τιμολόγια», θα μπορούσε να μηδενίσει τα τιμολόγια έτσι ώστε να εξαφανιστεί η ΔΕΗ και να μην εισπράττει τίποτα. Εδώ το θέμα είναι να έχεις μια σοβαρή πολιτική, η οποία να λαμβάνει υπόψη τους ασθενείς, βεβαίως- Κοινωνικό Τιμολόγιο, το οποίο υπάρχει και θα υπάρχει- αλλά από την άλλη πλευρά, δεν είναι σοβαρή πολιτική να αφήνεις τους μπαταχτσήδες να μην πληρώνουν. Γιατί αυτή την ώρα τα μισά λεφτά από αυτά που χρωστάνε στη ΔΕΗ, τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι και δεν τους λες και φτωχούς.

Μ.Μπ.: Ναι αλλά αυτά τα 2,5 ευρώ θα επιβαρύνουν όλους, εκτός από αυτούς, οι οποίοι είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.

Κ.Χ.: Προσέξτε, υπήρχε μια θετική συγκυρία. Ποια; Ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μειώσει το ΦΠΑ της ενέργειας, από το 13% στο 6%, και εμείς βρήκαμε ένα μαξιλάρι στο λεγόμενο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ, που ήταν αρκετά σημαντικό, περί τα 200 εκατ., έτσι ώστε οι αναπροσαρμογές προς τα πάνω που έγιναν στα τιμολόγια της ΔΕΗ, να ισοσταθμιστούν σχεδόν με αυτά. Βεβαίως, επειδή το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που είδαμε στις 7 Ιουλίου, καταλάβαμε στα μέσα Αυγούστου ότι είναι ακόμα χειρότερο. Τελικά ο μέσος καταναλωτής που μας παρακολουθεί αυτή την ώρα θα έχει επιβάρυνση πράγματι το μήνα 2,5 ευρώ. Αλλά προσέξτε, μπροστά σε αυτό το μπάχαλο, το οποίο βρήκαμε, τι θα μπορούσε να γίνει; Ποιος μάγος και ταχυδακτυλουργός θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα;

Δ.Κ.: Εδώ η ΔΕΗ έχει δεσμευτεί ότι το 50% των πελατών της θα πάει σε άλλες εταιρείες.

Κ.Χ.: Όχι, αυτό είναι κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Δ.Κ.: Τώρα εγώ που είμαι σε άλλη εταιρεία ή τώρα που θα πάρω τη ΔΕΗ και θα πω «α, μου αύξησες το ρεύμα; Θα πάω σε άλλη εταιρεία». Αφορά κι εμένα που θα πάω στην άλλη εταιρεία;        

Κ.Χ.: Από ότι αντιλαμβάνομαι έχουν ξεκινήσει και κάποιοι ανταγωνιστές να αυξάνουν. Επίσης, πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή αυτό το πράγμα, που γινόταν με τη ΔΕΗ και τους ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα, για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαταλείποντας τη «μικρή ΔΕΗ» του Σαμαρά, όπου το ⅓ της επιχείρησης να φύγει, να ιδιωτικοποιηθεί και τα λεφτά να τα βάλει στην τσέπη της η ΔΕΗ, για να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ταμειακά προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε να πάει από το 90% στο 50% του μεριδίου της αγοράς, με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα. Κι αυτό, πέρα από το ότι ήταν η μόνη δωρεάν ιδιωτικοποίηση στον κόσμο, για να επιτευχθεί συμφώνησαν ότι θα έκαναν αυτές τις περιβόητες δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με βάση τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της ρεύμα κάτω του κόστους. Και έρχονταν οι ανταγωνιστές και έκαναν τους μάγκες με το ρεύμα της ΔΕΗ. Αυτά τελειώνουν. Εμείς φέρνουμε εντός των ημερών διάταξη στη Βουλή και καταργούμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.

Δ.Κ.: Κι εγώ που έχω υπογράψει με την άλλη εταιρεία ένα συμβόλαιο για τόσο;

Κ.Χ.: Με συγχωρείτε, οι εταιρείες δεσμεύονται από τα συμβόλαιά τους. Αλλά δεν δεσμεύονται επ’ άπειρον. Καταλαβαίνω ότι οι δεσμεύσεις είναι εξατομικευμένες για κάθε καταναλωτή.

Γ.Ευγ.: Κάτσε γιατί δίνει μια είδηση εδώ ο υπουργός. Η διάταξη αυτή για τις ΝΟΜΕ πότε θα έρθει;

Κ.Χ.: Τώρα δεν μπορώ να σας προσδιορίσω, αλλά τις επόμενες μέρες.

Γ.Ευγ.: Πόσο μπήκε η ΔΕΗ μέσα από τις ΝΟΜΕ.

Κ.Χ.: Η ΔΕΗ έχει μπει μέσα από αυτές τις δημοπρασίες τα τελευταία χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ, γύρω 600 εκατ. ευρώ.

Μ.Μπ.: Πότε πιστεύετε ότι θα αποδώσουν αυτά τα μέτρα;

Κ.Χ.: Την Τρίτη θα το δείτε κ. Μπάρμπα.

Μ.Μπ.: Ο κόσμος όμως λέει ότι «εγώ θέλω να φύγει και αυτό το δυομισάρι από πάνω και να μην κινδυνεύω για παραπάνω αυξήσεις». Για παραπάνω αυξήσεις κινδυνεύει ο κόσμος;

Κ.Χ.: Όλα αυτά που προσπαθούμε να κάνουμε, τα κάνουμε για να εξυγιανθεί η ΔΕΗ, να εξυγιανθεί συνολικά η αγορά ενέργειας και να γίνουμε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και σε αυτό το ζήτημα. Εκείνο το οποίο νομίζω εγώ ότι θα πετύχουμε είναι ότι η ΔΕΗ θα προχωρήσει μπροστά χωρίς τα προβλήματα της ρευστότητας. Επομένως από εκεί και πέρα θα προχωρήσουν και η ΔΕΗ και οι άλλες εταιρείες με ίσους όρους ανταγωνισμού και θα εναπόκειται πια στην εμπορική πολιτική κάθε εταιρείας πώς θα διαμορφώνουν τα τιμολόγια.

Μ.Μπ.: Άρα δεν αποκλείετε περαιτέρω αυξήσεις, αλλά θα έχουμε τουλάχιστον τη ΔΕΗ στη θέση της.

Κ.Χ.: Εγώ δεν είμαι υπουργός της ΔΕΗ, εμένα με ενδιαφέρει να διασωθεί η ΔΕΗ, γιατί αν καταρρεύσει η ΔΕΗ, θα καταρρεύσει η εθνική οικονομία.

Δ.Κ.: Μα μην το λες τώρα αυτό υπουργέ μου, γιατί άμα αυξηθεί η ΔΕΗ δεν θα κυνηγάει κανένας τον διοικητή της ΔΕΗ, τον Χατζηδάκη θα κυνηγάει.

Κ.Χ.: Μα μια στιγμή, όταν μιλάμε για 2,5 ευρώ… Εδώ πάμε όχι μόνο για τη ΔΕΗ. Πάμε να σωθεί η ΔΕΗ, γιατί είναι βασικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος, αλλά ταυτοχρόνως να διαμορφωθούν δίκαιοι κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά, για να υπάρχει δυνατότητα επιλογής και από τον καταναλωτή. «Δεν είναι ο Χατζηδάκης που θα ανεβοκατεβάζει τα τιμολόγια, θα είναι η αγορά». Πώς γίνεται στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας; Πάτε στον Πιερρακάκη και του λέτε θα ανεβάσεις την Cosmote και θα κατεβάσεις την Wind κτλ.; Όχι, γιατί εκεί έχει απελευθερωθεί η αγορά.

Δ.Κ: Τι θα γίνει με την υπόθεση Novartis που είναι στην επικαιρότητα; Δηλαδή, ο κ. Παπαγγελόπουλος τώρα, ο Τσίπρας απ’ έξω, άλλος λέει να πάει η υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη, άλλος να πάει σε προανακριτική.

Κ.Χ: Είπαμε να αποφύγουμε δύο πράγματα: Από τη μια τις αντεκδικήσεις, το οδόντα αντί οδόντος, τα επικοινωνιακά σόου, τις ακρότητες που ζήσαμε τα τελευταία τέσσερα  επί ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη να αποφύγουμε το κουκούλωμα, πράγμα επίσης απαράδεκτο. Αποφασίσαμε λοιπόν να ακολουθήσουμε τη μέση οδό, το δρόμο του Κράτους Δικαίου. Και γι’ αυτό είπαμε να γίνει προανακριτική επιτροπή για τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις που θα ερευνηθούν γρήγορα για να μην σέρνεται το πράγμα.

Δ.Κ: Υπουργέ, εσείς (η κυβέρνηση) παίρνετε τις αποφάσεις. Μην μου λέτε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αλλά της Βουλής.

Κ.Χ: Μα κι εγώ είμαι μέλος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.

Δ.Κ: Μα αυτό λέω κι εγώ, βγάζετε το καπέλο του υπουργού και βάζετε το καπέλο του βουλευτή.

Γ.Ευγ.: Το αδίκημα για το οποίο φαίνεται να παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι δεν έγινε κατά την άσκηση των καθηκόντων του και να γυρίσει ο φάκελος γρήγορα πίσω στη Δικαιοσύνη.

Κ.Χ: Μην προσπαθούμε να ζήσουμε τη ζωή μας fast forward, δηλαδή να πατάμε ένα κουμπί  όπως γινόταν παλιά στα κασετόφωνα και να τρέχει η ταινία και να προσπαθούμε να δούμε τι θα γίνει τον Οκτώβριο, το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο. Θα γυρίσει ο κ. Μητσοτάκης από την Αμερική –που είναι τώρα για την κλιματική αλλαγή παρεμπιπτόντως-, θα γίνει η σχετική διαδικασία στη Βουλή, θα συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, θα γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις μέσα στην επιτροπή και όταν ολοκληρωθεί η εικόνα θεσμικά και σοβαρά.

Δ.Κ: Τους τρεις λεγόμενους «κουκουλοφόρους» θα τους εξετάσουν;

Κ.Χ: Αυτά θα τα αποφασίσει η επιτροπή. Δεν μπορώ να σας πω από εδώ τι θα κάνει η επιτροπή που δεν έχει ακόμα συσταθεί.

Γ.Ευγ.: Αυτό που είχε το Πρώτο Θέμα που έλεγε για την κατάθεση του κ. Αγγελή σχετικά με τον κ. Πικραμμένο, τη διαβάσατε;

Κ.Χ: Τη διάβασα και μου φάνηκε πάρα πολύ παράξενη. Η ιστορία αυτή μου φαινόταν παράξενη από την αρχή. Βγαίνει ο κ. Παπαγγελόπουλος και λέει «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» (σ.σ. για τη Novartis), ενοχοποιούνται 10 κορυφαίοι πολιτικοί μεταξύ των οποίων και δυο πρώην πρωθυπουργοί. Και στη συνέχεια, επί ΣΥΡΙΖΑ, οι περισσότεροι από αυτούς απαλλάσσονται ο ένας μετά τον άλλον. Και τώρα, βγαίνει ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου που είχε τη συνολική εποπτεία της υπόθεσης και λέει ότι μεταξύ τους συζητώντας προκύπτει ότι για έναν πρώην πρωθυπουργό για τον οποίο υποτίθεται λέγανε και μεταξύ τους ότι υπήρχε ένα βίντεο, με βάση το οποίο υποτίθεται επίσης ότι δωροδοκήθηκε, και τελικώς προκύπτει ότι το βίντεο αυτό δεν υπήρχε καν! Λοιπόν, πού πάμε εδώ;

Μ.Μπ: Υπάρχει περίπτωση να δημιουργείται εσωτερικό πρόβλημα στο κόμμα για το γεγονός ότι είναι απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προχωρήσει σε αυτή τη φάση οποιαδήποτε διαδικασία εναντίον του κ. Τσίπρα;

Κ.Χ: Σας είπα, ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο.

Δ.Κ: Ναι, αλλά ο Σαμαράς, συμφωνεί; Ο Άδωνις συμφωνεί;

Κ.Χ: Κοιτάξτε, είμαστε κόμμα συντεταγμένο  και θέλουμε να λειτουργήσουμε με τον τρόπο που σας είπα. Και στη Βουλή  θα φανεί ότι λειτουργούμε συντεταγμένα και με βάση τη συνείδησή του ο καθένας, γιατί είναι και μια οιονεί δικαστική διαδικασία.

Γ.Ευγ.: Λένε όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ κάτι που δεν είναι παράλογο. Λένε ότι αν τα έκανε αυτά ο Παπαγγελόπουλος –και λέτε εσείς ότι τα έκανε αυτά- γίνεται ο Τσίπρας να μην ήξερε; Άρα αν ήξερε, πώς και δεν παραπέμπεται;

Κ.Χ: Λέμε λοιπόν ότι επειδή για τους πρωθυπουργούς (και η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί διαχρονικά από συστάσεως ελληνικού κράτους μέχρι την περίπτωση Σαμαρά και Πικραμμένου) θα πρέπει να μην υπάρχουν απλώς ενδείξεις αλλά αποδείξεις, και για τους δυο τελευταίους δεν υπήρχε απολύτως τίποτε και γι’ αυτό μπήκε η υπόθεση στο αρχείο. Είπαμε ότι ακριβώς επειδή δεν είμαστε εκεί και είμαστε στη φάση των ενδείξεων, να προχωρήσει η υπόθεση για τον κ. Παπαγγελόπουλο που ήταν υπουργός, για να μπει το πράγμα στις σωστές του διαστάσεις.

Γ.Ευγ.: Και αν προκύψει κάτι είναι ανοιχτό και για τον κ. Τσίπρα;

Κ.Χ: Κοιτάξτε, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Όλα αυτά θα ερευνηθούν, θα υπάρξει το αναγκαίο υλικό ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.

Δ.Κ: Ωραία, θα σας κάνω άλλη μια ερώτηση. Όταν παρέπεμψαν τους 10, ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «επιτέλους κάθαρση, εδώ ήταν μείζον σκάνδαλο κλπ.». Και κατέληξε σε φιάσκο. Φοβάστε την πιθανότητα και αυτό που κάνετε εσείς να καταλήξει σε φιάσκο;

Κ.Χ: Σε φιάσκο δεν πρόκειται να καταλήξει, γιατί ακόμα δεν έχει ξεκινήσει και γιατί εμείς  δεν έχουμε κάνει δηλώσεις όπως αυτές που έκαναν αυτοί. Μετράμε τα λόγια μας, μιλάμε με απορίες που –αν θέλετε- είναι απορίες κάθε πολίτη.

Γ.Ευγ.: Ο κ. Σαμαράς κατονόμασε τον κ. Παπαγγελόπουλο ως «Ρασπούτιν» κ. υπουργέ.

Κ.Χ: Από εκεί και πέρα, σας είπα, όλα αυτά θα αποδειχθούν στη διαδικασία. Δεν πάμε να καλύψουμε κανέναν, κανένας δεν είναι υπεράνω των νόμων επαναλαμβάνω, αλλά από την άλλη πλευρά πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει μπροστά, η οικονομία πρέπει να κερδίσει το στοίχημα, πρέπει να προχωρήσουμε σοβαρά, θεσμικά και υπεύθυνα.

Δ.Κ: Πείτε μας κάτι. Έχουμε κανένα νέο για τα σκουπίδια ; Γιατί έχει καταλήξει να είναι εθνικό ζήτημα και ο ΧΥΤΑ εδώ στην Αθήνα δεν αντέχει για πολύ ακόμα.

Κ.Χ:  Λοιπόν, έχουμε αυτή την ώρα την Αττική που είναι στο σημείο μηδέν από πλευράς  μέτρων για την αντιμετώπιση του θέματος με έναν σύγχρονο, ευρωπαϊκό τρόπο. Το θέμα αντιμετωπίστηκε στην Ήπειρο, στις  Σέρρες, τη Δυτική Μακεδονία, είτε με συμβάσεις παραχώρησης είτε με έργα ΣΔΙΤ. Και πήγε ο πρωθυπουργός την Τρίτη στα Γιάννενα για να δείξουμε ακριβώς ποια είναι η πρόοδος και ποια είναι η καθυστέρηση, στην Κέρκυρα απέναντι. Εγώ είχα υπογράψει ακριβώς την ίδια ημέρα που υπέγραψα για τα Γιάννενα ως υπουργός Ανάπτυξης το 2014 μια παρόμοια σύμβαση και ακυρώθηκε στη συνέχεια από τους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα. Και το ίδιο έγινε και εδώ από την κυρία Δούρου. Προσέξτε τώρα τι γίνεται. Έχουμε από το ΕΣΠΑ στη διάθεσή μας 930 εκατ. ευρώ.

Δ.Κ: Δώστε τα στη ΔΕΗ να σωθεί!

Κ.Χ: Δεν μπορούμε. Έχουμε 930 εκατ. μόνο για τα στερεά απόβλητα. Από αυτά έχουν συμβασιοποιηθεί όσο καιρό ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο τα 230 εκατ.  Τα άλλα 700 εκατ. πρέπει να συμβασιοποιηθούν, δηλαδή να πέσουν υπογραφές, μέχρι το τέλος του 2021. Δηλαδή να ξεκινήσει η όλη διαδικασία , να ξεπεραστούν οι ενστάσεις που συνήθως γίνονται και να υπογράψουν οι ανάδοχοι μέσα σε δύο χρόνια και τρεις μήνες. Αυτό είναι άλλο ένα μεγάλο άγχος που έχουμε στο υπουργείο και είμαστε ήδη σε επαφή με τον περιφερειάρχη Αττικής τον Γιώργο τον Πατούλη- γιατί η Αττική είναι το 40% του πληθυσμού- και παράλληλα προχωράμε στα άλλα σημεία που έχουμε θέμα, όπως η Κέρκυρα, η Σαντορίνη, ένας μεγάλος τουριστικός προορισμός, κτλ. κτλ.

Μ.Μπ: Για μια κυβέρνηση που κινείται τόσο γρήγορα, δύο χρόνια δεν είναι αρκετός χρόνος για να τα κάνετε αυτά;

Κ.Χ: Εγώ πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Αλλά υπάρχει άγχος, γιατί δεν εξαρτώνται όλα από εμάς μόνο. Εξαρτάται και από τους αναδόχους και από τους ανταγωνισμούς μεταξύ τους και από τα δικαστήρια, τα οποία τα έχω ζήσει και τα έχω ξαναζήσει. Εν πάση περιπτώσει εμείς είμαστε υπέρ της μεθόδου αυτής, των ΣΔΙΤ- γιατί έχει αποδειχθεί ότι προχωράει πιο γρήγορα.

Δ.Κ: Θέλω να μου απαντήσετε με ένα ναι ή με ένα όχι, αν και δεν ενδείκνυται: Έκαναν καλά που μετονόμασαν τον σταθμό «Ευαγγελισμός» του Μετρό σε  «Παύλος Μπακογιάννης» ή όχι;

Κ.Χ: Θέλω να σας πω κάτι. Τώρα συμπληρώνονται 30 χρόνια (από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη). Το προηγούμενο βράδυ πριν τον σκοτώσουν ήμουν μαζί του. Επομένως δεν είμαι το πιο κατάλληλο πρόσωπο να ρωτάτε, γιατί για εμένα ο Παύλος Μπακογιάννης σημαίνει πάρα πολλά πράγματα. Και  να σας το πω αλλιώς: είναι ένας άνθρωπος που η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει να τον τιμήσει γιατί ήταν θύμα τρομοκρατίας. Δεν είναι σύμβολο μόνο για τη δική μας παράταξη. Η διαδρομή του και ο τρόπος με τον οποίο δολοφονήθηκε λέει πολλά για όλη την ελληνική κοινωνία και το ίδιο ισχύει και για τον (Αλέκο) Παναγούλη. Από εκεί και πέρα είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η καλύτερη λύση ώστε να τιμηθεί και αυτός όπως έχουν τιμηθεί πολλοί άνθρωποι που έχουν λαμπρύνει με τη διαδρομή τους τον δημόσιο βίο.

Δ.Κ: Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε υπουργέ.

Κ.Χ: Να είστε καλά.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: