DEH

DEH

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε η απόφαση του Υπ. Οικονομικών για την εγγύηση του Ελ. Δημοσίου σε δάνειο της ΔΕΗ από την ΕΤΕπ

 
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση ου Υπουργείου Οικονομικών για την παροχή της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για το δάνειο που χορηγήθηκε στη ΔΕΗ, ύψους 155 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, σκοπός του δανείου είναι η χρηματοδότηση του έργου ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα («PPC High Voltage Substations & Smart Metering»).
Η εκταμίευση του δανείου πραγματοποιήθηκε στις 28/01/2019, ενώ η διάρκεια του δανείου προσδιορίζεται στα 20 έτη και με περίοδο χάριτος 5 έτη. Σε ότι αφορά το επιτόκιο του δανείου, αυτό προβλέπεται να είναι σταθερό, ίσο με 1,993% ετησίως, ενώ η πληρωμή των τόκων προβλέπεται σε 6-μηνη βάση στις 28/1 και 28/7 κάθε έτους.
Τέλος, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, η αποπληρωμή του δανείου θα εξελιχθεί σε ετήσια βάση με την 1η καταβολή να γίνεται στις 28/1/2025 και τελευταία στις 18/1/2039.
Επισημαίνεται, επίσης, πως με την απόφαση αυτή και κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στη Σύμβαση Εγγύησης μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΕΤΕπ, το ελληνικό δημόσιο εγγυάται, σε περίπτωση κατάπτωσης, την καταβολή στην ΕΤΕπ των εκάστοτε οφειλόμενων και καταβλητέων από την ΔΕΗ ποσών, σύμφωνα με όσα προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει συναφθεί και αποτυπώνονται παραπάνω. 
Από την πλευρά της η ΔΕΗ, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής, οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως και σε κάθε περίπτωση προ διαστήματος 10 εργάσιμων ημερών από την εκάστοτε καταληκτική ημερομηνία πληρωμής, το ελληνικό δημόσιο, με όμοια επιστολή, απαιτούμενη την καταβολή των οφειλόμενων ποσών.
Τέλος, σημειώνεται πως από τις διατάξεις της εν λόγω απόφασης δύναται να προκληθεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του δημοσίου, το ύψος της οποίας υπολογίζεται σε 155 εκατομμύρια ευρώ πλέον τόκων και εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: