DEH

DEH

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ανατροπές στις σχεδιαζόμενες αυξομειώσεις των τιμολογίων ρεύματος – Το βέτο της Κομισιόν στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ "καίει" τη ρήτρα CO2 της ΔΕΗ


 
Κωνσταντίνος Φιλίππου
 
Στις αρχές της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο κανάλι της Βουλής ήταν κατηγορηματικός όσο κάθε άλλη φορά ως προς την έγκριση του αιτήματος της ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας. Συνέστησε μάλιστα στη διοίκηση της εταιρίας να αναζητήσει άλλες λύσεις για την άντληση των εσόδων υποδεικνύοντας την ένταση των προσπαθειών της για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Στις προηγούμενες δημόσιες εμφανίσεις του ο ίδιος άφηνε ένα περιθώριο εξέτασης της πρότασης της δημόσιας επιχείρησης για την επιβολή ρήτρας CO2, ενώ η εντολή που είχε δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εδώ και δύο μήνες στη ΡΑΕ ήταν να διερευνήσει την πιθανότητα μείωσης της ρυθμιζόμενης χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό αλλά και με τις προτεινόμενες αλλαγές της ΡΑΕ για μείωση των χρεώσεων ΥΚΩ στα υψηλά κλιμάκια νυχτερινής κατανάλωσης θα πετύχαινε παρά την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας της ΔΕΗ ένα ισόρροπο αποτέλεσμα για τη συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών ρεύματος.
Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, οι Βρυξέλλες συνέστησαν να μην υπάρξει καμία αλλαγή στο ΕΤΜΕΑΡ εξαιτίας των καθυστερήσεων των πληρωμών των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ. Ο ΕΛΑΠΕ σύμφωνα με την Ευρ. Επιτροπή εμφάνισε ένα ισχυρό πλεόνασμα ΑΠΕ ωστόσο υποδεικνύεται πρώτα την ομαλοποίηση των πληρωμών οφειλών προηγούμενων ετών και μετά να εξεταστεί η οποιαδήποτε αλλαγή, δηλαδή η μείωση του Τέλους.
Σύμφωνα με πηγές των ελληνικών αρχών, το ΥΠΕΝ είχε ειδοποιηθεί για την άσκηση του «βέτο» των θεσμών με αποτέλεσμα να παγώσει την οποιαδήποτε απόφαση όπως το ίδιο έπραξε και για την επιβολή ρήτρας CO2 της ΔΕΗ στα τιμολόγια.
Ωστόσο, η απόρριψη του αιτήματος της δημόσιας εταιρίας να μετακυλήσει στους πελάτες της το κόστος των δικαιωμάτων ρύπων προκαλεί προβλήματα στη ρευστότητά της και την εκπλήρωση μελλοντικών της υποχρεώσεων. Η Κομισιόν στην έκθεση της έκανε λόγο για «μεγάλη ανησυχία ως προς την μακροπρόθεσμη οικονομική της κατάσταση», κι ενώ η ΔΕΗ έχει μπροστά της, τέλος Απριλίου, την αποπληρωμή με 350 εκ. ευρώ ομολόγου.
Αμφίβολοι είναι και οι σχεδιασμοί της για έξοδο στις αγορές, η οποία προγραμματιζόταν αρχικά για τον Φεβρουάριο κι έπειτα για τον Μάρτιο. Πηγές της ΔΕΗ διαβεβαιώνουν ότι τα 350 εκ. ευρώ θα καταβληθούν μέσω ανοικτής πιστωτικής γραμμής (200 εκ. ευρώ) και ταμειακών διαθεσίμων ύψους 150 εκ. ευρώ. Η άντληση κεφαλαίων μέσα από τα ταμειακά της διαθέσιμα αναμένεται να δυσκολέψει τη ρευστότητα της επιχείρησης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: