DEH

DEH

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Αποεπένδυση λιγνιτικών: Κοντά σε deal για το νέο διαγωνισμό Σταθάκης – Βεστάγκερ – Κλειδώνουν η νέα προκήρυξη από τη ΔΕΗ και ο επιμερισμός ζημιών και κερδών – Ανοικτά θέματα η αποτίμηση των μονάδων και τα ΑΔΙ

 
Θέμα λίγων 24ωρων φαίνεται να είναι η συμφωνία μεταξύ υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας και DG COMP για την προκήρυξη από τη ΔΕΗ – και όχι από τρίτο φορέα – νέου διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης.
Σύμφωνα με πηγές του energypress, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Γιώργο Σταθάκη και την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Επίτροπο της Ε.Ε. Μαργκετε Βεστάγκερ. Οι διαβουλεύσεις που επιδίωξε σε ανώτατο επίπεδο ο κ. Σταθάκης έχουν από μόνες τους έναν συμβολισμό καθώς φανερώνει αφενός τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς να κλείσει γρήγορα το μέτωπο των λιγνιτικών μονάδων και μίας εκ των βασικών δεσμεύσεων για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ και αφετέρου την προσπάθεια να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων που έχουν απομείνει γύρω από το θέμα.
Αξιόπιστες, μάλιστα, πηγές, λένε πως αν δεν αναχωρούσε εκτάκτως ο Γιώργος Σταθάκης για τα Χανιά – εξαιτίας των καταστροφών – η τηλεδιάσκεψη δεν αποκλειόταν να επαναληφθεί και το βράδυ. Κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου ίσως και την Παρασκευή 1η Μαρτίου.
Όπως και να χει, και όπως άλλωστε, φάνηκε και από την ενημέρωση που φέρεται να έκανε χθες ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης στα μέλη του Δ.Σ. όλα οδηγούν στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού με καταληκτική ημερομηνία για την έκβαση του (γενικής συνέλευση μετόχων της δημόσιας επιχείρησης) την 8η Μαίου. Αυτό σημαίνει ότι στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές και στις αρχές Μαρτίου να έχει δημοσιευτεί η νέα προκήρυξη.
Αν και, πηγές του ΥΠΕΝ, επιμένουν ότι ο τύπος διαγωνισμού δεν έχει κλειδώσει, δηλαδή αν θα είναι νέος ή με κάποια νομική φόρμουλα θα προβλέπεται η συνέχιση του ίδιου, εντούτοις πληροφορίες λένε ότι ο υπουργός και η Επίτροπος επικέντρωσαν τις συζητήσεις τους στο σενάριο της προκήρυξης νέου διαγωνισμού. Θα συμμετέχουν τόσο οι υποψήφιοι επενδυτές του προηγούμενου όσο και του νέου.
Επιπλέον, αυτό που φέρεται να κλειδώνει, είναι πως η ΔΕΗ θα είναι εκείνη που θα τρέξει… το νέο διαγωνισμό καθώς η ανάθεση σε τρίτον φορέα ή στην ίδια τη DG COMP δημιουργεί νομικά κενά.
Από τις διαβουλεύσεις επίσης ανάμεσα στους κ. Σταθάκη και Βεστάγκερ, κερδίζει σοβαρές πιθανότητες η θέσπιση στο SPA του όρου που είχαν θέσει οι Τσέχοι της κοινοπραξίας Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για τον μηχανισμό επιμερισμού κερδών – ζημιών ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους αγοραστές. Ο μηχανισμός αυτός θα έχει διετή διάρκεια.
Αναφορικά με τον όρο αυτό, ο πρόεδρος της δημόσιας εταιρίας, φέρεται, να ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. στη χθεσινή συνεδρίαση και φάνηκε μάλιστα θετικός.
Δύο είναι τα καυτά θέματα που έχουν μείνει ανοικτά. Αυτό της αποτίμησης των μονάδων μετά τις προσφορές που υπέβαλλαν οι Seven Energy – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος αλλά και των ΑΔΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την αποτίμηση ο υπουργός και η Επίτροπος λέγεται ότι συζήτησαν επί μίας νέας μεθοδολογίας που προφανώς λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα (προσφορές και ρύποι). Σχετικά με τα ΑΔΙ, η DG COMP για την ώρα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: