DEH

DEH

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Απροετοίμαστη η χώρα για τις επιβαρύνσεις από τους ρύπους το 2013

Ένα επιπλέον ποσό της τάξης των 11,2 ευρώ η μεγαβατώρα, θα χρειάζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2013 η ΔΕΗ, προκειμένου να αγοράσει τα επιπλέον δικαιώματα εκπομπής ρύπων που χρειάζεται με το νέο αυστηρότερο σύστημα του μηχανισμού εμπορίας (ETS) που μπαίνει σε εφαρμογή. Το ποσό αυτό προκύπτει με συντηρητικούς υπολογισμούς για την τιμή των δικαιωμάτων στα 10 ευρώ ο τόνος, ενώ σε περίπτωση που – όπως επιδιώκεται από κάποια λόμπι υπάρξει τεχνητή αύξηση των τιμών στα 20 ευρώ – τότε το κόστος διπλασιάζεται με δεδομένο ότι οι ανάγκες της ΔΕΗ παραμένουν σταθερές και η εταιρεία χρειάζεται 50εκ δικαιώματα CO2 ή αλλιώς 1,12 τνCo2 /MWH .
Το πρόβλημα βεβαίως που θέτουν από την πλευρά τους κύκλοι της βιομηχανίας, οι οποίοι και βλέπουν να επέρχεται ένα σημαντικό πλήγμα για την
ανταγωνιστικότητα της μεταποίησης, είναι γιατί η Ελλάδα δεν έχει κάνει καμία προετοιμασία ή προεργασία, ώστε να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες προστασίας από τις επιπτώσεις του μηχανισμού ή ακόμη και για να λάβει μια εξαίρεση όπως συνέβη με την περίπτωση αρκετών άλλων χωρών.
Άμεσο κόστος
Όπως προβλέπει ο νέος μηχανισμός εμπορίας ρύπων, από 1/1/2013 όλα τα δικαιώματα αερίων ρύπων CO2 στην ηλεκτροπαραγωγή δεν θα είναι δωρεάν και θα πρέπει οι παραγωγοί να τα αγοράσουν από το χρηματιστήριο ρύπων. Οι βιομηχανίες που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου πρέπει να διαθέτουν ίσο αριθμό δικαιωμάτων, ενώ η μεθοδολογία υπολογισμού των δικαιωμάτων για πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων βασίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές με αποτέλεσμα οι βιομηχανίες να «χάνουν» δικαιώματα και να επιβαρύνονται. Για όποια αλλαγή πάντως, τα σχετικά αιτήματα θα πρέπει πρώτα να γίνουν σε εθνικό επίπεδο από τις κυβερνήσεις. Ταυτόχρονα ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια της Ε.Ε. για την εφαρμογή σχεδίου τεχνητής αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Επομένως η βιομηχανία ζητεί αφενός συνεπή στάση προστασίας της βιομηχανικής βάσης και τοποθέτηση της χώρας κατά της χειραγώγησης του μηχανισμού εμπορίας ETS
Εξαιρέσεις
Πάντως δεν παύει η χώρα μας να έχει χάσει τη δυνατότητα – εξαιτίας πολιτικής επιλογής των προηγούμενων κυβερνήσεων που θεώρησαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα υποστηριχθεί η λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη – να εξαιρεθεί από το σύστημα. Σημειώνουμε ότι ο μηχανισμός ETS ισχύει μόνο για τις χώρες της Ευρώπης ενώ μετά από αίτημά τους έχουν εξαιρεθεί μέχρι το 2020 οι χώρες που εισήρθαν τελευταίες στην Ευρώπη ( Βουλγαρία , Ρουμάνια , Κύπρος κ.λπ. ). Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι σημαντικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας σε βιομηχανικό επίπεδο όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα έχουν ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των ελληνικών επιχειρήσεων.
Προστασία
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την Οδηγία 29/2009 σχεδίασε έναν μηχανισμό υποστηριξης – αντισταθμισης της επιβαρυνσης για τις βιομηχανιες έντασης ενεργειας όπως μεταλουργια , αλουμινιο , χαλυβουργια, χαρτί , κλωστουφαντουργια κ.λ.π Η επιβαρυνση για αυτές τις βιομηχανίες εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 50εκ Ευρώ για τιμή δικαιωματων 10 Ε/τν CO2 ή 100 εκ για 20 Ε /τν .
O μηχανισμός προβλέπει την επιδοτιση τους κατά ένα ποσοστο περίπου 60% ανάλογα με την επιχειριση και την αξιολόγιση της με τις βέλτιστες πρακτικές. Ωστόσο η Οδηγία καθορίζει μόνο το μέγιστο ποσό επιδότησης που μπορεί να πάρει μια εγκατάσταση και το κάθε Κράτος Μέλος έχει την ευχέρεια να αποφασίσει για το ύψος και το μηχανισμό των επιδοτήσεων προς τη βιομηχανία. Αυτό δημιουργεί δυνητικά τεράστιες ανισορροπίες εντός της Ευρώπης, αφού κάποιες χώρες (πχ Αγγλία, Γερμανία), έχουν ήδη δεσμευτεί για μέγιστη επιδότηση της βιομηχανίας τους και έχουν καθορίσει με ακρίβεια το μηχανισμό ενώ άλλες δεν είναι βέβαιο αν και πότε θα έχουν ανάλογη δυνατότητα. Ο μηχανισμός προβλέπει την υποστήριξη των βιομηχανιων από εθνικούς πόρους ( ίδε πράσινο ταμείο ). Στην Ελλαδα πάντως δεν υπάρχει καμία προετοιμασία.
ΕΒΙΚΕΝ
Για το θέμα του έμμεσου κόστους που θα προκύψει από την αφαίρεση των δικαιωμάτων εκπομπής για τους ηλεκτροπαραγωγούς, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών έχει καταθέσει τρεις προτάσεις:
Να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης (derogation) για τη μη εφαρμογή από 1/1/2013 του υποχρεωτικού μηχανισμού δικαιωμάτων ρύπων στην ηλεκτροπαραγωγή σε αναλογία με την εξαίρεση που πέτυχαν τα 10 νέα Κράτη Μέλη της ΕΕ με τη χορήγηση δωρεάν δικαιωμάτων που δεν θα υπερβαίνουν το 70% των πραγματικών εκπομπών του 2013 και που σταδιακά θα μειωθούν και θα μηδενιστούν το 2020
Ή εναλλακτικά να καθοριστεί το συντομότερο δυνατό ο εθνικός μηχανισμός ώστε να δεσμευτεί επαρκές ποσοστό των εσόδων από τις κρατικές δημοπρασίες δικαιωμάτων για τη στήριξη της βιομηχανίας
Και τέλος να στηριχθεί η εγχώρια βιομηχανία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τουλάχιστον σε ποσοστό 60% του έμμεσου κόστους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: