DEH

DEH

Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Δημοπρασίες για να σπάσει» το μονοπώλιο της ΔΕΗ σε λιγνίτη - νερά

Εκτός από την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα μεταβατικά σχέδια, πιο άμεσης εφαρμογής για την ανάπτυξη ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, δηλαδή να σπάσει το μονοπώλιο της επιχείρησης στο φθηνό καύσιμο από λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή, όπως ακριβώς συνέβη στη Γαλλία.

Εξετάζει συγκεκριμένα πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την υιοθέτηση του «γαλλικού μοντέλου» απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού, με δημοπρασίες πώλησης σε ενεργοβόρες βιομηχανίες και σε εμπόρους, πακέτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ, και με υποχρέωση των τελευταίων να τη διαθέτουν απευθείας στους πελάτες τους, υπό τη μορφή χαμηλότερων τιμολογίων σε σχέση με τα σημερινά.
Έτσι, αφενός οι βιομηχανίες θα αγοράζουν ρεύμα, προσαρμοσμένο στις ανάγκες λειτουργίας τους (με χαμηλές χρεώσεις για τη νυχτερινή ζώνη), αφετέρου οι προμηθευτές θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ίδιο φθηνό μείγμα καυσίμων με αυτό
της ΔΕΗ (όπως απαιτεί η Κομισιόν) και θα μπορέσουν έτσι να την ανταγωνιστούν επί ίσιος όροις, χωρίς να περιμένουν πότε θα πουληθούν μονάδες της, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, αφού η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει χρόνια. Το ίδιο ακριβώς μοντέλο εφαρμόσθηκε στη Γαλλία,όταν η γαλλική κυβέρνηση υποχρέωσε το μονοπώλιο της EdF να δημοπρατεί
παραγωγή φθηνής ενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια

Στη πρόταση της ΡΑΕ, που αποτελεί μέρος ενός συνολικού «πακέτου» προτάσεων που δημοσιοποίησε χθες η Αρχή για να ξεκινήσει η δημόσια συζήτηση για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού, προβλέπει να δημοπρατούνται προθεσμιακά συμβόλαια (forward contracts) στη διάρκεια του έτους, και για διαφορετικές ζώνες κατανάλωσης, όπως για παράδειγμα τις νυχτερινές ώρες που η χρέωση είναι μειωμένη.
Ειδικά αυτό το τελευταίο αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένα τιμολόγια με βάση τις ανάγκες λειτουργίας τους (ειδικά για τις νυχτερινές ζώνες). Δεν είναι τυχαίο ότι η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας έχει ζητήσει από τη ΡΑΕ μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ετοιμάσει ένα πρώτο θεσμικό πλαίσιο, μεταφοράς του «γαλλικού μοντέλου» στα ελληνικά δεδομένα, ώστε το μέτρο να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό.

Η μη πληρωμή των τελών να μην επιφέρει αποκοπή ρεύματος

Στο αναλυτικό κείμενο των προτάσεών της για την άρση των στρεβλώσεων της αγοράς ηλεκτρισμού, η ΡΑΕ εισηγείται και άλλα μέτρα που ήδη εξετάζει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκης Παπαγεωργίου.
Τέτοια είναι ο πλήρης διαχωρισμός των τελών υπέρ τρίτων (δημοτικοί φόροι, τέλος ακινήτων, ΕΡΤ, κλπ) από τον λογαριασμό του ρεύματος μαζί με μείωση των φόρων (τρεις ΕΦΚ) στην ενέργεια, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Η μη καταβολή των σχετικών πληρωμών υπέρ τρίτων από πελάτες, τονίζεται, δεν πρέπει να συνδέεται με απειλή διακοπής ηλεκτροδότησης, εφόσον ο πελάτης είναι συνεπής με τις συμβατικές του υποχρεώσεις προς τον προμηθευτή του και δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σχετικά με το λογαριασμό του ρεύματος,καθώς τα τέλη δεν συνδέονται με την παροχή της υπηρεσίας αυτής».

Μόνιμος ανά 6μηνο μηχανισμός αναπροσαρμογής τιμολογίων

Εισηγείται επίσης τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής ανά 6μηνο των τιμολογίων ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής, (στην ουσία μια παραλλαγή της γνωστής από παλιά «ρήτρας καυσίμου»).
Εισηγείται ακόμη επανεξέταση του περιεχομένου και του τρόπου κατανομής του κόστους των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας (που επιδοτούν τα χαμηλά τιμολόγια στα οποία πωλεί ρεύμα η ΔΕΗ στους νησιώτες, τους πολύτεκνους, και το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο)με στόχο τη δικαιότερη χρέωσή του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών, θέσπιση κώδικα διαχείρισης υδροηλεκτρικών σταθμών ώστε να πάψει να υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης της χονδρικής τιμής από την υδροηλεκτρική παραγωγή, και επανεξέταση στις ταρίφες των ΑΠΕ και όλου του μηχανισμού στήριξης ώστε να μη χρειαστεί μεγάλη αύξηση του Τέλους για να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020.
Στόχος όλων αυτών των προτεινόμενων αλλαγών, όπως λέει η ΡΑΕ, είναι η συμπίεση όσο το δυνατόν του κόστους παραγωγής και προμήθειας ρεύματος, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού για νοικοκυριά, καταστήματα, και βιομηχανίες.

Reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: