Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης σήμερα
παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και το δημοσιογράφο
Γιώργο Αυτιά.
Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε το πακέτο μέτρων που
αποφασίστηκε για την ενίσχυση της ρευστότητας της ΔΕΗ και υπογράμμισε
ότι με τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ η επιβάρυνση στα νοικοκυριά θα
είναι χαμηλή:
«Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε υπολογίζαμε ότι θα ήταν τελείως ουδέτερα για τον καταναλωτή λόγω μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. Κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί 2,5 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, μέσω πακέτων στα πρότυπα των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ωρολογιακή βόμβα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο» στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού «δεν είναι στη θέση του κατηγόρου, αλλά στη θέση του κατηγορουμένου».
Το πρόβλημα της ΔΕΗ «είχε επισημανθεί και στο παρελθόν από όλους όσους ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα. Φαίνεται ότι είχε επισημανθεί και από τη Γενική Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ».
«Στη Βουλή είπα ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι ανοιχτό πολιτικά», συνέχισε. «Και είπα επίσης το αυτονόητο: ότι εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη. Και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά είπαν ότι συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Επομένως, αφού συμφωνούμε θα το αφήσουμε. Εγώ δεν κρατάω κάποια ρομφαία να κυνηγάω οποιονδήποτε, αλλά νομίζω ότι δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, η όποια κυβέρνηση, εάν δεν αντιμετώπιζε αυτό το θέμα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του ΥΠΕΝ:
Γ.Α.: Μαζί μας το πρόσωπο των ημερών και για αρκετές εβδομάδες θα είναι το κεντρικό πρόσωπο. διότι είναι ο άνθρωπος που κάθε φορά που πάμε να ανάψουμε το φως «ωπ Χατζηδάκης, ΔΕΗ». Καλημέρα κ. υπουργέ. Τι κάνετε;
Κ.Χ.: Καλημέρα. Καλά κ. Αυτιάς, εσείς;
Γ.Α.: Έχουμε τα νέα τιμολόγια, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Το 10% έγινε 5%, θα φτάσουμε στο σημείο αυτό γιατί αφορά τους καταναλωτές. Τι ρεύμα θα πληρώνουμε από εδώ και μπρος κ. υπουργέ; Δηλαδή, θέλω το εξής να μου πείτε, ένας ο οποίος πλήρωνε 200 ευρώ, 300 ευρώ το 4μηνο ή αν το πάμε διαφορετικά κάθε φορά έδινε 150 ευρώ, τι θα δει παραπάνω στο λογαριασμό του και γιατί έγινε αυτό; Βέβαια η είδηση αυτή συμπίπτει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με το να μην πληρώνουμε 180 ευρώ στα διπλώματα οδήγησης, με τη μείωση των φόρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τι έκανε εσάς, μια κυβέρνηση που είστε υπέρ της μείωσης των φόρων, μία κυβέρνηση η οποία επισημαίνατε ότι θα επιβραβεύσει τους συνεπείς καλοπληρωτές, είτε των δανείων είτε της ΔΕΗ, τι σας οδήγησε να μειωθεί στο 50% αυτή η έκπτωση του 10% και να γίνει 5%;
Κ.Χ.: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη ΔΕΗ, τεράστιο θα έλεγε κανείς, το οποίο νομίζω επισημαίνεται ανάγλυφα στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή από τον περασμένο Απρίλιο, της Ernst & Young, που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Κεφαλαιαγοράς. Γιατί η ΔΕΗ είναι εισηγμένη επιχείρηση. Έλεγε λοιπόν η Ernst & Young ότι στο επόμενο διάστημα, λόγω των ζημιών και των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έχει θέμα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της ΔΕΗ. Είχε επισημανθεί από εμάς στην αντιπολίτευση, είχε τονιστεί και από εμένα τότε μιλώντας στη Βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, μη ακουόμενος από την προηγούμενη κυβέρνηση, που έλεγε «δεν βαριέσαι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Τα προβλήματα αυτά διαπιστώθηκαν και στη συνέχεια, τα έχω σημειώσει και από την εκπομπή σας, μεταξύ άλλων, και μετά τις εκλογές. Πολλοί έλεγαν «γιατί μιλάει ο Χατζηδάκης; Δημιουργεί πρόβλημα στη ΔΕΗ», ξεχνώντας ότι η ΔΕΗ είχε ήδη χάσει το 83% της μετοχικής της αξίας.
Γ.Α.: Το 83%;
Κ.Χ.: Το 83% μάλιστα. Επί ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ από τότε που ξεκίνησε και μιλούσε ο Χατζηδάκης η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε να ανεβαίνει. Όχι γιατί μιλούσε ο Χατζηδάκης, αλλά γιατί αντιλαμβάνονταν όλοι, οι παράγοντες της αγοράς, του χρηματιστηρίου, ότι ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, προκειμένου η επιχείρηση αυτή, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση να μπει σε ένα δρόμο. Και γι’ αυτό έχει περίπου διπλασιαστεί η μετοχική αξία της ΔΕΗ από την ώρα που κέρδισε η ΝΔ τις Ευρωεκλογές και προχωρούμε μπροστά.
Γ.Α.: Πάμε καρέ-καρέ κ. υπουργέ γιατί ξέρω ότι θα μου απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Εάν σας ρωτούσε ο Μητσοτάκης τώρα στο διάλειμμα, «Κωστή, πόσα λεφτά έχει η ΔΕΗ στο ταμείο της σήμερα;», τι θα του λέγατε; Σας αιφνιδιάζω.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, θα σας πω ότι έλειπαν, μέχρι και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, πάνω από 900 εκατ. σε επίπεδο ενός έτους, προκειμένου η επιχείρηση να θεωρηθεί βιώσιμη. Το θέμα δεν είναι «το ενός έτους» μόνο. Το θέμα είναι ότι είχαμε μπροστά μας και έχουμε μπροστά μας ένα ορόσημο, την 24η Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί την 24η Σεπτεμβρίου; Βάσει του νόμου περί κεφαλαιαγοράς θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, του ορκωτού ελεγκτή και η οποία θα πρέπει να πει αν είναι βιώσιμη ή δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ernst & Young αν θεωρήσει ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση θα ζητήσει βίαια μέτρα.
Γ.Α.: Που σημαίνει τι;
Κ.Χ.: Το οποίο σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο...
Γ.Α.: Μέχρι; Αύξηση τιμολογίων;
Κ.Χ.: Βεβαίως, εννοείται, αλλά θα χτυπήσει το θέμα στα δάνεια της ΔΕΗ, τα οποία θα θεωρηθούν «κόκκινα». Αυτό με τη σειρά του θα χτυπήσει τις τράπεζες και θα έχουμε έναν συστημικό κίνδυνο συνολικά για την οικονομία. Επομένως, εγώ αν παρακολουθούσα και άκουγα τους διάφορους εξυπνάκηδες, οι οποίοι λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, αν παρακολουθούσαμε όλοι μαζί το πρόβλημα απαθείς, θα ήμασταν αν θέλετε πλήρωμα ενός Τιτανικού, που προχωρά κανονικά μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, και τότε οι ίδιοι εξυπνάκηδες την 25η Σεπτεμβρίου θα μας έλεγαν: «Μα τι κάνατε κύριοι; Δεν το βλέπατε τόσο καιρό;»
Γ.Α.: Ξέρετε τι μου λέτε τώρα; Έχετε 23 μέρες για να μην μπει στο κόκκινο η ΔΕΗ, που σημαίνει ντόμινο εξελίξεων σε όλους αυτούς τους τομείς που είπατε.
Κ.Χ.: Φυσικά.
Γ.Α.: Ποιος είναι ο βηματισμός; Ποιες είναι οι εντολές του πρωθυπουργού; Και κάτι άλλο, εδώ ευρωβουλευτής της ΝΔ σας εγκαλεί, ο κ. Κύρτσος. Κύριε Χατζηδάκη, ο κ. Κύρτσος δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Εγκαλεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κύρτσος, τον Χατζηδάκη. Απορεί ο κόσμος όλος, μου το λένε από το πρωί. Πείτε μου τι ακριβώς συμβαίνει τώρα με τη ΔΕΗ. Σε ποιο σημείο είμαστε; Είμαστε πράγματι στο απόλυτο κόκκινο αυτή τη στιγμή;
Κ.Χ.: Αυτή την ώρα ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Εγώ πιστεύω βασίμως ότι τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και παράλληλα εξειδικεύουμε τα μέτρα, τα περιγράφω με λεπτομέρειες σε μία συνέντευξη στην «Καθημερινή» σήμερα, έτσι ώστε να ληφθούν και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, μέτρα εξυγίανσης ουσιαστικά της επιχείρησης, έτσι ώστε η επιχείρηση να πάρει το δρόμο της μέσα από πολλές και διαφορετικές κινήσεις, που ξεκινούν από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και φτάνουν στη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους, για να περιοριστεί το κόστος της επιχείρησης. Αυτά τα μέτρα παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το πρώτο δεκαήμερο από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εξειδικεύονται στη συνέχεια και αυτή την ώρα υπάρχει μια σαφέστατη στρατηγική, που λέω ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους παρατηρήσεις- δεν παριστάνω τον αλάθητο ούτε ότι αυτοί που κάνουν παρατηρήσεις έχουν πάντα άδικο- αλλά πάντως έχουμε την πορεία της μετοχής όλο αυτό το διάστημα, που είναι ανοδική. Και είναι ανοδική ακριβώς διότι αισθάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας ότι υπάρχει μια κατεύθυνση, μια πολιτική και ένας δρόμος για τη ΔΕΗ.
Γ.Α.: Πληρώνει και ο καταναλωτής. Αυτή την έκπτωση του 5%. Βοηθάνε όλοι. Διότι θα πει κάποιος ότι από τη μετοχή κερδίζουν αυτοί οι οποίοι έχουν μετοχή της ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Υπήρχε- και ευτυχώς- μια ευνοϊκή συγκυρία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους καταναλωτές. Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τόσο μεγάλο που αν δεν υπήρχε αυτό που θα σας εξηγήσω μετά, προφανώς θα βρισκόμασταν αυτή την ώρα μπροστά σε ένα πολύ πιο δύσκολο σκηνικό για τους καταναλωτές. Τι εννοώ; Λόγω του ότι η ΔΕΗ έμπαινε μέσα και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αυτό το πράγμα, αν θέλετε να σας τα εξηγήσω.
Γ.Α.: Βεβαίως, να το απλοποιήσουμε λίγο για να καταλάβει και ο κόσμος.
Κ.Χ.: Ένας από τους τρόπους είναι προφανώς και η αντιμετώπιση του θέματος των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτό είχε επισημανθεί και στο παρελθόν από όλους όσους ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα. Φαίνεται ότι είχε επισημανθεί και από τη Γενική Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ...
Γ.Α.: Αυτό που λέει σήμερα η εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα».
Κ.Χ.: Και φαίνεται στο «Πρώτο Θέμα». Αλλά δεν είχαν ληφθεί μέτρα.
Γ.Α.: Είχε ζητήσει η Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ άμεση παρέμβαση στα οικονομικά της εταιρείας;
Κ.Χ.: Ναι και φαίνεται με δραματικούς τρόπους.
Γ.Α.: Και τι έκαναν οι προηγούμενοι; Θα αναζητήσετε ευθύνες γι’ αυτό κ. υπουργέ;
Κ.Χ.: Νομίζω οι ευθύνες πρώτα απ’ όλα καταλογίστηκαν από τον ελληνικό λαό. Καταλογίζονται κάθε μέρα όταν μας βλέπουν στην τηλεόραση και στη Βουλή και βλέπουν ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντιπολίτευση που αντί να απολογείται, κουνάει και το δάχτυλο. Εκεί που μας χρωστούσαν θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.
Γ.Α.: Θα πάτε σε εξεταστική για να το πούμε πολύ απλά;
Κ.Χ.: Εκείνο που είπα στη Βουλή είναι ότι το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στη θέση του κατηγόρου, είναι στη θέση του κατηγορουμένου γι’ αυτό το θέμα. Και είπα επίσης το αυτονόητο ότι εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη. Και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά είπαν ότι συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Επομένως, αφού συμφωνούμε θα το αφήσουμε. Εγώ δεν κρατάω κάποια ρομφαία να κυνηγάω οποιονδήποτε, αλλά νομίζω ότι δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, η όποια κυβέρνηση, εάν δεν αντιμετώπιζε αυτό το θέμα.
Γ.Α.: Κύριε υπουργέ, αν χρειαστεί θα πάτε σε εξεταστική;
Κ.Χ.: Αυτή την ώρα δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο πάνω σε αυτό. Ήμουν σαφής. Θέλω να ξαναγυρίσω στο θέμα των τιμολογίων και να πω ότι δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια και δεν είναι το χόμπι κανενός στην κυβέρνηση, ούτε θέλουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι. Όποιος πολιτικός βρίσκεται μπροστά σε τέτοιου είδους δυσκολίες πρέπει να αναλογίζεται το χρέος του και τις ευθύνες τους. Γιατί αν τώρα μέναμε αδιάφοροι, όπως έμεινε αδιάφορη και η προηγούμενη κυβέρνηση θα βρισκόμασταν μπροστά στις καταστάσεις που σας είπα. Τι κάνουμε; Η επιβάρυνση των καταναλωτών τελικά είναι ελάχιστη και θα την προσδιορίσω για ποιο λόγο. Διότι σας είπα βρεθήκαμε στην εξής ευνοϊκή συγκυρία. Η προηγούμενη κυβέρνηση σωστά- εμείς το είχαμε ψηφίσει- πριν από τις εκλογές είχε μειώσει το φόρο της ενέργειας από 13% στο 6%. Στη συνέχεια εμείς βρήκαμε ένα μαξιλάρι 180-200 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επειδή λοιπόν υπήρχε αυτό το περίσσευμα και επειδή υπήρξε και αυτή η ελάφρυνση στο ΦΠΑ, τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε ουσιαστικά, έτσι υπολογίζαμε τουλάχιστον, θα ήταν τελείως ουδέτερα για τους καταναλωτές. Δηλαδή όσα θα πλήρωνε ο καταναλωτής από τη μια πλευρά, τα γλιτώνει από την άλλη πλευρά, στον ίδιο λογαριασμό, από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ. Έτσι έρχεται το πράγμα ίσα βάρκα ίσα νερά. Απλώς επειδή με τις μέρες που μείναμε το πρόβλημα ήταν ακόμα χειρότερο γι΄ αυτό το λόγο η επιχείρηση μειώνει την έκπτωση συνέπειας από το 10% στο 5%, την μειώνει απλώς δεν την καταργεί. Αυτό πρακτικά για κάθε νοικοκυριό σημαίνει 2,5 ευρώ το μήνα. Περί αυτού πρόκειται. Είναι μετρημένα και δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα πάνω σε αυτό. Αυτό είναι το κόστος στους καταναλωτές για τη διάσωση της ΔΕΗ. Αλλά προσέξτε το κόστος αυτό είναι κατανεμημένο δίκαια κοινωνικά. Διότι πρώτοι από όλους πληρώνουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε..
Γ.Α.: Το Κοινωνικό Τιμολόγιο θα έχει επιπτώσεις από αυτή τη στέρηση;
Κ.Χ.: Το Κοινωνικό Τιμολόγιο παραμένει όπως έχει, αντιθέτως ενισχύονται τα μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικά για την κατηγορία όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μία έκπτωση 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι μια κοινωνική προσφορά της επιχείρησης μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Γ.Α.: Είναι 2,27 ευρώ το μήνα, 9,1 ευρώ το 4μηνο. Δηλαδή είναι γύρω στα 27-28 ευρώ το χρόνο για τη ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Σας είπα, θα ήταν τα πράγματα εξαιρετικά χειρότερα λόγω της κατάστασης της επιχείρησης εάν δεν υπήρχε αυτό το σκηνικό το οποίο σας ανέλυσα. Δεν το κάνουμε από τη μεγάλη μας καρδιά, το κάνουμε ακριβώς λόγω της κατάστασης αυτής.
Γ.Α.: Να σας κάνω μια πρόταση;
Κ.Χ.: Δεν νομίζω ότι θα κάνω δεκτή κάποια πρόταση γιατί έχει ανακοινωθεί η τιμολογιακή πολιτική.
Γ.Α.: Να σας πω κάτι. Ακούστε. Εάν η ΔΕΗ δει το ‘19 ποιοι ήταν οι συνεπείς και κρατήσει στην άκρη, «Πόσα πήρα από τον Χατζηδάκη; 27 ευρώ. Πήρα από τον Αμπελιώτη 30 ευρώ. Πήρα από τη Νικολοπούλου 25 ευρώ» και τα κρατήσει σε ένα κουτάκι και όταν αρχίσει η ανάκαμψη τους πει «Ελάτε εδώ, το ‘19 σας πήρα τόσα, το ‘20 τόσα, το ‘21 τόσα, από το ‘25 και μετά πάρτε πίσω αυτά τα χρήματα», ξέρετε τι θα πει ο ελληνικός λαός; «Μπράβο σας, παίρνω πίσω αυτό που μου πήρατε».
Κ.Χ.: Ακούστε κ. Αυτιά. Ήδη έχει ανακοινωθεί από την επιχείρηση ότι από τις αρχές του χρόνου υποθέτω θα υπάρξει μία νέα εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στους κανόνες της αγοράς της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας και στους κανόνες γενικά που υπάρχουν για την εκπτωτική πολιτική σε άλλες εταιρείες όπως στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή θα υπάρχουν επιμέρους πακέτα και επιμέρους προσφορές για τους συνεπείς και για τους πελάτες της επιχείρησης, οι οποίοι δεσμεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα.
Γ.Α.: Για μισό λεπτό. Από 1.1.2020 η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ένα πακέτο τύπου κινητής τηλεφωνίας με εκπτωτικές παροχές στον κόσμο, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι συνεπείς;
Κ.Χ.: Οι οποίες σας είπα θα ανακοινωθούν από την επιχείρηση- εγώ δεν είμαι ο manager της επιχείρησης- και οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες ακριβώς στη λογική και στη φιλοσοφία αντίστοιχων εκπτωτικών πολιτικών που εφαρμόζουν είτε οι ιδιώτες ανταγωνιστές της είτε άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Γ.Α.: Είστε βέβαιος γι’ αυτό που λέτε τώρα;
Κ.Χ.: Ναι κ. Αυτιά.
Γ.Α.: Το έχετε πει άλλη φορά αυτό;
Κ.Χ.: Όχι.
Γ.Α.: Σήμερα το λέτε; Άρα η ΔΕΗ θα κινηθεί στα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας ή άλλων εκπτωτικών διαδικασιών.
Κ.Χ.: Και στο πλαίσιο του εφικτού φυσικά. Δεν είμαστε μάγοι ή ταχυδακτυλουργοί. Το πακέτο διάσωσης ήταν ένα μέτρο το οποίο είχε πολλές επιμέρους παραμέτρους. Τώρα μιλήσαμε μόνο για τους καταναλωτές. Εκείνοι οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από το πακέτο είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τα μεγάλα συμφέροντα για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επηρεάζονται, διότι εμείς καταργούμε τώρα αμέσως τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με βάση τις οποίες δημοπρασίες που εισήχθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ αναγκαζόταν να πουλάει ρεύμα στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους. Με αποτέλεσμα να χάσει όλο αυτό το διάστημα 600 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε υποτίθεται τους φτωχούς έκανε τη ΔΕΗ φτωχότερη και τους ανταγωνιστές της πλουσιότερους. Λοιπόν αυτό καταργείται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και καταργείται τώρα και είναι ξεκάθαρο γιατί θέλουμε ένα δίκαιο πακέτο στο οποίο να συμβάλλουν αυτοί που κέρδισαν τόσα χρόνια- οι ανταγωνιστές της- ότι θέλουμε στο πακέτο αυτό να συμβάλλουν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχουν και εργαζόμενοι και γι’ αυτό έχουμε πει ότι τα προνομιακά τιμολόγια για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τα οποία είχαν εκπτώσεις 75% θα κατέβουν στο 30%, όπως συμβαίνει και με τις ανταγωνιστικές εταιρείες της ΔΕΗ. Θέλουμε το πακέτο αυτό διάσωσης να είναι δίκαια κατανεμημένο προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει και χώρα. Είναι ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος.
Γ.Α.: Το κρατώ και θα μπω με ένα άλλο. Μου είπατε ότι πήρατε λεφτά από ένα ταμείο που είχε πλεόνασμα, το ΕΤΜΕΑΡ. Ποιος θα συμπληρώσει αυτά τα λεφτά, γιατί κάποιοι άνθρωποι έβαλαν λεφτά για να κάνουν επενδύσεις.
Κ.Χ.: Όχι, όχι θα σας πω. Οι καταναλωτές τα έβαλαν, αλλά αυτή την ώρα υπήρχε πλεόνασμα και αυτό το πλεόνασμα το αξιοποιούμε. Μπορεί να γκρινιάξουν λίγο αυτοί που είναι στις ΑΠΕ, αλλά και αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε απέναντι και επομένως η κυβέρνηση έχει ήσυχη τη συνείδησή της ότι εφαρμόζει μία δίκαιη πολιτική.
Γ.Α.: Θα δούμε τα πως και τα γιατί της ΔΕΗ- Αυτή η μείωση της έκπτωσης (συνέπειας) θα ισχύει από σήμερα και είναι 2,27 το μήνα ευρώ για (κατανάλωση) έως 1600 κιλοβατώρες -9,1 το τετράμηνο- και 3,4 ευρώ για 2100 κιλοβατώρες -13,6 ευρώ το τετράμηνο-, είναι τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ. Ένα άλλο στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι από 1.1.2020 η ΔΕΗ θα συμπεριφέρεται όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή με πακέτα κλπ. Και αυτό είναι μια μοντέρνα εξέλιξη για τη ΔΕΗ, έτσι δεν είναι ;
Κ.Χ.: Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ, διότι μπαίνουμε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το λεγόμενο target model –θα εξηγήσω τι σημαίνει αυτό- , που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν όλες οι εταιρίες, διότι όλες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και όλες έχουν εργαζόμενους. Γι’ αυτό το λόγο, για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πάρουμε μια σειρά από εξυγιαντικά μέτρα για τη ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων είναι και κάτι που εξηγώ σήμερα στην Καθημερινή ένας νόμος που θα έρθει μέσα στον Οκτώβριο και ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ. Διότι η ΔΕΗ είναι η μόνη εισηγμένη επιχείρηση του Δημοσίου που ανταγωνίζεται άλλες επιχειρήσεις και σε ότι αφορά την εσωτερική της διοίκηση δεν μπορεί να κινηθεί. Κινείται πάρα πολύ αργά ενώ οι άλλοι λαμβάνουν αποφάσεις αμέσως σε σχέση με τις προμήθειες, τις προσλήψεις κλπ. Η ΔΕΗ πηγαίνει με τον…αραμπά με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος συνέχεια.
Γ.Α.: Εθελούσια θα φέρετε στη ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Ναι, αλλά αυτό θα συμβεί για διαφορετικούς λόγους. Και γιατί πρέπει να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΗ και γιατί σταδιακά θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες, γιατί πάμε στην εποχή του «μετα-λιγνίτη». Αυτό θα το δούμε και με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μαζί, και με τις περιοχές όπου υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, και θα είναι στοχευμένες. Δεν θα είναι «δώσε και σε εμένα μπάρμπα», για να πάρω και να φύγω.
Γ.Α.: Προσέξτε το αυτό γιατί αυτός που βγάζει το λιγνίτη είναι τα πνευμόνια του τσιμέντο πια…
Κ.Χ.: Δεν μιλάω γι’ αυτό. Μιλάω γι΄αυτούς που είναι έναν χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση ή δυο και περιμένουν να τους δώσει η Επιχείρηση ένα πακέτο για να φύγουν. Δεν μιλάμε γι΄αυτό. Μιλάμε για μια πολιτική που θέλουμε να είναι δίκαια.
Γ.Α.: Βρήκατε έναν λογαριασμό του ΕΤΜΕΑΡ. Πόσα εκατομμύρια ήταν;
Κ.Χ.: Είχε ένα πλεόνασμα 180-200 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι λεφτά –για να το εξηγήσουμε- που τα δίνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους –όταν πληρώνουν τη ΔΕΗ πληρώνουν και για ΕΤΜΕΑΡ- και αυτό έτσι όπως είχε υπολογιστεί είχε οδηγήσει σε ένα «μαξιλάρι», ένα πλεόνασμα που είναι το ποσό που σας είπα, 200 εκατ.
Γ.Α.: Το ότι «βάζετε χέρι» σε αυτό το ταμείο σημαίνει ότι θα πάτε σε «κούρεμα» σε αυτό που παίρνουν οι ΑΠΕ.
Κ.Χ.: Σημαίνει ότι θα πληρώνουν λιγότερα οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ λόγω του ότι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απευθείας στη ΔΕΗ. Θέλουμε να τα εξισορροπήσουμε όλα αυτά για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά δεν σημαίνει «κούρεμα». Έχει έρθει σε επαφή ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Θωμάς με τους παραγωγούς ΑΠΕ, έτσι ώστε το πράγμα να εξελιχθεί ομαλά. Επαναλαμβάνω όμως και πάλι, την ώρα που υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη ΔΕΗ και θα μπορούσε να κινδυνεύει η ενεργειακή ευστάθεια της χώρας και η οικονομία, δεν είναι δυνατόν όλοι να σφυρίζουμε αδιάφορα.
Γ.Α.: Πότε θα γίνει καλά η ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Η ΔΕΗ θα ξεκινήσει σταδιακά να προχωρά. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα τριετίας διότι έχει την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, έχει την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει το νέο business plan. Η ΔΕΗ θα γυρίσει θετικά αμέσως, εννοώ στους λογαριασμούς της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έλυσε και το πρόβλημά της. Διότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει 5 δισεκατομμύρια χρέη, τα οποία θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε με πολλές και διαφορετικές μεθόδους, μεταξύ των οποίων είναι και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία η ΔΕΗ προσδοκούμε να εισπράξει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό.
Γ.Α.: Όταν φύγει από την «πνευμονία» η ΔΕΗ, αυτό το 10% θα επιστραφεί, ή θα το δώσετε με άλλη μορφή, π.χ. με πακέτα από 1.1.2020 ώστε να υπάρχει μια κινητικότητα ;
Κ.Χ.: Γι’ αυτό σας μίλησα. Η ΔΕΗ εάν, όπως πιστεύω, επιλύσει το πρόβλημά της θα μπει σε έναν δρόμο και από εκεί και πέρα η μια θετική εξέλιξη θα φέρνει την άλλη. Δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω τον Αϊ-Βασίλη. Εμένα η υποχρέωσή μου είναι στις 24 Σεπτεμβρίου να μην έχουμε θέμα με το πρώτο τεστ που γίνεται από τον ορκωτό ελεγκτή. Δεύτερον, στις 31 Οκτωβρίου πρέπει να περάσουμε τον άλλο σκόπελο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μέρος του πακέτου έχει να κάνει και με τη ΔΕΗ. Επομένως, όσοι από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις και ΜΜΕ σπεύδουν να κάνουν κριτική, θα τους έλεγα να είναι επιφυλακτικοί, διότι και εμείς και αυτοί θα κριθούμε πολύ σύντομα. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται ώστε η ΔΕΗ να περάσει τους σκοπέλους και να προχωρήσει μπροστά.
Γ.Α.: Αυτοί που χρωστάνε θα παραμείνουν σε αυτή την ρύθμιση, θα μπουν σε άλλες δόσεις; Και κάτι άλλο, η ΑΑΔΕ θα συγκρίνει εισοδήματα και πληρωμή ρεύματος.
Κ.Χ.: Ακούστε. Η ΔΕΗ αυτή την ώρα έχει ανείσπρακτες οφειλές 2,6 δις. ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι κάποια, επειδή είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που κλείσανε και δεν υφίστανται πια, δεν είναι πλέον δυστυχώς διεκδικήσιμα, ενώ το 2015 ήταν, με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου, σχεδόν όλα διεκδικήσιμα. Υπήρξε καθυστέρηση από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση στο να αντιμετωπίσει όλο αυτό το θέμα. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι ή επιχειρήσεις. 800 εκατ. ευρώ οφείλονται από 60.000 ανθρώπους που δεν είναι ο φτωχός ή ο χαμηλοσυνταξιούχος. Είναι σε πολύ μεγάλη έκταση διάφοροι στρατηγικοί κακοπληρωτές, «πονηρούληδες», οι οποίοι επειδή ακριβώς υπάρχει μια ευαισθησία –και δικαίως- για τους φτωχότερους ανθρώπους που όμως έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, κρύβονται πίσω από αυτούς.
Γ.Α.: Θα πάτε σε διασταύρωση, έτσι;
Κ.Χ.: Βεβαίως και έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο να γίνουν 30.000 αποκοπές. Είπανε από τη διοίκηση της Επιχείρησης στον ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής να κάνει 30.000 αποκοπές γιατί δεν γίνεται την ώρα που καλούμε όλους αναλογικά να σηκώσουν ένα φορτίο για τη ΔΕΗ να υπάρχουν όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες, οι πονηροί οι οποίοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα των ανθρώπων που όντως είναι μπροστά στο φάσμα της φτώχειας. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα που δημοσιοποιήθηκαν.
Γ.Α.: Μην κόψετε το ρεύμα σε ασθενή, από άνθρωπο που πάσχει από την καρδιά του ή από αναπνευστικό, σας θερμοπαρακαλώ.
Κ.Χ.: Εγώ δεν αποκλείω μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα να γίνουν λάθη. Και από το γραφείο μου καθημερινά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος όμως θα ήταν να μείνουμε αδιάφοροι για μια Επιχείρηση που έχει αυτό το γιγαντιαίο πρόβλημα και να πούμε ότι δεν βαριέσαι, κάνουμε τους καλούς μέχρι να χτυπήσει όχι καμπανάκι, αλλά να γίνει το μεγάλο μπαμ στις 24 Σεπτεμβρίου. Είμαστε εδώ, ελέγχουμε την κατάσταση, προχωρούμε μπροστά, υπάρχει μια σύγχρονη διοίκηση στην επιχείρηση, υπάρχει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και στέλνουμε το μήνυμα και στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η πολιτική μας για τη ΔΕΗ είναι μια αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική.
Γ.Α.: Δεν μου είπατε για τον κ. Κύρτσο που σας κάνει κριτική…
Κ.Χ.: Την απάντηση σε όλους την δίνει η πορεία της μετοχής μετά τις ευρωεκλογές, η οποία σταθερά ενισχύεται. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την κριτική του, είναι καλοδεχούμενη η κριτική από όλες τις πλευρές. Εκείνο που με εκπλήσσει πάντως είναι η κριτική των συναδέλφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφού βούλιαξαν την επιχείρηση, αφού έριξαν την μετοχή κατά 83%, αφού την έφεραν από κέρδη 90 εκατ. ευρώ το 2014 σε ζημίες 900 εκατ. ευρώ το 2018, κουνάνε και το δάχτυλο. Αυτό δεν το ανεχόμαστε.
Γ.Α.: Καλή σας μέρα. 24 και απόψε για τη ΔΕΗ και θα τα ξαναπούμε.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr
«Δεν είναι το χόμπι μου να ανεβάζω τιμολόγια. Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε υπολογίζαμε ότι θα ήταν τελείως ουδέτερα για τον καταναλωτή λόγω μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ. Ωστόσο, πρέπει να μειωθεί και η έκπτωση συνέπειας. Κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί 2,5 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το κόστος για τον καταναλωτή για τη διάσωση της ΔΕΗ», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον ο υπουργός ΠΕΝ ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 θα τεθεί σε ισχύ εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς καταναλωτές, μέσω πακέτων στα πρότυπα των εταιρειών ηλεκτρισμού και τηλεφωνίας.
Ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τη ΔΕΗ «ωρολογιακή βόμβα που μας κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ» και σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο» στην κυβέρνηση της ΝΔ, αφού «δεν είναι στη θέση του κατηγόρου, αλλά στη θέση του κατηγορουμένου».
Το πρόβλημα της ΔΕΗ «είχε επισημανθεί και στο παρελθόν από όλους όσους ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα. Φαίνεται ότι είχε επισημανθεί και από τη Γενική Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ».
«Στη Βουλή είπα ότι το θέμα της ΔΕΗ είναι ανοιχτό πολιτικά», συνέχισε. «Και είπα επίσης το αυτονόητο: ότι εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη. Και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά είπαν ότι συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Επομένως, αφού συμφωνούμε θα το αφήσουμε. Εγώ δεν κρατάω κάποια ρομφαία να κυνηγάω οποιονδήποτε, αλλά νομίζω ότι δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, η όποια κυβέρνηση, εάν δεν αντιμετώπιζε αυτό το θέμα».
Αναλυτικά η συνέντευξη του ΥΠΕΝ:
Γ.Α.: Μαζί μας το πρόσωπο των ημερών και για αρκετές εβδομάδες θα είναι το κεντρικό πρόσωπο. διότι είναι ο άνθρωπος που κάθε φορά που πάμε να ανάψουμε το φως «ωπ Χατζηδάκης, ΔΕΗ». Καλημέρα κ. υπουργέ. Τι κάνετε;
Κ.Χ.: Καλημέρα. Καλά κ. Αυτιάς, εσείς;
Γ.Α.: Έχουμε τα νέα τιμολόγια, τα οποία ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Το 10% έγινε 5%, θα φτάσουμε στο σημείο αυτό γιατί αφορά τους καταναλωτές. Τι ρεύμα θα πληρώνουμε από εδώ και μπρος κ. υπουργέ; Δηλαδή, θέλω το εξής να μου πείτε, ένας ο οποίος πλήρωνε 200 ευρώ, 300 ευρώ το 4μηνο ή αν το πάμε διαφορετικά κάθε φορά έδινε 150 ευρώ, τι θα δει παραπάνω στο λογαριασμό του και γιατί έγινε αυτό; Βέβαια η είδηση αυτή συμπίπτει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, με το να μην πληρώνουμε 180 ευρώ στα διπλώματα οδήγησης, με τη μείωση των φόρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Τι έκανε εσάς, μια κυβέρνηση που είστε υπέρ της μείωσης των φόρων, μία κυβέρνηση η οποία επισημαίνατε ότι θα επιβραβεύσει τους συνεπείς καλοπληρωτές, είτε των δανείων είτε της ΔΕΗ, τι σας οδήγησε να μειωθεί στο 50% αυτή η έκπτωση του 10% και να γίνει 5%;
Κ.Χ.: Υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη ΔΕΗ, τεράστιο θα έλεγε κανείς, το οποίο νομίζω επισημαίνεται ανάγλυφα στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή από τον περασμένο Απρίλιο, της Ernst & Young, που τοποθετήθηκε από την προηγούμενη διοίκηση, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί Κεφαλαιαγοράς. Γιατί η ΔΕΗ είναι εισηγμένη επιχείρηση. Έλεγε λοιπόν η Ernst & Young ότι στο επόμενο διάστημα, λόγω των ζημιών και των προβλημάτων ρευστότητας της ΔΕΗ, η επιχείρηση θα έχει θέμα βιωσιμότητας τους επόμενους μήνες. Αυτό δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά της ΔΕΗ. Είχε επισημανθεί από εμάς στην αντιπολίτευση, είχε τονιστεί και από εμένα τότε μιλώντας στη Βουλή, στα μέσα ενημέρωσης, μη ακουόμενος από την προηγούμενη κυβέρνηση, που έλεγε «δεν βαριέσαι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». Τα προβλήματα αυτά διαπιστώθηκαν και στη συνέχεια, τα έχω σημειώσει και από την εκπομπή σας, μεταξύ άλλων, και μετά τις εκλογές. Πολλοί έλεγαν «γιατί μιλάει ο Χατζηδάκης; Δημιουργεί πρόβλημα στη ΔΕΗ», ξεχνώντας ότι η ΔΕΗ είχε ήδη χάσει το 83% της μετοχικής της αξίας.
Γ.Α.: Το 83%;
Κ.Χ.: Το 83% μάλιστα. Επί ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ από τότε που ξεκίνησε και μιλούσε ο Χατζηδάκης η μετοχή της ΔΕΗ ξεκίνησε να ανεβαίνει. Όχι γιατί μιλούσε ο Χατζηδάκης, αλλά γιατί αντιλαμβάνονταν όλοι, οι παράγοντες της αγοράς, του χρηματιστηρίου, ότι ο Μητσοτάκης, ο Χατζηδάκης, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ΔΕΗ, προκειμένου η επιχείρηση αυτή, η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση να μπει σε ένα δρόμο. Και γι’ αυτό έχει περίπου διπλασιαστεί η μετοχική αξία της ΔΕΗ από την ώρα που κέρδισε η ΝΔ τις Ευρωεκλογές και προχωρούμε μπροστά.
Γ.Α.: Πάμε καρέ-καρέ κ. υπουργέ γιατί ξέρω ότι θα μου απαντήσετε σε όλες τις ερωτήσεις. Εάν σας ρωτούσε ο Μητσοτάκης τώρα στο διάλειμμα, «Κωστή, πόσα λεφτά έχει η ΔΕΗ στο ταμείο της σήμερα;», τι θα του λέγατε; Σας αιφνιδιάζω.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, θα σας πω ότι έλειπαν, μέχρι και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, πάνω από 900 εκατ. σε επίπεδο ενός έτους, προκειμένου η επιχείρηση να θεωρηθεί βιώσιμη. Το θέμα δεν είναι «το ενός έτους» μόνο. Το θέμα είναι ότι είχαμε μπροστά μας και έχουμε μπροστά μας ένα ορόσημο, την 24η Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί την 24η Σεπτεμβρίου; Βάσει του νόμου περί κεφαλαιαγοράς θα βγει η νέα έκθεση της Ernst & Young, του ορκωτού ελεγκτή και η οποία θα πρέπει να πει αν είναι βιώσιμη ή δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση. Βάσει του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ernst & Young αν θεωρήσει ότι δεν είναι βιώσιμη η επιχείρηση θα ζητήσει βίαια μέτρα.
Γ.Α.: Που σημαίνει τι;
Κ.Χ.: Το οποίο σημαίνει ότι θα ξεκινήσουμε από την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο χρηματιστήριο...
Γ.Α.: Μέχρι; Αύξηση τιμολογίων;
Κ.Χ.: Βεβαίως, εννοείται, αλλά θα χτυπήσει το θέμα στα δάνεια της ΔΕΗ, τα οποία θα θεωρηθούν «κόκκινα». Αυτό με τη σειρά του θα χτυπήσει τις τράπεζες και θα έχουμε έναν συστημικό κίνδυνο συνολικά για την οικονομία. Επομένως, εγώ αν παρακολουθούσα και άκουγα τους διάφορους εξυπνάκηδες, οι οποίοι λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του, αν παρακολουθούσαμε όλοι μαζί το πρόβλημα απαθείς, θα ήμασταν αν θέλετε πλήρωμα ενός Τιτανικού, που προχωρά κανονικά μέχρι την 24η Σεπτεμβρίου, και τότε οι ίδιοι εξυπνάκηδες την 25η Σεπτεμβρίου θα μας έλεγαν: «Μα τι κάνατε κύριοι; Δεν το βλέπατε τόσο καιρό;»
Γ.Α.: Ξέρετε τι μου λέτε τώρα; Έχετε 23 μέρες για να μην μπει στο κόκκινο η ΔΕΗ, που σημαίνει ντόμινο εξελίξεων σε όλους αυτούς τους τομείς που είπατε.
Κ.Χ.: Φυσικά.
Γ.Α.: Ποιος είναι ο βηματισμός; Ποιες είναι οι εντολές του πρωθυπουργού; Και κάτι άλλο, εδώ ευρωβουλευτής της ΝΔ σας εγκαλεί, ο κ. Κύρτσος. Κύριε Χατζηδάκη, ο κ. Κύρτσος δεν είναι αξιωματική αντιπολίτευση. Εγκαλεί ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Κύρτσος, τον Χατζηδάκη. Απορεί ο κόσμος όλος, μου το λένε από το πρωί. Πείτε μου τι ακριβώς συμβαίνει τώρα με τη ΔΕΗ. Σε ποιο σημείο είμαστε; Είμαστε πράγματι στο απόλυτο κόκκινο αυτή τη στιγμή;
Κ.Χ.: Αυτή την ώρα ανακοινώθηκαν τα μέτρα. Εγώ πιστεύω βασίμως ότι τα μέτρα αυτά είναι αρκετά για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και παράλληλα εξειδικεύουμε τα μέτρα, τα περιγράφω με λεπτομέρειες σε μία συνέντευξη στην «Καθημερινή» σήμερα, έτσι ώστε να ληφθούν και μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα, μέτρα εξυγίανσης ουσιαστικά της επιχείρησης, έτσι ώστε η επιχείρηση να πάρει το δρόμο της μέσα από πολλές και διαφορετικές κινήσεις, που ξεκινούν από τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και φτάνουν στη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και στοχευμένες εθελούσιες εξόδους, για να περιοριστεί το κόστος της επιχείρησης. Αυτά τα μέτρα παρουσιάστηκαν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το πρώτο δεκαήμερο από την ανάληψη των καθηκόντων μας. Εξειδικεύονται στη συνέχεια και αυτή την ώρα υπάρχει μια σαφέστατη στρατηγική, που λέω ότι ανεξάρτητα από τις επιμέρους παρατηρήσεις- δεν παριστάνω τον αλάθητο ούτε ότι αυτοί που κάνουν παρατηρήσεις έχουν πάντα άδικο- αλλά πάντως έχουμε την πορεία της μετοχής όλο αυτό το διάστημα, που είναι ανοδική. Και είναι ανοδική ακριβώς διότι αισθάνονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα της ενέργειας ότι υπάρχει μια κατεύθυνση, μια πολιτική και ένας δρόμος για τη ΔΕΗ.
Γ.Α.: Πληρώνει και ο καταναλωτής. Αυτή την έκπτωση του 5%. Βοηθάνε όλοι. Διότι θα πει κάποιος ότι από τη μετοχή κερδίζουν αυτοί οι οποίοι έχουν μετοχή της ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Υπήρχε- και ευτυχώς- μια ευνοϊκή συγκυρία όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τους καταναλωτές. Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι τόσο μεγάλο που αν δεν υπήρχε αυτό που θα σας εξηγήσω μετά, προφανώς θα βρισκόμασταν αυτή την ώρα μπροστά σε ένα πολύ πιο δύσκολο σκηνικό για τους καταναλωτές. Τι εννοώ; Λόγω του ότι η ΔΕΗ έμπαινε μέσα και επιχειρείται να αντιμετωπιστεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους αυτό το πράγμα, αν θέλετε να σας τα εξηγήσω.
Γ.Α.: Βεβαίως, να το απλοποιήσουμε λίγο για να καταλάβει και ο κόσμος.
Κ.Χ.: Ένας από τους τρόπους είναι προφανώς και η αντιμετώπιση του θέματος των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτό είχε επισημανθεί και στο παρελθόν από όλους όσους ασχολούνται με τα συγκεκριμένα θέματα. Φαίνεται ότι είχε επισημανθεί και από τη Γενική Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ...
Γ.Α.: Αυτό που λέει σήμερα η εφημερίδα το «Πρώτο Θέμα».
Κ.Χ.: Και φαίνεται στο «Πρώτο Θέμα». Αλλά δεν είχαν ληφθεί μέτρα.
Γ.Α.: Είχε ζητήσει η Οικονομική Διευθύντρια της ΔΕΗ άμεση παρέμβαση στα οικονομικά της εταιρείας;
Κ.Χ.: Ναι και φαίνεται με δραματικούς τρόπους.
Γ.Α.: Και τι έκαναν οι προηγούμενοι; Θα αναζητήσετε ευθύνες γι’ αυτό κ. υπουργέ;
Κ.Χ.: Νομίζω οι ευθύνες πρώτα απ’ όλα καταλογίστηκαν από τον ελληνικό λαό. Καταλογίζονται κάθε μέρα όταν μας βλέπουν στην τηλεόραση και στη Βουλή και βλέπουν ότι από την άλλη πλευρά υπάρχει μια αντιπολίτευση που αντί να απολογείται, κουνάει και το δάχτυλο. Εκεί που μας χρωστούσαν θέλουν να μας πάρουν και το βόδι.
Γ.Α.: Θα πάτε σε εξεταστική για να το πούμε πολύ απλά;
Κ.Χ.: Εκείνο που είπα στη Βουλή είναι ότι το θέμα είναι ανοιχτό πολιτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι στη θέση του κατηγόρου, είναι στη θέση του κατηγορουμένου γι’ αυτό το θέμα. Και είπα επίσης το αυτονόητο ότι εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη θα αχθούν στη Δικαιοσύνη. Και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά είπαν ότι συμφωνούν σε αυτή τη θέση. Επομένως, αφού συμφωνούμε θα το αφήσουμε. Εγώ δεν κρατάω κάποια ρομφαία να κυνηγάω οποιονδήποτε, αλλά νομίζω ότι δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, η όποια κυβέρνηση, εάν δεν αντιμετώπιζε αυτό το θέμα.
Γ.Α.: Κύριε υπουργέ, αν χρειαστεί θα πάτε σε εξεταστική;
Κ.Χ.: Αυτή την ώρα δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο πάνω σε αυτό. Ήμουν σαφής. Θέλω να ξαναγυρίσω στο θέμα των τιμολογίων και να πω ότι δεν είναι το χόμπι μου να αυξάνω τιμολόγια και δεν είναι το χόμπι κανενός στην κυβέρνηση, ούτε θέλουμε να γινόμαστε δυσάρεστοι. Όποιος πολιτικός βρίσκεται μπροστά σε τέτοιου είδους δυσκολίες πρέπει να αναλογίζεται το χρέος του και τις ευθύνες τους. Γιατί αν τώρα μέναμε αδιάφοροι, όπως έμεινε αδιάφορη και η προηγούμενη κυβέρνηση θα βρισκόμασταν μπροστά στις καταστάσεις που σας είπα. Τι κάνουμε; Η επιβάρυνση των καταναλωτών τελικά είναι ελάχιστη και θα την προσδιορίσω για ποιο λόγο. Διότι σας είπα βρεθήκαμε στην εξής ευνοϊκή συγκυρία. Η προηγούμενη κυβέρνηση σωστά- εμείς το είχαμε ψηφίσει- πριν από τις εκλογές είχε μειώσει το φόρο της ενέργειας από 13% στο 6%. Στη συνέχεια εμείς βρήκαμε ένα μαξιλάρι 180-200 εκατ. ευρώ στο ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επειδή λοιπόν υπήρχε αυτό το περίσσευμα και επειδή υπήρξε και αυτή η ελάφρυνση στο ΦΠΑ, τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε ουσιαστικά, έτσι υπολογίζαμε τουλάχιστον, θα ήταν τελείως ουδέτερα για τους καταναλωτές. Δηλαδή όσα θα πλήρωνε ο καταναλωτής από τη μια πλευρά, τα γλιτώνει από την άλλη πλευρά, στον ίδιο λογαριασμό, από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και του ΦΠΑ. Έτσι έρχεται το πράγμα ίσα βάρκα ίσα νερά. Απλώς επειδή με τις μέρες που μείναμε το πρόβλημα ήταν ακόμα χειρότερο γι΄ αυτό το λόγο η επιχείρηση μειώνει την έκπτωση συνέπειας από το 10% στο 5%, την μειώνει απλώς δεν την καταργεί. Αυτό πρακτικά για κάθε νοικοκυριό σημαίνει 2,5 ευρώ το μήνα. Περί αυτού πρόκειται. Είναι μετρημένα και δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα πάνω σε αυτό. Αυτό είναι το κόστος στους καταναλωτές για τη διάσωση της ΔΕΗ. Αλλά προσέξτε το κόστος αυτό είναι κατανεμημένο δίκαια κοινωνικά. Διότι πρώτοι από όλους πληρώνουν οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε..
Γ.Α.: Το Κοινωνικό Τιμολόγιο θα έχει επιπτώσεις από αυτή τη στέρηση;
Κ.Χ.: Το Κοινωνικό Τιμολόγιο παραμένει όπως έχει, αντιθέτως ενισχύονται τα μέτρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικά για την κατηγορία όσων έχουν αναπνευστικά προβλήματα, διότι οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν μία έκπτωση 50% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι μια κοινωνική προσφορά της επιχείρησης μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Γ.Α.: Είναι 2,27 ευρώ το μήνα, 9,1 ευρώ το 4μηνο. Δηλαδή είναι γύρω στα 27-28 ευρώ το χρόνο για τη ΔΕΗ.
Κ.Χ.: Σας είπα, θα ήταν τα πράγματα εξαιρετικά χειρότερα λόγω της κατάστασης της επιχείρησης εάν δεν υπήρχε αυτό το σκηνικό το οποίο σας ανέλυσα. Δεν το κάνουμε από τη μεγάλη μας καρδιά, το κάνουμε ακριβώς λόγω της κατάστασης αυτής.
Γ.Α.: Να σας κάνω μια πρόταση;
Κ.Χ.: Δεν νομίζω ότι θα κάνω δεκτή κάποια πρόταση γιατί έχει ανακοινωθεί η τιμολογιακή πολιτική.
Γ.Α.: Να σας πω κάτι. Ακούστε. Εάν η ΔΕΗ δει το ‘19 ποιοι ήταν οι συνεπείς και κρατήσει στην άκρη, «Πόσα πήρα από τον Χατζηδάκη; 27 ευρώ. Πήρα από τον Αμπελιώτη 30 ευρώ. Πήρα από τη Νικολοπούλου 25 ευρώ» και τα κρατήσει σε ένα κουτάκι και όταν αρχίσει η ανάκαμψη τους πει «Ελάτε εδώ, το ‘19 σας πήρα τόσα, το ‘20 τόσα, το ‘21 τόσα, από το ‘25 και μετά πάρτε πίσω αυτά τα χρήματα», ξέρετε τι θα πει ο ελληνικός λαός; «Μπράβο σας, παίρνω πίσω αυτό που μου πήρατε».
Κ.Χ.: Ακούστε κ. Αυτιά. Ήδη έχει ανακοινωθεί από την επιχείρηση ότι από τις αρχές του χρόνου υποθέτω θα υπάρξει μία νέα εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς, η οποία θα είναι προσαρμοσμένη στους κανόνες της αγοράς της ευρωπαϊκής και της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας και στους κανόνες γενικά που υπάρχουν για την εκπτωτική πολιτική σε άλλες εταιρείες όπως στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή θα υπάρχουν επιμέρους πακέτα και επιμέρους προσφορές για τους συνεπείς και για τους πελάτες της επιχείρησης, οι οποίοι δεσμεύονται για κάποιο χρονικό διάστημα.
Γ.Α.: Για μισό λεπτό. Από 1.1.2020 η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ένα πακέτο τύπου κινητής τηλεφωνίας με εκπτωτικές παροχές στον κόσμο, προκειμένου να συνεχίσουν να είναι συνεπείς;
Κ.Χ.: Οι οποίες σας είπα θα ανακοινωθούν από την επιχείρηση- εγώ δεν είμαι ο manager της επιχείρησης- και οι οποίες θα είναι προσαρμοσμένες ακριβώς στη λογική και στη φιλοσοφία αντίστοιχων εκπτωτικών πολιτικών που εφαρμόζουν είτε οι ιδιώτες ανταγωνιστές της είτε άλλες εταιρείες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Γ.Α.: Είστε βέβαιος γι’ αυτό που λέτε τώρα;
Κ.Χ.: Ναι κ. Αυτιά.
Γ.Α.: Το έχετε πει άλλη φορά αυτό;
Κ.Χ.: Όχι.
Γ.Α.: Σήμερα το λέτε; Άρα η ΔΕΗ θα κινηθεί στα πρότυπα κινητής τηλεφωνίας ή άλλων εκπτωτικών διαδικασιών.
Κ.Χ.: Και στο πλαίσιο του εφικτού φυσικά. Δεν είμαστε μάγοι ή ταχυδακτυλουργοί. Το πακέτο διάσωσης ήταν ένα μέτρο το οποίο είχε πολλές επιμέρους παραμέτρους. Τώρα μιλήσαμε μόνο για τους καταναλωτές. Εκείνοι οι οποίοι επίσης επηρεάζονται από το πακέτο είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ, τα μεγάλα συμφέροντα για τα οποία ξιφουλκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επηρεάζονται, διότι εμείς καταργούμε τώρα αμέσως τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, με βάση τις οποίες δημοπρασίες που εισήχθησαν επί ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ αναγκαζόταν να πουλάει ρεύμα στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους. Με αποτέλεσμα να χάσει όλο αυτό το διάστημα 600 εκατ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξε υποτίθεται τους φτωχούς έκανε τη ΔΕΗ φτωχότερη και τους ανταγωνιστές της πλουσιότερους. Λοιπόν αυτό καταργείται από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και καταργείται τώρα και είναι ξεκάθαρο γιατί θέλουμε ένα δίκαιο πακέτο στο οποίο να συμβάλλουν αυτοί που κέρδισαν τόσα χρόνια- οι ανταγωνιστές της- ότι θέλουμε στο πακέτο αυτό να συμβάλλουν και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. Γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχουν και εργαζόμενοι και γι’ αυτό έχουμε πει ότι τα προνομιακά τιμολόγια για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ τα οποία είχαν εκπτώσεις 75% θα κατέβουν στο 30%, όπως συμβαίνει και με τις ανταγωνιστικές εταιρείες της ΔΕΗ. Θέλουμε το πακέτο αυτό διάσωσης να είναι δίκαια κατανεμημένο προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά, γιατί αν δεν υπάρχει ΔΕΗ, δεν θα υπάρχει και χώρα. Είναι ο πυλώνας του ενεργειακού συστήματος.
Γ.Α.: Το κρατώ και θα μπω με ένα άλλο. Μου είπατε ότι πήρατε λεφτά από ένα ταμείο που είχε πλεόνασμα, το ΕΤΜΕΑΡ. Ποιος θα συμπληρώσει αυτά τα λεφτά, γιατί κάποιοι άνθρωποι έβαλαν λεφτά για να κάνουν επενδύσεις.
Κ.Χ.: Όχι, όχι θα σας πω. Οι καταναλωτές τα έβαλαν, αλλά αυτή την ώρα υπήρχε πλεόνασμα και αυτό το πλεόνασμα το αξιοποιούμε. Μπορεί να γκρινιάξουν λίγο αυτοί που είναι στις ΑΠΕ, αλλά και αυτοί θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε απέναντι και επομένως η κυβέρνηση έχει ήσυχη τη συνείδησή της ότι εφαρμόζει μία δίκαιη πολιτική.
Γ.Α.: Θα δούμε τα πως και τα γιατί της ΔΕΗ- Αυτή η μείωση της έκπτωσης (συνέπειας) θα ισχύει από σήμερα και είναι 2,27 το μήνα ευρώ για (κατανάλωση) έως 1600 κιλοβατώρες -9,1 το τετράμηνο- και 3,4 ευρώ για 2100 κιλοβατώρες -13,6 ευρώ το τετράμηνο-, είναι τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ. Ένα άλλο στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι από 1.1.2020 η ΔΕΗ θα συμπεριφέρεται όπως οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, δηλαδή με πακέτα κλπ. Και αυτό είναι μια μοντέρνα εξέλιξη για τη ΔΕΗ, έτσι δεν είναι ;
Κ.Χ.: Προσπαθούμε να εκσυγχρονίσουμε τη ΔΕΗ, διότι μπαίνουμε στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, το λεγόμενο target model –θα εξηγήσω τι σημαίνει αυτό- , που σημαίνει ότι η ΔΕΗ πρέπει να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές της. Εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν όλες οι εταιρίες, διότι όλες συμβάλλουν στην ανάπτυξη και όλες έχουν εργαζόμενους. Γι’ αυτό το λόγο, για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, θα πάρουμε μια σειρά από εξυγιαντικά μέτρα για τη ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων είναι και κάτι που εξηγώ σήμερα στην Καθημερινή ένας νόμος που θα έρθει μέσα στον Οκτώβριο και ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα του νόμου περί ΔΕΚΟ. Διότι η ΔΕΗ είναι η μόνη εισηγμένη επιχείρηση του Δημοσίου που ανταγωνίζεται άλλες επιχειρήσεις και σε ότι αφορά την εσωτερική της διοίκηση δεν μπορεί να κινηθεί. Κινείται πάρα πολύ αργά ενώ οι άλλοι λαμβάνουν αποφάσεις αμέσως σε σχέση με τις προμήθειες, τις προσλήψεις κλπ. Η ΔΕΗ πηγαίνει με τον…αραμπά με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος συνέχεια.
Γ.Α.: Εθελούσια θα φέρετε στη ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Ναι, αλλά αυτό θα συμβεί για διαφορετικούς λόγους. Και γιατί πρέπει να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό της ΔΕΗ και γιατί σταδιακά θα αποσυρθούν λιγνιτικές μονάδες, γιατί πάμε στην εποχή του «μετα-λιγνίτη». Αυτό θα το δούμε και με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μαζί, και με τις περιοχές όπου υπάρχουν λιγνιτικές μονάδες, τη Φλώρινα, τη Μεγαλόπολη, και θα είναι στοχευμένες. Δεν θα είναι «δώσε και σε εμένα μπάρμπα», για να πάρω και να φύγω.
Γ.Α.: Προσέξτε το αυτό γιατί αυτός που βγάζει το λιγνίτη είναι τα πνευμόνια του τσιμέντο πια…
Κ.Χ.: Δεν μιλάω γι’ αυτό. Μιλάω γι΄αυτούς που είναι έναν χρόνο πριν τη συνταξιοδότηση ή δυο και περιμένουν να τους δώσει η Επιχείρηση ένα πακέτο για να φύγουν. Δεν μιλάμε γι΄αυτό. Μιλάμε για μια πολιτική που θέλουμε να είναι δίκαια.
Γ.Α.: Βρήκατε έναν λογαριασμό του ΕΤΜΕΑΡ. Πόσα εκατομμύρια ήταν;
Κ.Χ.: Είχε ένα πλεόνασμα 180-200 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι λεφτά –για να το εξηγήσουμε- που τα δίνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους –όταν πληρώνουν τη ΔΕΗ πληρώνουν και για ΕΤΜΕΑΡ- και αυτό έτσι όπως είχε υπολογιστεί είχε οδηγήσει σε ένα «μαξιλάρι», ένα πλεόνασμα που είναι το ποσό που σας είπα, 200 εκατ.
Γ.Α.: Το ότι «βάζετε χέρι» σε αυτό το ταμείο σημαίνει ότι θα πάτε σε «κούρεμα» σε αυτό που παίρνουν οι ΑΠΕ.
Κ.Χ.: Σημαίνει ότι θα πληρώνουν λιγότερα οι καταναλωτές για το ΕΤΜΕΑΡ λόγω του ότι καλούνται να πληρώσουν περισσότερα απευθείας στη ΔΕΗ. Θέλουμε να τα εξισορροπήσουμε όλα αυτά για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, αλλά δεν σημαίνει «κούρεμα». Έχει έρθει σε επαφή ο αρμόδιος υφυπουργός ο κ. Θωμάς με τους παραγωγούς ΑΠΕ, έτσι ώστε το πράγμα να εξελιχθεί ομαλά. Επαναλαμβάνω όμως και πάλι, την ώρα που υπάρχει αυτό το μεγάλο πρόβλημα για τη ΔΕΗ και θα μπορούσε να κινδυνεύει η ενεργειακή ευστάθεια της χώρας και η οικονομία, δεν είναι δυνατόν όλοι να σφυρίζουμε αδιάφορα.
Γ.Α.: Πότε θα γίνει καλά η ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Η ΔΕΗ θα ξεκινήσει σταδιακά να προχωρά. Το πρόγραμμα αυτό είναι ένα πρόγραμμα τριετίας διότι έχει την σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, έχει την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, έχει το νέο business plan. Η ΔΕΗ θα γυρίσει θετικά αμέσως, εννοώ στους λογαριασμούς της. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έλυσε και το πρόβλημά της. Διότι η ΔΕΗ θα εξακολουθήσει να έχει 5 δισεκατομμύρια χρέη, τα οποία θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε με πολλές και διαφορετικές μεθόδους, μεταξύ των οποίων είναι και η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, από την οποία η ΔΕΗ προσδοκούμε να εισπράξει ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσό.
Γ.Α.: Όταν φύγει από την «πνευμονία» η ΔΕΗ, αυτό το 10% θα επιστραφεί, ή θα το δώσετε με άλλη μορφή, π.χ. με πακέτα από 1.1.2020 ώστε να υπάρχει μια κινητικότητα ;
Κ.Χ.: Γι’ αυτό σας μίλησα. Η ΔΕΗ εάν, όπως πιστεύω, επιλύσει το πρόβλημά της θα μπει σε έναν δρόμο και από εκεί και πέρα η μια θετική εξέλιξη θα φέρνει την άλλη. Δεν θέλω αυτή την ώρα να κάνω τον Αϊ-Βασίλη. Εμένα η υποχρέωσή μου είναι στις 24 Σεπτεμβρίου να μην έχουμε θέμα με το πρώτο τεστ που γίνεται από τον ορκωτό ελεγκτή. Δεύτερον, στις 31 Οκτωβρίου πρέπει να περάσουμε τον άλλο σκόπελο των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και μέρος του πακέτου έχει να κάνει και με τη ΔΕΗ. Επομένως, όσοι από το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις και ΜΜΕ σπεύδουν να κάνουν κριτική, θα τους έλεγα να είναι επιφυλακτικοί, διότι και εμείς και αυτοί θα κριθούμε πολύ σύντομα. Εμείς θα κάνουμε οτιδήποτε απαιτείται ώστε η ΔΕΗ να περάσει τους σκοπέλους και να προχωρήσει μπροστά.
Γ.Α.: Αυτοί που χρωστάνε θα παραμείνουν σε αυτή την ρύθμιση, θα μπουν σε άλλες δόσεις; Και κάτι άλλο, η ΑΑΔΕ θα συγκρίνει εισοδήματα και πληρωμή ρεύματος.
Κ.Χ.: Ακούστε. Η ΔΕΗ αυτή την ώρα έχει ανείσπρακτες οφειλές 2,6 δις. ευρώ. Από αυτά υπολογίζεται ότι κάποια, επειδή είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις που κλείσανε και δεν υφίστανται πια, δεν είναι πλέον δυστυχώς διεκδικήσιμα, ενώ το 2015 ήταν, με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου, σχεδόν όλα διεκδικήσιμα. Υπήρξε καθυστέρηση από τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση στο να αντιμετωπίσει όλο αυτό το θέμα. Σήμερα, υπολογίζουμε ότι τα μισά από τα οφειλόμενα στη ΔΕΗ τα οφείλουν 60.000 άνθρωποι ή επιχειρήσεις. 800 εκατ. ευρώ οφείλονται από 60.000 ανθρώπους που δεν είναι ο φτωχός ή ο χαμηλοσυνταξιούχος. Είναι σε πολύ μεγάλη έκταση διάφοροι στρατηγικοί κακοπληρωτές, «πονηρούληδες», οι οποίοι επειδή ακριβώς υπάρχει μια ευαισθησία –και δικαίως- για τους φτωχότερους ανθρώπους που όμως έχουν κοινωνικό τιμολόγιο, κρύβονται πίσω από αυτούς.
Γ.Α.: Θα πάτε σε διασταύρωση, έτσι;
Κ.Χ.: Βεβαίως και έχει δοθεί εντολή από τη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο να γίνουν 30.000 αποκοπές. Είπανε από τη διοίκηση της Επιχείρησης στον ΔΕΔΔΗΕ που είναι ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής να κάνει 30.000 αποκοπές γιατί δεν γίνεται την ώρα που καλούμε όλους αναλογικά να σηκώσουν ένα φορτίο για τη ΔΕΗ να υπάρχουν όλοι αυτοί οι εξυπνάκηδες, οι πονηροί οι οποίοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα των ανθρώπων που όντως είναι μπροστά στο φάσμα της φτώχειας. Υπάρχουν τέτοια παραδείγματα που δημοσιοποιήθηκαν.
Γ.Α.: Μην κόψετε το ρεύμα σε ασθενή, από άνθρωπο που πάσχει από την καρδιά του ή από αναπνευστικό, σας θερμοπαρακαλώ.
Κ.Χ.: Εγώ δεν αποκλείω μέσα σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα να γίνουν λάθη. Και από το γραφείο μου καθημερινά προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα λάθη. Το μεγαλύτερο λάθος όμως θα ήταν να μείνουμε αδιάφοροι για μια Επιχείρηση που έχει αυτό το γιγαντιαίο πρόβλημα και να πούμε ότι δεν βαριέσαι, κάνουμε τους καλούς μέχρι να χτυπήσει όχι καμπανάκι, αλλά να γίνει το μεγάλο μπαμ στις 24 Σεπτεμβρίου. Είμαστε εδώ, ελέγχουμε την κατάσταση, προχωρούμε μπροστά, υπάρχει μια σύγχρονη διοίκηση στην επιχείρηση, υπάρχει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και στέλνουμε το μήνυμα και στην Ελλάδα και το εξωτερικό ότι η πολιτική μας για τη ΔΕΗ είναι μια αποτελεσματική και δίκαιη πολιτική.
Γ.Α.: Δεν μου είπατε για τον κ. Κύρτσο που σας κάνει κριτική…
Κ.Χ.: Την απάντηση σε όλους την δίνει η πορεία της μετοχής μετά τις ευρωεκλογές, η οποία σταθερά ενισχύεται. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει την κριτική του, είναι καλοδεχούμενη η κριτική από όλες τις πλευρές. Εκείνο που με εκπλήσσει πάντως είναι η κριτική των συναδέλφων από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αφού βούλιαξαν την επιχείρηση, αφού έριξαν την μετοχή κατά 83%, αφού την έφεραν από κέρδη 90 εκατ. ευρώ το 2014 σε ζημίες 900 εκατ. ευρώ το 2018, κουνάνε και το δάχτυλο. Αυτό δεν το ανεχόμαστε.
Γ.Α.: Καλή σας μέρα. 24 και απόψε για τη ΔΕΗ και θα τα ξαναπούμε.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
www.worldenergynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου