DEH

DEH

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Τι παζαρεύει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ

Τι παζαρεύει η Αθήνα με τις Βρυξέλλες για τη ΔΕΗ
 
Τροποποίηση των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές για την αγορά ηλεκτρισμού, ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση από την Κομισιόν. Αίτημα για κατάργηση των ΝΟΜΕ και διατήρηση υψηλότερου μεριδίου της ΔΕΗ στην προμήθεια.
Την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων εξαιτίας της δραματικής οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗΔΕΗ +0,73%, τόνισε κλιμάκιο της κυβέρνησης που επισκέφθηκε τις τελευταίες δύο μέρες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συναντήθηκε με υψηλόβαθμα στελέχη της.
Η Αθήνα ζήτησε ουσιαστικά, λένε πληροφορίες, την τροποποίηση των όρων της συμφωνίας με τους θεσμούς για το σκέλος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπογραμμίζοντας τον «συστημικό κίνδυνο» που προκαλούν τα ζημιογόνα οικονομικά μεγέθη της δημόσιας επιχείρησης.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς. Το επί σειρά ετών στέλεχος της Κομισιόν, με τα τελευταία πέντε χρόνια της θητείας να τα υπηρετεί από τη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ενέργειας, συνοδευόταν στις Βρυξέλλες από τις γενικές γραμματείς Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου και Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βίκυ Λοΐζου.
Το ταξίδι του κ. Θωμά είχε ως στόχο την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες για τα θέματα της ΔEΗ και της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Συζητήσεις, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν, θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα με την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων της Ευρ. Επιτροπής και θα κορυφωθούν με την άφιξη στην Αθήνα των επικεφαλής των εταίρων σε περίπου δύο εβδομάδες.
Αν και όπως αναφέρουν πληροφορίες, λόγω της αλλαγής των Επιτρόπων, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το κλείσιμο της τρέχουσας αξιολόγησης θα μεταφερθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου αντί για το τέλος του Οκτωβρίου, εντούτοις η κυβέρνηση ξεκίνησε από τώρα να ενημερώνει τους εταίρους για το θέμα της ΔEΗ.
Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες, η ελληνική αντιπροσωπεία βρήκε θετικό κλίμα τόσο στις συναντήσεις με τα στελέχη των γενικών διευθύνσεων Ενέργειας και Ανταγωνισμού, όσο και με το γραφείο της νέας προέδρου της Ευρ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο υφυπουργός και οι δύο γενικές γραμματείς περιέγραψαν την αρνητική κατάσταση της ΔEΗ καθώς και το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να αποτραπούν τα χειρότερα από τον κίνδυνο κατάρρευσης της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, έκαναν γνωστή την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, οι οποίες, σύμφωνα με το κυβερνητικό κλιμάκιο, προκαλούν οικονομική αιμορραγία στη δημόσια εταιρία και δεν έχουν να προσφέρουν περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Υποστήριξαν επίσης πως θα πρέπει να αλλάξει ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔEH, χαρακτηρίζοντας ανέφικτη την επίτευξη του 49% (από 74% σήμερα) στο τέλος του 2019.
Επιπλέον, οι κ. Θωμάς, Σδούκου και Λοΐζου κοινοποίησαν στις Βρυξέλλες την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών της ΔEΗ, με πρώτες μονάδες εκείνες της Καρδιάς, του Αμυνταίου και της Μεγαλόπολης ΙΙΙ.
Πηγές θέλουν την πλευρά της Κομισιόν να μην τοποθετήθηκε ούτε θετικά ούτε αρνητικά απέναντι σε αυτές τις θέσεις της Αθήνας. Τα στελέχη των Βρυξελλών προέτρεψαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ετοιμάσει εντός των επόμενων ημερών τεχνικά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις, ώστε να υπάρξει διαπραγμάτευση επί πραγματικών δεδομένων.
Απομένει πια να φανούν τα επόμενα στάδιά της και κυρίως να φανερωθούν οι προθέσεις της Κομισιόν. Από την πλευρά του υπουργείου γίνεται φανερή, για ακόμη μία φορά, μέσω συνεργατών του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τα προαναφερόμενα μέτρα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της κατάρρευσης της ΔEH, συμπαρασύροντας τράπεζες, επιχειρήσεις και συνολικά την ελληνική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: