DEH

DEH

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Πτολεμαΐδα: Καινοτόμο, πιλοτικό πρόγραμμα του ΕΚΕΤΑ «πρασινίζει» τα λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ!


4000 δέντρα σε βιοδιασπώμενα υδροδοχεία μέσω του “Life Green Link”
Το σημαντικό έργο που υλοποιείται στην περιοχή μέσω του παραρτήματος Πτολεμαΐδας του ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων), αναδεικνύεται μέσω του καινοτόμου, πιλοτικού, προγράμματος «LIFE Green Link: Προώθηση καινοτόμου μεθόδου εγκατάστασης δενδροκαλλιεργειών και αποκατάστασης εδαφών”, το οποίο εφαρμόζεται στα λιγνιτωρυχεία στην περιοχή της Πτολεμαΐδας και ουσιαστικά «πρασινίζει» ένα ερημωμένο τοπίο, συμβάλλοντας σημαντικά στο κομμάτι της αποκατάστασης των εδαφών των λιγνιτωρυχείων!
Αναλυτικότερα, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων συμμετέχει στο πιλοτικό έργο με τίτλο LIFE Green Link (LIFE 15 CCA/ES/000125), το οποίο χρηματοδοτείται από το εργαλείο LIFE της ΕΕ στην ενότητα: Climate Change Adaptation. Το εν λόγω εγχείρημα συντονίζουν από την ελληνική πλευρά οι κ. Παναγιώτης Γραμμέλης, κ. Δημήτρης Κουρκούμπας και κ. Άκης Παπαδέλης.
Το έργο γίνεται στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αφορά την αποκατάσταση των εδαφών μέσω εφαρμογής καινοτόμου τεχνολογίας, στην προκειμένη περίπτωση με τη χρήση βιοδιασπώμενου υδροδοχείου, στο οποίο τοποθετείται ένα δέντρο, το οποίο φυτεύεται στα εδάφη των λιγνιτωρυχείων και πλέον του δίνεται η δυνατότητα να αναπτυχθεί, με πολύ σημαντικότερα ποσοστά επιβίωσης. Μάλιστα με την πάροδο το χρόνου το υδροδοχείο αποδομείται και γίνεται λίπασμα που συμβάλει στην ανάπτυξη του δέντρου.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου, το δοχείο είναι βιοαποδομήσιμο, είναι δέκα φορές ποιο οικονομικό, απαιτείται ελάχιστος όγκος νερού και μπορεί να εφαρμοστεί σε επικλινή εδάφη, όπως είναι τα λιγνιτωρυχεία. Ήδη 4000 δέντρα, μακεδονική δρυς και κυπαρίσσια, έχουν φυτευτεί με την μέθοδο αυτή, στην περιοχή κοντά στην υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5.
Μέσω του Project, πραγματοποιούνται έλεγχοι για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των δέντρων. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά: Για την μακεδονική δρυ, ενώ οι προηγούμενες δοκιμές της ΔΕΗ έδειξαν ποσοστό επιβίωσης στο 45%, με την μέθοδο του ΕΚΕΤΑ ανεβαίνει στο 85%, δείχνοντας ότι τα υδροδοχεία βοήθησαν στην ανάπτυξη των δέντρων. Μέχρι τώρα έχουν γίνει δύο καλλιέργειες, μια τον Δεκέμβριο του ’16 και μια τον Μάιο του ’17. Το έργο αυτό εφαρμόζεται από κοινού σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, την Ιταλία και την Ισπανία, σε εδάφη με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ενώ στην περιοχή μας εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλη κλίμακα στα ορυχεία του ΛΔΚΜ της Πτολεμαΐδας, ενώ μπορεί να δώσει λύση σε περιοχές με προβλήματα ύδρευσης, όπως τα νησιά.
Το ΕΚΕΤΑ, τώρα, είναι σε επικοινωνία με τους φορείς ώστε να γίνει η επανάληψη των καλλιεργειών με ακρόδρυα και οπωροφόρα. Μέσω του προγράμματος μπορεί να δημιουργεί στα λιγνιτωρυχεία ένας πνεύμονας πρασίνου, ένα πράσινο σημείο, γεγονός που το καθιστά τόσο σημαντικό!
Αποκατάσταση υδάτινων σωμάτων στην περιοχή Αμυνταίου: το έργο LIFE BIOMASS C+
Ένα ακόμη ενδιαφέρον έργο που υλοποιεί το ΕΚΕΤΑ στην περιοχή, είναι η αποκατάσταση των υδάτινωνσωμάτων στο Αμύνταιο, όπου εγκαθιστώνται υδροκαλλιέργειες, μέσω ειδικών φίλτρων που επιπλέουν στο νερό. Το έργο είναι το LIFE BIOMASS C+. Ο χαρακτήρας της δράσης είναι διπλός: Η ρίζα καθαρίζει τα νερά των λιμνών και το ρίζωμα είναι πολύ πλούσιο σε άμυλο, το οποίο επιδιώκεται να χρησιμοποιηθεί προς παραγωγή βιοαιθανόλης. Στα πλαίσια του έργου, το ΕΚΕΤΑ συνεργάζεται με τα ΕΛΠΕ, προκειμένου η παραγόμενη βιοαιθανόλη να αναμειχθεί με τη βενζίνη. Σύμφωνα με το σχέδιο αντικατάστασης του άρθρου 15Α του νόμου 3054/2002, η ελάχιστη συμμετοχή της βιοαιθανόλης επί του ενεργειακού περιεχομένου του μείγματος βενζίνης, ορίζεται σε 1,6% για το έτος 2018, 2,3% για το έτος 2019 και 3,3% για το έτος 2020. Το ποσοστό αυτό δύναται να αυξηθεί για τα έτη μετά το 2020.

/e-ptolemeos.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: