DEH

DEH

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Στο σκαμνί καθίζει η ΔΕΗ το Δήμο Εορδαίας στις 8 Δεκεμβρίου

viomixaniko_katedafisi
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθεί στις 8 Δεκεμβρίου ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης, κατηγορούμενος για την αντίδραση του Δήμου Εορδαίας ενάντια στην κατεδάφιση κτηρίων της ΔΕΗ στο Βιομηχανικό συγκρότημα της πρώην ΛΙΠΤΟΛ, τα οποία, όπως υποστηρίζουν δημοτική αρχή, φορείς και κάτοικοι της Εορδαίας αποτελούν κληρονομιά των κατοίκων της περιοχής που πρέπει να αξιοποιηθεί.
Συγκεκριμένα ο Σάββας Ζαμανίδης ως εκπρόσωπος του Δήμου Εορδαίας, θα βρεθεί την ερχόμενη Πέμπτη (8 Δεκεμβρίου) στο εδώλιο του Διοικητικού Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης, μετά από σχετική προσφυγή που κατέθεσε η ΔΕΗ.
Την εξέλιξη αυτή ανακοίνωσε ο δήμαρχος Εορδαίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που συγκάλεσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης, Θέμης Μουμουλίδης, με τους πολιτιστικούς φορείς και τις καλλιτεχνικές ομάδες του Δήμου Εορδαίας με στόχο την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής που αναμένεται να συνοδευτεί και με οικονομική ανάπτυξη. Στην τοποθέτησή του ο Σ. Ζαμανίδης τόνισε ότι «για να αναπτυχθεί μια περιοχή πρέπει να αξιοποιήσει όλα της τα πλεονεκτήματα και ο λιγνίτης είναι ένα από αυτά», υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η αξιοποίηση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της περιοχής αφενός διασώζει την ιστορική- βιομηχανική κληρονομιά της περιοχής και μπορεί να φέρει ανάπτυξη στην περιοχή. «Ευτυχώς αντιδράσαμε έγκαιρα προς το Υπουργείο Πολιτισμού και διεκδικούμε να παραμείνουν», είπε, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως ο Δήμος Εορδαίας αυτή τη στιγμή, και ο ίδιος προσωπικά στις 8 Δεκεμβρίου θα είναι στα δικαστήρια από τη ΔΕΗ, «θα καθίσω στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί σταμάτησα τις κατεδαφίσεις. Είμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις 8 Δεκεμβρίου από τη ΔΕΗ».
Ο κ. Ζαμανίδης τόνισε ωστόσο ότι παρά την εξέλιξη αυτή και την κόντρα που υποβόσκει για το λόγο αυτό μεταξύ ΔΕΗ και Δήμου Εορδαίας «εμείς (ΔΕΗ, δήμος- τοπική κοινωνία) πρέπει να συνυπάρξουμε και σ’ αυτή τη στιγμή που έχουμε κατηγορηθεί, που έχουμε λοιδορηθεί, που έχουμε απαξιωθεί, που μάς έχουνε πει γραφικούς, τρελούς, οτιδήποτε, πρέπει να συνεννοηθούμε με τη ΔΕΗ. Δεν αρκεί όμως μόνο να το θες εσύ. Αλλά εδώ είναι η Ιστορία μας. Εάν φύγουν αυτά τα κτήρια ξέρετε τι θα μείνει πίσω; Γκρεμίσματα. Γιατί η ιστορία μας είναι αυτή και πρέπει να την αναδείξουμε.» Αναφέρθηκε μάλιστα στην «προσπάθεια η οποία είναι σε εξέλιξη μαζί με όλους τους ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί με την ιστορία του τόπου να στηρίξουμε την ιστορία του λιγνίτη και προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτή τη σύγχρονη Ιστορία» και ζήτησε τη στήριξη των βουλευτών του Νομού την εναλλακτική ανάπτυξη του τόπου.
Υπενθυμίζεται ότι όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, ενώ στις 30 Αυγούστου 2016 προκλήθηκε ένταση στο Βιομηχανικό Συγκρότημα της ΔΕΗ, καθώς η ΔΕΗ πήγε να κατεδαφίσει κάποια κτίσματα στο βιομηχανικό που γειτνιάζουν με το πρώην κτήριο στο οποίο στεγαζόταν το διοικητήριο του ΛΚΔΜ. Στον τόπο έσπευσαν οι υπηρεσίες του δήμου Εορδαίας που πληροφορήθηκαν το συμβάν και σταμάτησαν τη διαδικασία κατεδάφισης, καθώς κρίθηκε παράνομη, αφού η ΔΕΗ προέβη στην  κατεδάφιση χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια από την υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Εορδαίας.
Το λόγο ωστόσο για τις κατεδαφίσεις βιομηχανικών κτηρίων που έχει προγραμματίσει η ΔΕΗ στο βιομηχανικό δεν έχουν μόνο τα δικαστήρια αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού και το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο τα οποία είναι αρμόδια να αποφανθούν για την ανακήρυξη βιομηχανικών κτηρίων σε σύγχρονα ιστορικά μνημεία.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: