DEH

DEH

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Ρήξη με Φωτόπουλο, σε αυτόνομη πορεία οι συνδικαλιστές του ”βόρειου” συστήματος της ΔΕΗ

Οι τελευταίες δηλώσεις Φωτόπουλου στο Ρ/Φ του Άλφα όπου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο της απεργίας και το κατέβασμα του διακόπτη εν μέσω θέρους έχει δημιουργήσει προβληματισμό στα συνδικαλιστικά στελέχη που αποτελούν την ραχοκοκαλιά στο βόρειο σύστημα παραγωγής Ενέργειας της χώρας. Στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας με τις 16 μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη με τα περισσότερα ορυχεία της χώρας καθώς και τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά φράγματα ..
Toυ Σπύρου Κουταβά
www.vetonews.gr
τα συνδικαλιστικά στελέχη φαίνεται να κρατούν αποστάσεις από την τακτική Φωτόπουλου που λένε ότι καλλιεργεί εριστικές διαθέσεις στην κοινωνία διχαστικό κλίμα στους εργαζόμενους ενώ με την στάση του φαίνεται να πολιτικοποιεί έντονα τον αγώνα τους κάτι που οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.
Η ρήξη των βορείων -που κρατούν τα κλειδιά των Ορυχείων και των Σταθμών παραγωγής Ενέργειας -με τον πρόεδρο της Γενοπ οριστικοποιήθηκε την περίοδο που Φωτόπουλος καταλάμβανε το ένα μετά το άλλο κτίρια στην Αθήνα για να μην τυπωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος με το χαράτσι. Τότε το σύνολο των συνδικαλιστών από το βόρειο σύστημα (ΠΑΣΕ-ΔΑΚΕ)εγκατέλειψαν την Αθήνα και άφησαν τον Φωτόπουλο μόνο του με ορισμένους ενοίκους από τα γεμάτα υγρασία δώματα της Χαλκοκονδύλη να υποδέχονται με θερμές αγκαλιές τον Αλέξη Τσίπρα.  Ακολούθησαν οι δημόσιες διαφοροποιήσεις και σοβαρές διαφωνίες με τον Φωτόπουλο για την υπογραφή της ΕΣΣΕ. Χαριτολογώντας πολλοί Γενοπιτες διαπιστώνουν φαινόμενα Ουγκοτσαβισμού στο
συνδικαλιστικό λόγο και τις παρεμβάσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας. Μεγάλη όμως αναταραχή υπάρχει στο χώρο της ΠΑΣΚΕ όπου οι συνδικαλιστές δηλώνουν ότι ο συγκεκριμένος δεν εκφράζει πλέον την παράταξη, «για μας έχει τελειώσει τόσο ως γραμματέας της ΠΑΣΚΕ όσο και ως μελλοντικός πρόεδρος» δήλωσε κορυφαίο συνδικαλιστικό στέλεχος της περιοχής. «Το γνωρίζει και απεγνωσμένα προσπαθεί να κάνει παιχνίδι για δικό του όφελος, δεν θα τον ακολουθήσουμε», σημείωσε. Μια μικρή πρόβα για το τι μέλλει γενέσθαι στην ΠΑΣΚΕ ΓΕΝΟΠ θα έχουμε το πρωί της Πέμπτης όπου θα συνεδριάσει η παράταξη λίγο πριν την συνεδρίαση του ΔΣ Της ΔΕΗ. Απ΄ότι φαίνεται θα αμφισβητηθεί ανοικτά από μερίδα παρευρισκομένων η σχέση του Φωτόπουλου με την ΠΑΣΚΕ . Την ίδια ώρα στην Αθήνα θα συνεδριάζει και η ΔΑΚΕ όπου και εδώ οι βόριοι θα αφήσουν την σφραγίδα τους στις εσωπαραταξιακές εξελίξεις. Με αφορμή την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ και τις δηλώσεις του προέδρου για κατέβασμα διακόπτη ενόψει του θέρους πολλά συνδικαλιστικά από το λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας τόσο από την ΠΑΣΚΕ όσο και από την ΔΑΚΕ όταν ρωτήθηκαν μειδίασαν με νόημα και κράτησαν σαφείς αποστάσεις απο την πολεμική Φωτόπουλου λέγοντας ότι ”το βόρειο σύστημα με τους σταθμούς παραγωγής και τα ορυχεία θα καθορίσει την στάση του με ψυχραιμία χωρίς αντιπολιτευτικές κορώνες, απειλές και άλλα πολίτικο-κομματικά συμφέροντα”.
Το ενεργειακό λεκανοπέδιο και η τοπική οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα από μία άτσαλη και βιαστική διευθέτηση των εκκρεμοτήτων της ΔΕΗ, και αυτό το γνωρίζουν καλά οι συνδικαλιστές του βορείου συστήματος. Η Ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση μέρους των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ ήταν γνωστά στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ από τις αρχές του 2000. Ας μην παριστάνουν τους έκπληκτους. Ροκάνισαν το χρόνο οι ίδιοι και οί πολιτικοί τους μέντορες που κυβέρνησαν τον τόπο μα αποτέλεσμα σήμερα ότι συμβεί που είναι αναμενόμενο να πραγματοποιηθεί υπό καθεστώς αφόρητης πίεσης της τρόικας και του φάσματος της χρεοκοπίας.
Οι περισσότερο λογικοί στο ενεργειακό λεκανοπέδιο, -και φαίνεται ότι είναι πολλοί τόσο από την ΠΑΣΚΕ όσο και από την ΔΑΚΕ, -με όπλο στα χέρια τους, το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, αποφάσισαν να δράσουν απο κοινού. Μέσα από την πίεση και τον ταυτόχρονο διάλογο με την κυβέρνηση και την Τρόικα, χωρίς να αποκλείουν και τις κινητοποιήσεις, ελπίζουν οτι μπορεί να συμβάλλουν ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο κερδοφόρες δραστηριότητες της ΔΕΗ και τα φράγματα υπό δημόσιο έλεγχο. Αρκεί να βρούν ευήκοα ώτα στην κυβέρνηση και την τρόϊκα. Ακόμη και το οριστικό πράσινο φώς για την κατασκευή της νέας μονάδας στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να συντελέσει καθοριστικά στο πάρε δώσε που θα ακολουθήσει. «Το μέλλον της Ενεργειακής λεκάνης Κοζάνης Πτολεμαΐδας Φλώρινας δεν θα επιτρέψουμε να καθορισθεί από τις όποιες πολιτικές επιδιώξεις μικρής μερίδας στελεχών της Χαλκοκονδύλη που έχουν ταχθεί στο πλευρό του Νίκου Φωτόπουλου. Το οφείλουμε στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας και στα παιδιά μας που μεγαλώνουν σ’αυτήν την ακριτική περιοχή» δήλωσε με νόημα συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΑΚΕ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

TAYTISH STHN SYGHVERNISI, TAYTISI KAI STO SOMATEIO, THA LYSOUN TO 8EMA POLITIKA OPOS ELYSAN OLA TA ALLA KAI XASAME OSA XASAME FTANONTAS STHN SHMERINH KATASTASH

XEPOULIMA DHLADH KANONIKA!!!!
MHPOS THA VGOUN NA METAFEROUN KAI TOUS DIKOUS TOUS ERGAZOMENOUS POU THA TOUS STHRIZOUN APO TON IDIOTH STHN DEH ?