DEH

DEH

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Σχέδιο για φθηνό ρεύμα μελετά η κυβέρνηση

Σχέδιο για πιο φθηνό ρεύμαεπεξεργάζεται η κυβέρνηση, δίνοντας πρόσβαση σε ιδιώτες στα φθηνά καύσιμα. Ήδη, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, το υπουργείο Ανάπτυξης μελετά το σχέδιο πλήρους αναδιοργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που κατέθεσε στην κυβέρνηση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Προτείνεται ηυιοθέτηση του γαλλικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς, το οποίο προβλέπει την πώληση λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής τηςΔΕΗ με δημοπρασίες προθεσμιακών συμβολαίων.

Βάσει του σχεδίου, οι αγοραστές θα υποχρεούνται να τη διαθέτουν σε πελάτες λιανικής, έτσι ώστε να αυξηθεί ο υγιής ανταγωνισμός στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και δυνητικά να μπορεί να μεταφερθεί στους πελάτες αυτούς, με τη μορφή χαμηλότερων τιμών και τιμολογίων, το οικονομικό πλεόνασμα παραγωγού που διαθέτει η λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το γαλλικό μοντέλο της EDF, που δίνει πρόσβαση τρίτων σε φθηνές πηγές ενέργειας, θεωρείται συμβατό με τα σχέδια της κυβέρνησης για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Παράλληλα, η ΡΑΕ προτείνει τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής ανά 6μηνο των τιμολογίων, επανεξέταση στις ταρίφες των ΑΠΕ και κατάργηση από τους λογαριασμούς των επιβαρύνσεων υπέρ τρίτων.

Για τη λιανική αγορά η ΡΑΕ εισηγείται τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής, ανά εξάμηνο, των τιμολογίων της ΔΕΗ στο κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς, ώστε να διασφαλίζεται η επικαιροποίηση των τιμολογίων σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές των καυσίμων.


πηγή-econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: