DEH

DEH

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΔΕΗ και ορυχείου Αχλάδας . Βήμα πίσω δεν κάνει ο ιδιοκτήτης του ορυχείου της Αχλάδας που προμηθεύει με λιγνίτη τη Μελίτη στο αίτημα της ΔΕΗ για μείωση της τιμής του λιγνίτη. Της Φαίδρας Μαυρογιώργη

 
Η διοίκηση της ΔΕΗ μαζί με στελέχη από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος βρίσκεται σε συζητήσεις πριν ακόμη από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά των λιγνιτικών μονάδων, με τον ιδιοκτήτη του ορυχείου της Αχλάδας, κ. Παυλίδη, που προμηθεύει με λιγνίτη την μονάδα Μελίτη, προκειμένου να κατεβάσει την τιμή του λιγνίτη.
Στόχος της διοίκησης της ΔΕΗ είναι να «ρίξει» την τιμή κατά 5 ευρώ. Δηλαδή από 23 ευρώ/ τόνο που πουλιέται σήμερα, στα 18 ευρώ/ τόνο. Η μονάδα αγοράζει 2,5 εκατ. τόνους τον χρόνο και εάν μειωθεί η τιμή η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί  αγγίζει τα 12,5 εκατ. ευρώ, καθιστώντας τη συγκεκριμένη μονάδα δελεαστική.
Μάλιστα, στις πρώτες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, η ΔΕΗ πρόταξε το επιχείρημα πως ο επίδοξος αγοραστής της Μελίτης, θα μπορούσε να παρακάμψει το ορυχείο της Αχλάδας και να προμηθεύεται λιγνίτη από αλλού. Ωστόσο, μέχρι τώρα ο  ιδιοκτήτης του ορυχείου, δεν φαίνεται πρόθυμος να συνεργαστεί και να μειώσει την τιμή, πόσο μάλλον όσο κρατάει στα χέρια του την πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης του. Ένας λόγος που είναι αμετακίνητος από τη θέση του ο κ. Παυλίδης είναι ίσως οι παλιές οφειλές της ΔΕΗ, οι οποίες ανέρχονται σε 8 εκ. ευρώ.
Όπως και να έχει πάντως η τιμή του λιγνίτη αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι για την πορεία του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων και πρέπει να διευθετηθεί σύντομα, πριν προκηρυχτεί εκ νέου ο διαγωνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: