DEH

DEH

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

Αναζητούν λύση με φυσικό αέριο για τη μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ

Αναζητούν λύση με φυσικό αέριο για τη μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ

«Εσφαλμένη επιλογή» χαρακτήρισε ο Κωστής Χατζηδάκης τη νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, που αποφασίστηκε το 2009, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2013 και θα κοστίσει 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που αύξησε κατακόρυφα τον δανεισμό της επιχείρησης.

Μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες «ώστε να περιοριστεί η ζημιά για τη ΔΕΗ» και παράλληλα να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να αντικατασταθεί ο λιγνίτης από φυσικό αέριο, επιλογή που
εκτιμάται ότι θα κοστίσει 400 εκατ. ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τα σχέδια για την Πτολεμαΐδα V, επιβεβαίωσε όλα τα στοιχεία του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Εφ.Συν.», που με τίτλο «Κομμάτια να γίνει» περιέγραφε τις εξελίξεις στη ΔΕΗ. Αναφέρθηκε στην απόσχιση του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι δεν είναι «ιερό δισκοπότηρο» και πρόσθεσε ότι είναι βασική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή του.

«Εχει γίνει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες», είπε και θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του 66% του ΔΕΣΦΑ και του 49% του ΑΔΜΗΕ. «Ξέχασε» όμως να αναφέρει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί κερδοφόρο τμήμα της ΔΕΗ και διαθέτει πάγια 3,2 δισ. ευρώ.

Υπολόγισε το ταμειακό έλλειμμα της ΔΕΗ σε 900 εκατ. ευρώ και επισήμανε ότι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να πουληθεί τώρα, προανήγγειλε όμως την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και ομολόγησε ότι από την αύξηση των τιμολογίων θα μπουν στα ταμεία της Επιχείρησης 490 εκατ. ευρώ.

Διαφορετικά στοιχεία έδωσε λίγο αργότερα, από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα, ο τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος. Υπολόγισε ότι η ΔΕΗ έχει ανάγκη ρευστότητας περίπου 300 εκατ. ευρώ και είπε πως το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με το πρόγραμμα τιτλοποίησης οφειλών, που επρόκειτο να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αλλά μετατέθηκε για τον Νοέμβριο.

«Μέλημα της Ν.Δ. δεν είναι να σώσει τη ΔΕΗ, αλλά να πουλήσει σε χαμηλό κόστος», παρατήρησε και θύμισε ότι την περίοδο 2010-2014 έγινε αύξηση των τιμολογίων κατά 60%, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε μείωση 12% και πήρε μέτρα ανακούφισης των φτωχών νοικοκυριών.




www.efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: