DEH

DEH

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

“Απαιτείται άμεση λύση”

Συνέντευξη του Χρήστου Δεληγιώργη, Πρόεδρος Σωματείου “Λυγκηστίς” στην Μιράντα Μπιλιώνη εφ.ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Ποια είναι η θέση του Σωματείου ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ για το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο ορυχείο Αμυνταίου;
Το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Ως σωματείο είχαμε ασχοληθεί και παλαιότερα, μαζί με τα άλλα σωματεία των εργαζομένων στους ενεργειακούς Δήμους της περιοχής. Θεωρούμε ότι αυτή η πληγή πρέπει να λάβει ένα τέλος. Ο κόσμος της εργασίας είναι σε μεγάλη αναστάτωση εξ' αιτίας της ανασφάλειας που δημιουργεί. Ακούγεται, και δεν είναι αναληθές, ότι το ορυχείο μπορεί να κλείσει σε έξι μήνες περίπου και αν δεν ληφθούν τα ανάλογα μέτρα. Φανταστείτε την αγανάκτηση των εργαζομένων και ειδικά στην παρούσα κατάσταση που βιώνουμε, με όλα τα γνωστά προβλήματα που δημιουργεί η οικονομική κρίση. Με βάση την σύμβαση που υπογράφηκε με το άρθρο 35 που αναφέρεται σε κάποιες καταργήσεις θέσεων, είναι εύλογο οι 700 συνάδελφοί μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο που ορυχείου να βρίσκονται σε πλήρη αναστάτωση.
Θεωρώ ότι, αν δεν πάρει θέση και η πολιτεία, θα έχουμε και ακραία φαινόμενα
μέσα στο ορυχείο, σύμφωνα με κάποιες οχλήσεις που λαμβάνουμε από συναδέλφους. Οι συμπλοκές δεν είναι, όπως αντιλαμβάνεστε, ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό είναι δεδομένο. Σεβόμαστε μεν τον πολιτισμό μας, σεβόμαστε το δικαίωμα της εργασίας και τους ανθρώπους που θα προσληφθούν εκεί και θα πάρουν ένα μεροκάματο, αλλά, από την άλλη μεριά, συνάδελφοί μας κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους με το κλείσιμο του ορυχείου. Σεβασμό στην εργασία, λοιπόν, πρέπει να δείξει και η άλλη πλευρά. Να κινηθούν γρήγορα ώστε να πάψει η αγωνία και ο πόνος των συναδέλφων μας.
Αυτή τη στιγμή, μπορώ προσωπικά να διαβεβαιώσω, λόγω της επιτόπιας επίσκεψής μου, ότι δεν εργάζεται κανένας εκεί και ο χώρος είναι αφύλακτος.
Προφανώς επειδή δεν υπογράφηκε ακόμη η σύμβαση και δεν βγήκε στον αέρα.
Έχετε ενημερωθεί για το είδος και τη χρονολογία των ευρημάτων;
Όχι. Και ειλικρινά θα θέλαμε να μας δείξουν οι αρχαιολόγοι τι έχουν βρει για να θαυμάσουμε κι εμείς την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής. Κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλοι οι πολίτες της χώρας. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει και, από όσο γνωρίζω, δεν προβλέπεται να γίνει!
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχαιολόγοι έχουν καταλάβει μία έκταση 54 στρεμμάτων και αναμένεται αυτή η έκταση να μεγαλώσει μετά την έναρξη των εργασιών τους. Οι σωστικές ανασκαφές στις άλλες περιοχές ακολουθούν την ίδια διαδικασία;
Υπάρχουν πολλές διαδικασίες τέτοιου είδους που γίνονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και που ανήκουν σε ιδιώτες και μάλιστα στο ορυχείο της Αχλάδας. Στη διαδικασία αυτή οι αρχαιολόγοι περπάτησαν γρήγορα επειδή προφανώς δεν υπάρχει “ψωμί” όπως λέει κι ο λαός μας. Οι φίλοι μας οι αρχαιολόγοι ξέρουν πολύ καλά ότι η ΔΕΗ ως μεγάλη επιχείρηση θα δώσει και με το παραπάνω ώστε να υπάρχει οικονομικό όφελος και για τους ίδιους. Και αυτό είναι μία καταγγελία που έχουμε το θάρρος και το θράσος να την πούμε προκειμένου να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν σκοπιμότητες και αυτή τη στιγμή εμείς τις καταγγέλλουμε.
Υπάρχουν επιπτώσεις διαφόρων ειδών και μεγέθους, κύριε Δεληγιώργη.
Βεβαιότατα και υπάρχουν. Το τραγικότερο όλων είναι ότι θα κλείσει το ορυχείο γιατί δεν μπορεί να έχει εξορυκτική δραστηριότητα. Άρα, 700 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον αέρα. Οι δορυφορικές επιχειρήσεις που λειτουργούν γύρω από το ορυχείο θα σταματήσουν. Μόνο αυτά τα δύο είναι αρκετά για να εντείνουν τα κοινωνικά φαινόμενα, όπως η ανεργία, και να έχουμε πιθανώς πάνω από 2.500 επιπλέον ανέργους στην περιοχή μας. Αυτό το φαινόμενο θέλουμε να το αποτρέψουμε, ειδικά στην παρούσα κατάσταση. Υπάρχουν, όμως, και οι οικονομικές επιπτώσεις. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ορυχείο του Αμυνταίου τροφοδοτεί με λιγνίτη τον ΑΗΣ Αμυνταίου, κατά ένα μέρος τον ΑΗΣ Καρδιάς, και, μετά την παύση λειτουργίας του ορυχείου του Ρόζα, και τον ΑΗΣ Μελίτης. Η περιοχή στερείται ορυχείων παρά του ότι υπάρχουν κοιτάσματα και ίσως θα έπρεπε να ανοίξουμε και το ορυχείο της Λεβαίας από το οποίο μπορούμε να καλύψουμε από τη μη λειτουργία του ορυχείου της Αχλάδας.
Πώς θα κινηθείτε ως Σωματείο, κύριε Δεληγιώργη;
Εμείς ως Σωματείο και με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε, θα κινηθούμε και θα πιέσουμε τη νέα κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Ενέργειας ώστε να επισπευστεί η κατάσταση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα άλλα σωματεία της περιοχής με αποφάσεις τους, αλλά γνωρίζω ότι υπάρχει και απόφαση του Δημάρχου Αμυνταίου ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα. Η λύση πρέπει να είναι άμεση και πρέπει όλοι να γίνουμε μία γροθιά για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και συναδέλφων μας με όλα τα οικονομικά οφέλη που υπάρχουν στην περιοχή μας από τη δραστηριότητα της ΔΕΗ.
Τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και ίσως ακόμη πιο σοβαρά και από τη συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί.
Ποιος ωφελείται από τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας, το πιθανό κλείσιμο του ορυχείου και την υπολειτουργία των ΑΗΣ λόγω έλλειψης κάρβουνου;
Σίγουρα αυτό ωφελεί τα μεγάλα συμφέροντα που αυτή τη στιγμή βολιδοσκοπούν με στόχο την ίδια την επιχείρηση. Οι προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την πώληση των μονάδων της Φλώρινας το αποδεικνύουν. Η μη σωστή λειτουργία του ορυχείου του Αμυνταίου το ενισχύει, καθώς η τεχνιέντως μειωμένη παραγωγή οδηγεί στο συμπέρασμα των μη κερδοφόρων μονάδων.
Επειδή είμαστε και στο πλαίσιο των ΑΠΕ, μήπως γίνεται χώρος για άλλες μορφές ενέργειας;
Αυτή είναι μία πολύ σωστή παρατήρηση. Μέσα στα μεγάλα συμφέροντα είναι και η δραστηριοποίηση των ΑΠΕ στην περιοχή μας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα. Με τα μεγάλα πάρκα που σχεδιάζουν να δημιουργήσουν, θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους στα δίκτυα της επιχείρησης. Δεν είμαστε αντίθετοι στις ΑΠΕ, αρκεί να γίνονται με ορθολογική διαχείριση και να μη ξεχνάμε ότι ο λιγνίτης είναι το φθηνότερο καύσιμο αυτή τη στιγμή. Ακόμη και το φυσικό αέριο έχει μεγαλύτερο κόστος ως εισαγόμενο προιόν και οι μονάδες δεν λειτουργούν αυτή τη στιγμή λόγω μεγάλου κόστους.
Άρα, ο μαύρος λιγνίτης  πρέπει να βαφτιστεί και θα βαφτιστεί άσπρος.
Σε ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας σας που έχετε δημοσιεύσει, έχει αναλυθεί πολύ εύστοχα και αντικειμενικά ότι τελικά ο λιγνίτης δεν είναι τόσο κακός όσο τον πρόβαλαν παλαιότερα. Το ρεπορτάζ “Το περιβάλλον ο λιγνίτης και οι μύθοι” νομίζω ότι ήταν και εύστοχο και αναλυτικό. Φαίνεται πως ό,τι ήθελαν να περάσουν τα μεγάλα συμφέροντα το κατάφεραν. Εδώ είναι η καρδιά της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας, άρα στοχοποιείται η περιοχή μας για πολλούς και διαφόρους λόγους.
Εκτός από τον Δήμαρχο Αμυνταίου που ήδη έχει πάρει θέση δημοσίως, οι άλλοι φορείς είναι ενήμεροι για το πρόβλημα κι αν ναι, ποια θέση έχουν πάρει;
Θεωρώ ότι είναι όλοι ενήμεροι. Γνωρίζουν πολύ καλά και μέσα από δημοσιεύματα που έχουν προκύψει ότι η ιστορία αυτή “καίει”. Άρα, πρέπει να πάρουν θέση επειδή εκπροσωπούν τον λαό ο οποίος αγκομαχά και βρίσκεται σε οικονομική εξαθλίωση. Εκφράζοντας τη θέση της τοπικής κοινωνίας, οι κύριοι αυτοί πρέπει να πάρουν θέση και να στηρίξουν τον λιγνίτη. Διαφορετικάν οι επιπτώσεις γι' αυτούς θα είναι ραγδαίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: