DEH

DEH

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Αγώνας δρόμου για τους λιγνίτες ενόψει Eurogroup. Του Χάρη Φλουδόπουλου

Αγώνας δρόμου για τους λιγνίτες ενόψει Eurogroup
Ένα από τα κουτάκια των προαπαιτούμενων στο οποίο ακόμη δεν έχει μπει το τσεκ των δανειστών αφορά στην ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Καθώς λοιπόν ο χρόνος λιγοστεύει μέχρι τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα, δηλαδή το Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου και το Eurogroup της 11ης Μαρτίου, η εβδομάδα που ξεκινά θεωρείται κρίσιμη. Και αυτό διότι θα πρέπει να βρεθεί κοινός τόπος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες επαφές και διαβουλεύσεις, για το μέλλον του περίφημου διαγωνισμού για τους λιγνίτες. 
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από ελληνικής πλευράς, υπάρχουν τρία σενάρια στο τραπέζι: το πρώτο αφορά στη συνέχιση της διαδικασίας που κηρύχθηκε άγονη στις 8 Φεβρουαρίου, με αλλαγή στους όρους που φαίνεται να αποτέλεσαν και τη βασική αιτία για τη μη υποβολή ικανοποιητικών προσφορών. Υπέρ της συνέχισης του διαγωνισμού φέρεται να τάσσονται οι Βρυξέλλες.
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με διαδικασίες fast track, ούτως ώστε αυτός να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέχρι το Μάιο. Υπέρ της επαναπροκήρυξης, κλίνει η πλευρά της ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει ο αριθμός των ενδιαφερομένων και να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος.
Τέλος ένα τρίτο σενάριο, που φέρεται να εξετάζεται με μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης, είναι να ανατεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ο διαγωνισμός σε ανεξάρτητο φορέα της δικής της επιλογής. Κάτι τέτοιο πάντως δεν προβλεπόταν με βάση τους όρους του διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συνήθη πρακτική σε διαγωνισμούς που επιβάλλονται για λόγους ανταγωνισμού από την DGCOMP όπως συμβαίνει με την υπόθεση των λιγνιτών.
Εφόσον στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το EWG και το Eurogroup, έχει επέλθει συμφωνία με την ΕΕ για το τι μέλλει γενέσθαι με τους λιγνίτες, τότε υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες από ελληνικής πλευράς ότι το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο δε θα αποτελέσει εμπόδιο για την έγκριση της ενεργοποίησης των παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του χρέους που είναι και το κύριο ζητούμενο για την κυβέρνηση. 
Εκτός όμως από τους λιγνίτες, μια άλλη πώληση η οποία δεν εντάσσεται στο στενό πυρήνα των προαπαιτούμενων, αποτελεί ωστόσο βασικό κομμάτι του προγράμματος των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων, αυτή της ΔΕΠΑ μπαίνει, μετά από καθυστερήσεις μηνών, σε τροχιά υλοποίησης.
Η αρχή θα γίνει με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη διχοτόμηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της ΔΕΠΑ υποδομών, το οποίο άμεσα θα πάρει το δρόμο για τη βουλή, προκειμένου μέσα στο Μάρτιο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημιουργία των δύο εταιρειών.
Το νομοσχέδιο, θα προβλέπει την απόσχιση της εταιρείας στην οποία θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες των δικτύων (διεθνή έργα, IGB, Poseidon, East Med και οι συμμετοχές στις 3 ΕΔΑ). Με την ολοκλήρωση του διαχωρισμού θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Ήδη πάντως έχουν εκδηλωθεί οι πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους της ΔΕΠΑ, οι οποίοι κάνουν λόγο για πλήρη συσκότιση ως προς τις προθέσεις του υπουργείου για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων στη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: