DEH

DEH

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΡΑΕ: Υποχρεωτικό για τις εταιρείες προμήθειας να διαθέτουν και ένα τουλάχιστον σταθερό τιμολόγιο χωρίς ρήτρες – Μειώσεις ΥΚΩ στο νυχτερινό


Αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων και εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας ετοιμάζει η ΡΑΕ επιδιώκοντας να δώσει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές όταν οι εταιρίες προχωρούν σε μεταβολές των ανταγωνιστικών χρεώσεων.
Αφορμή για τις αλλαγές που προωθεί η Αρχή, είναι, όπως έγραψε το energypress, οι ρήτρες Οριακής Τιμής Συστήματος που περιλαμβάνουν οι προμηθευτές στις συμβάσεις τους με τους πελάτες τους, ρήτρες που έχουν ήδη για πρώτη φορά ενεργοποιηθεί από κάποιες εταιρείες λόγω της μεγάλης αύξησης της ΟΤΣ. Οι καταναλωτές, και ιδίως όσοι ηλεκτροδοτούνται από τη χαμηλή τάση, δυσκολεύονται να κατανοήσουν την έννοια της ΟΤΣ αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη της. Έτσι, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν πότε ενεργοποιείται η ρήτρα και πότε επιβαρύνονται τα τιμολόγια τους.
Αναγκαία θεωρήθηκε επίσης η παρέμβαση, λόγω της ρήτρας ρύπων (ή ακόμα και ΟΤΣ) που έχει προαναγγείλει ως απαραίτητη και η ΔΕΗ.
Η Αρχή θα βγάλει το προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις για αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας επιδιώκοντας τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο τιμολόγησης.
Πιο συγκεκριμένα θα υποχρεώνει τους προμηθευτές εκτός από τα σημερινά τιμολόγια (τα περισσότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν ρήτρες ΟΤΣ) να διαθέτουν και σταθερά, δηλαδή χρεώσεις οι οποίες δεν θα μεταβάλλονται παρά τις διακυμάνσεις της Οριακής Τιμής Συστήματος ή του διοξειδίου του άνθρακα.
Τα τιμολόγια αυτά θα παραμένουν σταθερά για ένα εύλογο χρονικό διάστημα που θα ισχύει το συμβόλαιο, αλλά (προφανώς) θα είναι υψηλότερα σε σχέση με εκείνα με τα οποία οι εταιρείες βγαίνουν στον ανταγωνισμό. Με τον τρόπο αυτό θα δίνεται το εναλλακτικό δικαίωμα στους καταναλωτές να επιλέγουν ανάμεσα στις δύο κατηγορίες, ανάλογα με το προφίλ τους και ανάλογα με το ρίσκο που θέλουν να πάρουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια σταθερά τιμολόγια, πέραν της ΔΕΗ, έχουν και σήμερα στο «χαρτοφυλάκιό» τους κάποιες από τις ιδιωτικές εταιρείες, αλλά είναι γεγονός ότι ούτε οι ίδιες τα προωθούν ούτε οι καταναλωτές τα προτιμούν.
Προειδοποίηση
Επιπλέον, η ΡΑΕ με αφορμή και την πρόσφατη επιβολή από τη ΔΕΗ της χρέωσης 1 ευρώ για τους έντυπους λογαριασμούς προτείνει τη θέσπιση ενός εύλογου μικρού χρονικού περιθωρίου στο οποίο οι εταιρίες προμήθειας θα ειδοποιούν τους πελάτες τους για τις αυξήσεις που πρόκειται να κάνουν στα τιμολόγια τους. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το δικαίωμα στους καταναλωτές να απορρίψουν ή να αποδεχτούν τις αναπροσαρμογές.
Παρατηρητήριο
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διαφάνειας και της παροχής πληροφόρησης προς τους καταναλωτές, η Αρχή ετοιμάζει επίσης και τη λειτουργία παρατηρητηρίου τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Οι προμηθευτές υποχρεωτικά θα ενημερώνουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΡΑΕ με τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία κάνουν πιο εύκολα τη σύγκριση τους και να επιλέγουν με βάση τα συμφέροντά τους.
Μειώσεις στις νυχτερινές χρεώσεις των ΥΚΩ
Εξάλλου, η ΡΑΕ θα προτείνει στον υπουργό ΠΕΝ νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα μειώνονται οι χρεώσεις των ΥΚΩ για τη νυχτερινή κατανάλωση στο μεσαίο και το υψηλό κλιμάκιο.
Με τον τρόπο αυτό η Αρχή επιδιώκει την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος των νοικοκυριών που κάνουν αυξημένη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών για τη θέρμανση τους καταναλώνοντας πολλές κιλοβατώρες.
Η πρόταση της ΡΑΕ είναι για το υψηλό κλιμάκιο άνω των 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση να μειωθεί από τα 0,085 ευρώ ανά κιλοβατώρα στα 0,03 και για το μεσαίο κλιμάκιο 1.600 – 2.000 kWh η νυχτερινή χρέωση θα πέσει από τα 0,05 ευρώ στα 0,015 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: